Ljubljana, sreda, 18. julij 2018, 06:29

Jeseni vabljeni na izlet v Cinque Terre!

Znameniti sir Parmigiano Reggiano, foto © Aritours
Cinque Terre
Foto © Aritours

Radio Ognjišče vas na začetku jeseni vabi na tridnevni izlet v svetovno znane CINQUE TERRE, kraje pod Unescovo zaščito, ki so vredni ogleda in doživetja. Izlet smo pripravili v sodelovanju z agencijo Aritours iz Maribora, ki že sprejema prijave na telefonski številki 02/252 16 19. Čeprav gre za izlet, bo vsak dan tudi sveta maša, ki nas bo duhovno povezala in vsakemu dnevu bomo postavili pravi temelj.

1. dan: petek, 29. september Maribor – Ljubljana – Madonna di San Luca – Vinci

Odhod iz dogovorjenih krajev v zgodnjih jutranjih urah, vožnja v Italijo in naprej mimo Benetk in Padove do Bologne, prestolnice pokrajine Emilia-Romagna. Naš cilj je na griču nad mestom, kjer stoji mogočno romarsko svetišče »MADONNA DI SAN LUCA«, ki so ga naši predniki poznali pod imenom »Mati Božja pri Bologni na Laškem.« V veličastni baziliki zgrajeni leta 1723, do katere vodi iz mesta pokriti arkadni hodnik dolg kar 3,7 km, hranijo čudodelno podobo-ikono Marije z Jezusom. Le to naj bi po izročilu naslikal sam evangelist Luka, v takratni tukajšnji samostan, pa naj bi jo v sredini 12. stol. iz Bizanca prinesel romar po imenu Teoklej. Maša in ogled sijajnih umetnin s katerimi so cerkev obogatili slikarji Pestrini, Guido Reni, Vittorio, Bigari in drugi. Nadaljevanje vožnje mimo Firenc do mesteca VINCI, kjer je najbolj znan muzej Leonarda da Vincija. Italijanski arhitekt, izumitelj, inženir, kipar in slikar je živel in deloval v času renesanse, ko meja med umetniki in izumitelji ni bila jasno začrtana. Njegovi dosežki sodijo tako na področje umetnosti kot znanosti in predvsem slednji so dokaz, da je ta genij živel veliko pred svojim časom. Po ogledu impresivnega muzeja se obogateni z obilico nepozabnih vtisov, skozi pokrajino, ki je še danes takšna kot jo je videl in slikal mladi Leonardo, odpeljemo do hotela v prestižno toskansko zdraviliško mestece Monetcatini Terme. Večerja in nočitev.

Madonna di San Luca
Madonna di San Luca

2. dan: sobota, 30. september Cinque Terre

Po zajtrku vožnja do mesteca Portovenere, kjer se začenja sloviti Golfo dei Poeti in kjer so navdih našli mnogi slavni pesniki in umetniki, tudi Byron. Na čudovitem polotoku si ogledamo gotsko cerkvico sv. Petra iz 13. stoletja ter cerkev sv. Lorenza, kjer imamo tudi sv. mašo. Nato se z ladjo podamo na izlet v CINQUE TERRE. Pet slikovitih ribiških vasic stisnjenih ob strmo obalo je UNESCO leta 1998 uvrstil na seznam svetovne naravne in kulturne dediščine. Okoli ribiških pristanišč so nanizane arhitekturno zanimive hiše prijetnih pastelnih barv, nad njimi pa se strmo dvigajo divje pečine. Na sprehodu po vasicah, kjer se zdi, da se je čas ustavil, lahko v enem od mnogih gostišč pokusimo tipično hrano in svetovno znano vino Rossese ter prisluhnemo prisrčnim domačinom in šumenju morja. Najprej z ladjo, nato pa z vlakom se podamo od vasice do vasice, za konec pa se po želji sprehodimo še po “ Via del amore”. Z vlakom se odpeljemo v La Spezio in nato z avtobusom preko Apeninov v hotel v okolici Parme. Večerja in nočitev.

Cinqueterre
Cinqueterre

3. dan: nedelja, 1. oktober Parma – Mantova – Ljubljana – Maribor

Zajtrk. Mesto PARMA je domovina parmezana in pršuta, brez katerih si ne znamo predstavljati italijanske kuhinje ter mesto Giuseppa Verdija, Arturja Toscaninija in drugih znanih italijanskih umetnikov. V okolici mesta najprej obiščemo eno izmed znamenitih okoliških sirarn, kjer se seznanimo s pridelavo slovitega sira Parmigiano Reggiano in seveda obvezno pokušino, ... V nadaljevanju vožnja v Parmo in ogled največjih znamenitosti mesta: palazzo Pilotta, gledališče, cerkev della Steccatta, Garibaldijev trg, stolnico in nepozabni baptisterij, v katerem so najlepše romanske skulpture (zunanji ogledi). Na poti proti domu se ustavimo še v MANTOVI, s slikovito lego ob reki Minciol, ki v obliki jezera skoraj povsem obkroža mesto. Zgodovina Mantove je tesno povezana z vladavino rodbine Gonzaga v srednjem veku, saj je mesto v tistem času postalo pomembno kulturno in umetnostno žarišče tega dela Italije. Na njenem dvoru so ustvarjali sloviti umetniki Mantegna, Alberti, Romano in drugi, dali pa so zgraditi tudi enega najsijajnejših dvorcev v Evropi Palazzo Ducale. Sprehod po slikovitih mestnih trgih mimo palač, gledališča, stolnice, Vojvodske palače, … zaključimo v imenitni renesančni cerkvi sv. Andreja iz leta 1494., kjer imamo zaključno mašo. Preostane nam le še vožnja nazaj proti domu, kamor se vrnemo v poznih večernih urah.

Parma
Parma

Telefon za prijavo: 02/252 16 19

CENA: 229 EUR (45 oseb), 259 (35 oseb) sklic: 1741

Cena je izračunana junija 2017. 

V ceno je vključeno: avtobusni prevoz po programu, cestnine, parkirnine, 2 polpenziona v hotelu 3*/4* (dvoposteljne sobe, TWC), vstopnina v muzej Vinci, vožnja z ladjo in vlakom v Cinque terre, ogled sirarne s pokušino (skupaj cca. 35€), strokovno vodstvo, organizacija in izvedba romanja, nezgodno zavarovanje in DDV.

Možno doplačilo: enoposteljna soba 40 EUR.

Odstopnina: 11 EUR (v primeru dokumentirane višje sile).

Način plačila: 50 EUR ob prijavi, možnost odplačevanja na obroke brez obresti.

Splošni pogoji so sestavni del programa in so objavljeni na spletni strani www.aritours.si


Ne spreglejte: