Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

Svetovalnica o zaposlitvah: Poletje ni več čas kislih kumaric

Svetovalnica | 13.07.2017, 11:31 Rok Mihevc

V tokratni Svetovalnici smo govorili o zaposlitvah v poletnem času. Naša sogovornica je bila Sanda Jerman z Moje zaposlitve.

Sanda Jerman je uvodoma povedala, da čeprav je poletje, je zaposlitvenih oglasov še vedno veliko. »Sezona prinese svoje in trend zaposlitve že tako narašča, tako da imamo trenutno na našem portalu preko tisoč ponudb za delovna mesta. Če smo včasih poleti imeli večji upad, danes temu ni več tako«. Tudi na splošno se išče vedno več delavcev, ker jih počasi primanjkuje. »Določeni kadri se iščejo tudi iz tujine.«

Ker je poletje čas dopustov, mnogi menijo, da se v tem času ne da dobiti redne službe. A Jermanova pojasnjuje, da to ne sme biti izgovor. »Če službo aktivno iščemo in če smo povabljeni na zagovor, moramo biti na te stvari pripravljeni. Če smo tudi sami na dopustu, je nekaj drugih možnosti, kako se zagovor opravi, veliko podjetij prvega namreč opravi že preko Skypa.«

Študentsko delo je v poletnem času v porastu in je zelo priljubljeno. »Potrebno je namreč zapolniti delo zaposlenih, ki izkoristijo svoj redni dopust«. Ne samo, da dijaki in študentje z delom zaslužijo, z njim si nabirajo veliko izkušenj, prav tako pa je to priložnost za redno zaposlitev.

Tudi zato Jermanova svetuje in spodbuja, da se tako dijaki, študentje, kot tudi brezposelni lotijo dela. »Poglejte prosta delovna mesta, pozanimajte se po svoji mreži poznanstev in povprašajte za delo. Če pa kandidat ciljno usmerjeno išče zaposlitev, naj pregleduje spletna mesta podjetij, kjer se želi zaposliti«. Hkrati svetuje, naj kandidat, tudi če ni prostih delovnih mest, vseeno pošlje prošnjo za zaposlitev. »Kajti mogoče se podjetja še dogovarjajo za iskanje novega zaposlenega, to so t.i. prikrita in skrita delovna mesta.«

»Poletje ni več čas kislih kumaric,« pravi naša sogovornica. Po njenih besedah nekatera podjetja prav v tem času pregledajo kakšne profile potrebujejo in si vzamejo čas pri načrtovanju kadrov. »Zato je veliko možnosti, da se ponudi veliko delovnih mest, pa ne samo to, tudi veliko dobrih, kvalitetnih in zanimivih.« Ker gre večina na dopust, niso več pozorni na to, zato Jermanova spodbuja k proaktivemu iskanju.

Proaktiven iskalec je oseba, ki je pripravljena narediti nekaj več, kot se samo prijaviti na prosto delovno mesto. »Ta oseba ciljno išče zaposlitev,« pravi Jermanova, zato takim svetuje, naj pregledajo ponudbe, pokličejo, se pozanimajo in se »mrežijo« z ljudmi. »Povprašajte prijatelje, znance, sorodnike...idealne zaposlitve ni, a pomembno je, da se pomikamo v tisti smeri, ki si jo želimo.«


Svetovalnica
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...