Ljubljana, ponedeljek, 16. julij 2018, 08:43

Francija se spominja prve obletnice žrtev napada v Nici

Teroristični napad v Nici
Foto © RV/AP

"Bomo videli, kaj se bo zgodilo. O tem bomo govorili v prihodnjem obdobju."

Francozi so obletnico padca Bastilje v Parizu obeležili z vojaško parado. Kot častni gost si jo je skupaj s francoskim predsednikom Emmanulom Macronom ogledal ameriški predsednik Donald Trump. Voditelja sta se že včeraj pogovarjala o dvostranskih odnosih in aktualnih mednarodnih temah, še posebej podnebnem pariškem sporazumu. Francoski državni praznik pa ob prvi obletnici terorističnega napada v Nici poteka tudi v znamenju žalovanja.

Trump in Macron sta si na Elizejskih poljanah skupaj s soprogama ogledala veličastno parado, slovesnost, ki je namenjena tudi spominu na stoto obletnice vstopa Američanov v prvo svetovno vojno.

Ameriški predsednik in njegova soproga Melania sta v Pariz prispela že včeraj, ko sta ju sprejela Macron in njegova soproga Brigitte. Trump, ki je pred časom napovedal izstop iz podnebnega sporazuma, je po srečanju nakazal, da bi lahko spremenil svoje stališče: »Glede pariškega sporazuma bi se lahko nekaj zgodilo. Bomo videli, kaj se bo zgodilo. O tem bomo govorili v prihodnjem obdobju. Če se bo zgodilo, bo krasno, če ne, pa bo tudi v redu.«

»Spoštujem odločitev predsednika Trumpa. Izvedel bo ustrezen razmislek in delo, ki sta v skladu z njegovimi obljubami med kampanjo. Sam pa ostajam zavezan sporazumu,« pa je zagotovil Macron, ki se je po paradi in slovesu od ameriškega predsedniškega para odpravil na francosko obalo.

V Nici se namreč danes bolj kot praznika spominjajo 86 žrtev lanskoletnega terorističnega napada. Takrat je med proslavljanjem državnega praznika Tunizijec s tovornjakom zapeljal po promenadi. Macron se bo v prisotnosti svojcev žrtev, reševalce in drugih udeležil vojaškega sprevoda, ki mu bosta sledila spominska slovesnost in koncert. Že zjutraj pa je v Nici v spomin na žrtve zagorelo 86 sveč.


Ne spreglejte: