Ljubljana, sobota, 23. junij 2018, 19:28

Škofje v Venezueli podprli referendum opozicije proti predsedniku Maduru

Venezuelska zastava
Foto © Wikipedia

V Venezueli je opozicija povabila na referendum, na katerem se je več kot 7 milijonov volivcev izreklo proti načrtom predsednika Nicolasa Madura o ustavnih spremembah. Šlo je za neke vrste javnomnenjsko raziskavo pred skorajšnjim uradnim glasovanjem o posebni skupščini, ki bi s svojimi močmi po mnenju kritikov uvedla diktatorstvo. Referendum opozicije, ki ga vlada v Caracasu ne priznava, so podprli venezuelski škofje. Svojo molitev za južnoameriško državo, ki se že dolgo sooča s težkimi razmerami, je obnovil papež Frančišek.

Večkrat smo že poročali, da se Venezuela bori s hudo krizo, številni državljani nimajo na voljo niti najosnovnejših dobrin. Do vrelišča so pripeljale različne poteze Madura, ki se želi obdržati na oblasti. V večjih mestih se zato že dalj časa vrstijo protesti, v spopadih z vladnimi silami je umrlo že skoraj 100 ljudi. Žrtve je zahteval tudi neuradni referendum, ki ga je pripravila opozicija, da bi tako izvršila pritisk na Maduro. Ta je namreč za konec tega meseca razpisal volitve v posebno skupščino, ki bi oblikovala novo ustavo, imela bi tudi moč razpustiti državne ustanove. Včerajšnje glasovanje proti tej njegovi nameri je nadzirala skupina akademikov. Prepričani so, da je več kot 7 milijonov volivcev vladi v Caracasu in svetu poslalo jasno sporočilo. Med njimi je bil tudi nadškof v prestolnici, kardinal Jorge Urosa Savino, ki je za Radio Vatikan obsodil represijo v državi, označil jo je za vojno proti ljudstvu. Tudi ostali venezuelski škofje so podprli opozicijo, kot so pojasnili, želijo preprečiti poskus vzpostavitve marksistične vojaške diktature, v katero vodi Madura. Prav zato je krajevna Cerkev za včerajšnji neuradni referendum ponudili svoje prostore.

Venezuele se je na ta pomemben dan pri molitvi angelovega češčenja spomnil papež Frančišek. "Obnavljam molitev za vašo ljubljeno državo," je dejal v pozdravu venezuelski katoliški skupnosti v Italiji. Italijanska Karitas pa je objavila poročilo poglobitvi humanitarne krize v Venezueli, v katerem ugotavlja, da je zaradi pomanjkanja hrane in zdravil v državi na visoki ravni umrljivost otrok in mater pri porodu. Kot še opozarja, trpljenje ljudi presega politične okvire krize, zato bi se je morali z mirnim dialogom lotiti tudi na mednarodni ravni. Na stisko Venezuelcev se je odzvala Italijanska škofovska konferenca - darovala je 500 tisoč evrov.


Ne spreglejte: