Ljubljana, petek, 25. maj 2018, 12:51

Črnčec: Erdogan po puču postal sodoben diktator na periferiji Evropske unije

Poskus vojaškega udara v Turčiji
Foto © RV/AFP

V Turčiji se spominjajo prve obletnice državnega udara, med katerim je del vojske poskušal strmoglaviti predsednika Recepa Tayyipa Erdogana. Puč je bil v nekaj urah zatrt, a je pustil daljnosežne posledice na tamkajšnji družbi in politiki. Sledila je namreč največja čistka v zgodovini države, Erdogan je od takrat le še utrdil svojo oblast.

Del vojske je lani v noči s 15. na 16. julij poskušal prevzeti oblast v Turčiji, saj ni bil zadovoljen s 15-letnim Erdoganovim vladanjem. Pučisti so zaprli mostove v Carigradu, bombardirali parlament v Ankari in na ulice poslali tanke. A poskus strmoglavljenja predsednika je spodletel, Erdogan se je zmagovito vrnil s počitnic, ulice večjih mest so preplavili tisoči, ki so nasprotovali državnemu udaru. Med poskusom prevrata je bilo ubiti 250 ljudi, ki so bili pozneje razglašeni za mučenike. Za aktualno oblast je bil poraz pučistov zmaga za demokracijo. Erdogan je za poskus udara takoj obtožil svojega nekdanjega zaveznika, zdaj smrtnega sovražnika, islamskega pridigarja Fethullaha Gülena, ki je skozi desetletja vztrajno gradil svoj vpliv v turških sodstvu, policiji in vojski. Gülen je iz svoje rezidence v Pensilvaniji v ZDA zanikal obtožbe. Erdogan je kljub temu obljubil, da bo državne ustanove očistil njegovega vpliva. Izvedel je najobsežnejšo čistko v moderni zgodovini Turčije. Prijetih je bilo več kot 50.000 ljudi, več kot 100.000 jih je ostalo brez službe. Kritiki trdijo, da so aktualne oblasti izredno stanje, ki so ga uvedle in ga nameravajo še podaljšati, izkoristile za obračun z vsemi nasprotniki, vključno s kritičnimi novinarji, aktivisti in prokurdskimi politiki, ki so nasprotovali prevratu. Erodgan je nato aprila letos še tesno zmagal na referendumu o ustavnih spremembah, ki mu omogočajo obsežna pooblastila.

"Erdogan je po puču, ki si ga je organiziral sam, in si nato zorkestriral še referendum, na katerem je dobil predsedniška pooblastila, postal svojevrsten sodoben diktator na periferiji Evropske unije. Tako se tudi obnaša," je za naš radio poudaril strokovnjak za varnostna vprašanja Damir Črnčec, ki ne verjame, da bi lahko imelo trenutno dogajanje v Turčiji vpliv na varnost v Evropski uniji. Vseeno je priznal: "Turčija je nestabilna oziroma je stabilna v svoji nestabilnosti. Lahko rečemo tako." Čeprav poslušamo o zaostrenih odnosih Ankare z Brusljem, Črnčec meni, da ni tako hudo. Kot je še dodal, se Turčija niti ne zanaša na to, da bo kdaj del Evropske unije, saj je njen pravi prostor mala Azija.


Ne spreglejte: