Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
Nadškof Denis Hart (foto: ARO)
Nadškof Denis Hart

Nadškof Hart iz Avstralije na obisku v Sloveniji

Cerkev na Slovenskem | 07.07.2017, 13:45 Tone Gorjup

Na obisku v Sloveniji se mudi nadškof Denis Hart iz Melbourna, tudi predsednik Avstralske škofovske konference. Ta konec tedna bo obiskal romarski svetišči na Brezjah in na Sveti Gori, kjer bo tudi maševal ob zlatem jubileju duhovništva svojega. V prihodnjem tednu pa se bo srečal z apostolskim nuncijem in nekaterimi slovenskimi škofi.

Predsednik Avstralske škofovske konference nadškof Denis Hart je Slovenijo na kratko obiskal pred petimi leti, tokrat pa se bo pri nas zadržal teden dni. P. Ciril Božič, ki skrbi za slovenske rojake v Melbournu in je hkrati nadškofov vikar za priseljence in begunce, je tokratnem obisku nadškofa Harta povedal: »Naš nadškof je bil na uradnem obisku v Rimu, nekaj dni je preživel pri prijateljih v Angliji skupaj s škofom iz Bendiga Lesliem Tomlinsonom in sva se pogovarjala že pred časom, da bi mogoče ob tej priložnosti na poti domov obiskal še Slovenijo.« Povabilo je sprejel z veseljem.

P. Ciril Božič je o slovenski skupnosti o njegovi nadškofiji povedal: »Nadškofija ima skoraj milijon in pol katoličanov in v tej multikulturni množici vernih v Melbournu smo tudi Slovenci – seveda ne prav velik – kamenček v mozaiku; skupno nas je tri ali štiri tisoč. Skupnost se stara, a še vedno smo živi in na slovenski način prispevamo k tej podobi vesoljnosti naše katoliške Cerkve v naši krajevni Cerkvi v Melbournu.«

Nadškof Denis Hart, rad obišče slovensko skupnost, ki se zbira v cerkvi sv. Cirila in Metoda. Tokrat pa se bo z nekaterimi rojaki, ki so na obisku v domovini, srečal na Brezjah in na Sveti Gori. Jutri ob 10. uri bo imel sveto mašo v baziliki Marije Pomagaj, v nedeljo ob 10. uri pa v baziliki na Sveti Gori. Na Brezjah bo z njim somaševal ljubljanski nadškof Stanislav Zore, na Sveti Gori pa škof Metod Pirih. Gostili ga bomo tudi na Radiu Ognjišče. 

 

Program obiska

Sobota, 8. julij: Ob 10. uri slovesna sveta maša v baziliki Marije Pomagaj na Brezjah skupaj z ljubljanskim nadškofom metropolitom in predsednikom Slovenske škofovske konference msgr. Stanislavom Zoretom OFM, provincialom p. Marjanom Čudnom, gvardijanom in rektorjem p. dr. Robertom Bahčičem, p. Paulom Smithom, duhovniki okteta Oremus ter ostalimi. Nadškof Hart praznuje letos julija svoj zlati duhovniški jubilej.

Nedelja, 9. julij: Ob 10. uri slovesna sveta maša na Sveti Gori pri Gorici. Somašuje tudi upokojeni koprski škof msgr. Metod Pirih.

Ponedeljek, 10. julij: Obisk pri apostolskem nunciju v RS nadškofu msgr. dr. Juliuszu Januszu.

Torek, 11. julij: Obisk v Novem mestu ter cistercijanskega samostana v Stični.

Sreda, 12. julij: Srečanje z mariborskim nadškofom metropolitom msgr. mag. Alojzijem Cviklom DJ.

Četrtek, 13. julij: Obisk in ogled prostorov Radia Ognjišče v Ljubljani.

Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.