Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Kardinal Pell se na avstralskem sodišču izreka za nedolžnega

Cerkev po svetu | 26.07.2017, 11:29 Marta Jerebič

Avstralski kardinal George Pell je prišel na sodišče v Melbournu, kjer se bo branil obtožb o spolnih zlorabah, ki segajo v 70. leta prejšnjega stoletja. Današnje zaslišanje je bilo proceduralne narave in je trajalo le 8 minut. Sodnik je določil, da morajo tožilci do 8. septembra predložiti dokaze, vendar so slednji napovedali, da bodo to najverjetneje storili že naslednji teden. Pellov odvetnik pa je v kratkem nagovoru dejal, da se obtoženec izreka za nedolžnega. Naslednje zaslišanje bo 6. oktobra.

Le redko se zgodi, da neko avstralsko sodišče oblega tako število medijev. Nekateri so prišli že ob 6. uri zjutraj, do 10. ure se jih je nabralo 100. 76-letnega kardinala, vatikanskega vodjo Tajništva za ekonomijo, je ob prihodu in odhodu s sodišča pred množico krajevnih in tujih novinarjev, kamermanov in fotografov varovalo približno 20 policistov. Pred sodiščem se je zbralo tudi večje število drugih ljudi, žrtev spolnih zlorab, pa tudi ljudi, ki so kardinalu z napisi izražali podporo.

Kardinal Pell je ob kričanju novinarskih vprašanj ostal tiho in gledal v tla. Tudi na sodišču še ni spregovoril, je pa že pred odhodom iz Vatikana na novinarski konferenci dejal: »Poudarjam svojo nedolžnost ob teh obtožbah, ki so lažne. Sama ideja o spolnih zlorabah se mi upira.«

Česa natančno je obtožen, še ni jasno, znano je le, da gre za več obtožb o spolnih zlorabah, ki jih je prijavilo več ljudi, do zlorab pa naj bi prihajalo v 70-ih letih prejšnjega stoletja. Takrat je bil duhovnik v melbournski nadškofiji.

Današnje zaslišanje na sodišču je bilo le proceduralne narave, na katerem so določili časovnico za nadaljevanje postopka.

Kot poroča spletni portal Crux, se namreč sodišče še ni izreklo o tem, ali so obtožbe zadostne za nadaljevanje sojenja. Prav tako ni znano, ali bo sojenje eno, ali pa se bo sodnik morda odločil za sojenje vsake obtožbe posebej. Če se bo odločil za slednje, sojenja lahko potekajo sočasno ali zaporedoma, kar bi podaljšalo zadevo. V najboljšem primeru bi se primer lahko končal v 12 mesecih, a po vsej verjetnosti bo obravnava na sodišču potekala dlje, pravni strokovnjaki govorijo o več letih.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...