Ljubljana, nedelja, 22. april 2018, 00:52

Kakšna je bila dejansko vloga kardinala Stepinca?

Alojzij Stepinac
Foto © ARO

V Domu sv. Marte v Vatikanu so v teh dneh zasedali člani mešane komisije strokovnjakov hrvaških katoličanov in srbskih pravoslavnih, ki so razpravljali o povojni vlogi zagrebškega nadškofa kardinala Alojzija Stepinca. Osvetlili so nekatera boleča obdobja zgodovine od prve svetovne vojne pa do leta 1960, ko je kardinal Stepinac umrl. Še vedno pa ostajajo na nasprotnih bregovih glede vprašanja njegovega delovanja.

Najvišji predstavniki obeh cerkva iz Hrvaške in Srbije so se zahvalili papežu Frančišku, da je sprejel prošnjo srbskega patriarha Irineja po ustanovitvi omenjene komisije, katere izsledki sicer ne bodo vplivali na beatifikacijski postopek kardinala Stepinca. Ta je namreč v izključni domeni svetega očeta.

V pogovorih so prišli do nekaterih novih spoznanj kar zadeva obdobje od prve svetovne vojne do leta 1960, ko je umrl kardinal Stepinac, obenem pa so osvetlili življenje in poslanstvo tega pomembnega katoliškega pastirja, ki je deloval v posebej težkem zgodovinskem obdobju.

Še vedno sicer ostajajo na različnih bregovih, kar zadeva interpretacijo različnih dogodkov, govorov in zapiskov pokojnega kardinala.

Preučevanje njegovega življenja je obenem pokazalo, da sta skozi zgodovino obe Cerkvi močno trpeli kruta preganjanja, imata pa tudi svoje mučence in pričevalce vere. Zato so se odločili, da bodo v prihodnosti sodelovali pri oblikovanju skupnega spomina nanje.

Mešana komisija o kardinalu Stepincu
Mešana komisija o kardinalu Stepincu


Ne spreglejte: