Ljubljana, nedelja, 22. julij 2018, 20:02

Prestopili smo mejo Zemljinih zmožnosti v tem letu

Zemlja
Foto © Wikipedia

Človeštvo je prestopilo mejo Zemljinih zmožnosti v tem letu. Tako imenovani dan prekoračenja virov, ki jih v letu dni ponudi naš planet, je nastopil še nekoliko prej kot lani.

Človeštvo trenutno porabi za 1,7 Zemlje virov. Precej problematični so izpusti ogljikovega dioksida v zrak, ki trenutno predstavljajo 60 odstotkov našega ekološkega odtisa. Če bi jih prepolovili, bi človeštvo letno porabilo vire 1,2 Zemlje, datum dneva prekoračenjav virov, ki jih v letu dni ponudi naš planet, bi nastopil 89 dni oziroma približno tri mesece pozneje.

Dan prekoračenja Zemljinih virov okoljevarstveniki izračunavajo od leta 1986, vsako leto nastopi bolj zgodaj. Leta 1993 je padel na 21. oktober, leta 2003 na 22. september, leta 2015 na 13. in lani na 3. avgust. Letos je nastopil še dan prej. Majhen žarek upanja predstavlja dejstvo, da se njegovo pomikanje naprej po koledarju upočasnjuje.

Okoljevarstveniki opozarjajo, da lahko našemu planetu pomaga vsak izmed nas, med drugim z zmanjševanjem količine odpadne hrane. "Pomislimo na vso hrano, ki jo bomo pozabili v hladilniku in nato odvrgli, ali pa na preveč skuhane hrane, preveč nakupljene hrane. Preprosto recimo: Ne mečimo hrane stran," poziva predstavnica Ekologov brez meja Katja Sreš.


Ne spreglejte: