Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Irak (foto: Radio Vatikan)
Irak

Bi referendum o neodvisnosti Kurdov lahko vodil v nove spore v Iraku?

Svet | 22.07.2017, 00:15

Odzivi po osvoboditvi Mosula iz rok Islamske države še niso zamrli, a Irak se sooča z novo grožnjo stabilnosti. Konec septembra je napovedan referendum o neodvisnosti Kurdov, kar bi lahko vodilo v nove spore.

Celo džihadisti, ki so v nekem trenutku skoraj dosegli Bagdad, ne bi tako spodkopali enotnosti Iraka, kot to lahko stori prižgana zelena luč za neodvisnost Kurdov. Strokovnjaki za ta del sveta poudarjajo, da je v državi, kot je Irak, ki je etnično, jezikovno in versko razdeljen, nevarnost sektaškega nasilja vselej prisotna.

Kurdi, ki so vpleteni v velike regionalne spore v Iraku in sosednji Siriji ter so preganjani v Turčiji, si že nekaj časa prizadevajo za samostojno državo. A tem načrtom poleg Iraka, Sirije in Turčije nasprotujejo tudi ZDA.

Kurdski voditelji vseeno opozarjajo na svoj prispevek v mednarodnih koalicijah, ki se borijo proti Islamski državi. Prepričani so, da jim ta velika vojaška zaveza daje moralni in politični vzvod za uveljavitev dolgega boja za neodvisnost.

Sodelovanje na zgodnjem jesenskem referendumu je zavrnilo nekaj manjših strank. Vodja iraških Kurdov Masud Barzani zavrača iskanje dogovorov, prepričan je, da bi odložitev glasovanja o neodvisnost pomenila destabilizacijo Iraka. Po poročanju AisaNews želi drugačen odnos z Bagdadom. "Ni nam uspelo, da bi postali dobri partnerji. A imamo izbiro, da postanemo dobri sosedi," je poudaril.

Svet
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...