Ljubljana, sobota, 21. julij 2018, 19:41

V Veliki Britaniji naj bi do leta 2040 prepovedali vozila na trda goriva

Na londonskih ulicah
Foto © Pixabay

V Veliki Britaniji zaradi onesnaženosti zraka vsako leto umre 40 tisoč ljudi. Vlada v Londonu se je zato odločila ukrepati. V načrtu, ki ga je sprejela pred kratkim, je predvidela, da bi z letom 2040 prepovedala prodajo novih bencinskih in dizelskih avtomobilov, kombiniranih vozil ter hibridnih vozil, ki imajo električno in bencinski ali dizelski motor.

Kot je za BBC spomnil minister za okolje Michael Gove, so konservativci na Otoku v svojem manifestu obljubili, da do leta 2050 na cestah ne bo bencinskih in dizelskih vozil. Po njegovih besedah bi to moralo pomeniti, da od leta 2040 ne bo novih bencinskih in dizelskih vozil. "Vlada mora nujno spodbuditi avtomobilske proizvajalce, da bi storili, kar je prav."

Načrt Londona med drugim predvideva, da bodo lokalnim skupnostim zagotovljena sredstva za zmanjšanje onesnaženja z dušikovim dioksidom, ki ga v veliki meri povzročajo dizelski motorji, pod zakonsko določeno raven. Okoljevarstveniki se zavzemajo za uvedbo taks za vstop z avtomobilom v mesta, a bodo lokalne oblasti to lahko uvedle le, če ostali ukrepi ne bodo na voljo. Vlada bo tudi, da bo omogočila prehod na čistejša vozila, proučila možnost sheme za njihovo zamenjavo.

A medtem ko okoljevarstveniki zahtevajo takojšnje in bolj drastično ukrepanje, proizvajalci vozil in trgovci opozarjajo na izgubo delovnih mest. Kot dodajajo, jih ta sektor zagotavlja približno 800 tisoč, ki bi lahko bila ogrožena, če ne bo dovolj časa za prilagoditev.


Ne spreglejte: