Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Turška zastava (foto: Helena Škrlec)
Turška zastava | (foto: Helena Škrlec)

Kovač: Bruselj zamudil priložnost, da bi Turčiji ponudil poseben status

Svet | 25.07.2017, 17:40

Evropsko unijo skrbi, ker Turčija drsi stran od vrednot stare celine, a obenem se zaveda nujnosti sodelovanja z veliko sosedo. Od lanskega državnega udara v državi opozarja na sporne poteze njenega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana.

"Turčija je izjemno pomembna država," je za naš radio poudaril raziskovalec na univerzi v Cincinnatiju v ZDA Igor Kovač, pri čemer je spomnil na njeno geografsko lego, torej na razpetost med centralno Azijo, Bližnjim vzhodom in Evropo. "Je velik gospodarski partner celotne Evropske unije. Seveda si vsi želimo nekih korektnih, stabilnih in dobrih odnosov." Kovač je tudi opozoril, da je prišlo do točke, ko bo za vzpostavitev takšnih odnosov treba nekaj globoko spremeniti, vendar ne na strani Evropske unije, ampak na turški strani. "Sam ne vidim možnosti stabilizacije odnosov, dokler bo na oblasti Erdogan."

Turčija je leta 2005 začela pristopna pogajanja z Evropsko unijo, a napreduje po polžje. Kovač je ocenil, da se je Erdogan očitno odločil, da bo državo vodil proti vzhodu in jugu ter sledil nekakšnemu otomanskemu scenariju. Kot je dodal, je povezava po drugi strani zamudila edinstveno priložnost, da bi Turčiji ponudila poseben status, strateško partnerstvo, ki bi lahko bil alternativa članstvu v Evropski uniji. "V to posebno partnerstvo bi lahko zapakirali marsikaj, na primer trgovinski sporazum in ostala področja, na katerih bi želela s Turčijo sodelovati tesneje"

Kovač je tudi prepričan, da Nemčija in Francija ne bi nikoli dovolili, da bi se mednju, ki sta glavni motor evropskega povezovanja, vrinila Turčija. "Po številu bi bila druga največja in najpomembnejša država, kar bi popolnoma razvodenilo Evropsko unijo," je pojasnil Kovač.

Svet, Evropska Unija
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...