Ljubljana, torek, 25. julij 2017, 08:52

Venezuelski škofje: Ljudje želijo spremembo sistema

Venezuelo bo ohromila 24-urna splošna stavka. K njej je povabila opozicija, potem ko se je izkazalo, da so skoraj vsi državljani, ki so se udeležili njenega referenduma, proti ustavnim spremembam, ki jih je predlagala socialistična vlada. Ta nedeljskega glasovanja ne priznava, predsednik Nicolas Maduro je še naprej odločen izpeljati volitve v posebno skupščino, ki naj bi izdelala novo ustavo. Da ljudje želijo drugačen sistem, je medtem poudaril predsednik Venezuelske škofovske konference, nadškof Diego Padron Sanchez.


Papež na Twitterju vedno bolj priljubljen

Papeža Frančiška po dobrih štirih letih od izvolitve na Petrov sedež na družbenem omrežju Twitter spremlja več kot 35 milijonov sledilcev, kar je več, kot jih imajo Donald Trump, Dalajlama ali kateri koli drugi svetovni politik ali verski voditelj.


Močno upadanje števila kristjanov v BiH

Bosanski škofje opozarjajo, da zaradi socialnih, političnih in gospodarskih problemov v državi močno upada število katoličanov. Največji izziv v državi je še vedno mirno sožitje med različnimi narodnostmi ter spodbujanje človekovih pravic za vse državljane. Škofje pozitivno ocenjujejo posredovanje Karitas v državi, ki pomaga vsem, brez razlike, in je pri svojem delovanju zelo uspešna.


Izrael in višegrajske države s skupno delovno skupino za boj proti terorizmu

Izraelski premier Benjamin Netanjahu se je v Budimpešti srečal s premierji Madžarske, Poljske, Slovaške in Češke. Predstavniki držav so se dogovorili, da bodo oblikovali skupno delovno skupino za boj proti terorizmu, je po srečanju povedal madžarski premier Viktor Orban.


Požar na širšem območju Splita v veliki meri pogašen

Požar, ki je prizadel okolico Splita, je v veliki meri pogašen. Gasilci so ob pomoči hrvaške vojske širjenje ognja uspeli ustaviti že včeraj, danes pa se spopadajo še s preostankom požara in sanirajo pogorišče, da ne bi prišlo do ponovnega izbruha ognja. S sanacijo pogorišča naj bi se ukvarjali vsaj še nekaj dni, nato pa bodo območje določen čas še nadzorovali. Na Hrvaškem so sicer še vedno soočeni z več manjšimi požari.


Nova dognanja o torinskem prtu: vsebuje kri trpečega človeka

Najnovejša raziskava slovitega Torinskega prta, v katerega naj bi po smrti na križu zavili Jezusa Kristusa, kaže, da so na njem prisotne sledi krvi žrtve, ki je bila mučena, poroča Domovina. To dognanje zavrača trditev, da gre za srednjeveški ponaredek, na katerega je bila podoba Kristusa naslikana z barvo, piše Catholic News Agency.


V Kongu ugrabljena duhovnika, tamkajšnji škofje pozivajo k njuni osvoboditvi

Na vzhodu Konga so neznanci ugrabili duhovnika. Upravitelja župnije na meji z Ugando in Ruando ter njegovega kaplana so odpeljali kot talca, potem ko so izpraznili župnijske stavbe. Zelo verjetno sta v rokah ene od številnih milic, ki delujejo na območju. Škofovska konferenca Konga je varnostne sile v državi pozvala, naj stori vse za njuno osvoboditev.


Plenković: Mednarodna pomoč pri gašenju požarov pri Splitu ni bila potrebna

Hrvaški premier Andrej Plenković je ob prihodu v Split obiskal območja, ki jih je prizadelo več velikih požarov. Ocenil je, da so pristojne državne, županijske in mestne službe uspešno medsebojno sodelovale. Kot je dodal, so kljub dramatičnem požaru, ki je ogrožal Split, ocenili, da ni bilo potrebe, da bi za pomoč zaprosili druge države.


Škofje v Venezueli podprli referendum opozicije proti predsedniku Maduru

V Venezueli je opozicija povabila na referendum, na katerem se je več kot 7 milijonov volivcev izreklo proti načrtom predsednika Nicolasa Madura o ustavnih spremembah. Šlo je za neke vrste javnomnenjsko raziskavo pred skorajšnjim uradnim glasovanjem o posebni skupščini, ki bi s svojimi močmi po mnenju kritikov uvedla diktatorstvo. Referendum opozicije, ki ga vlada v Caracasu ne priznava, so podprli venezuelski škofje. Svojo molitev za južnoameriško državo, ki se že dolgo sooča s težkimi razmerami, je obnovil papež Frančišek.


Bruselj in London: Za napredek pogajanj o brexitu nujna opredelitev stališč

Evropska unija in Velika Britanija sta vstopili v drugi krog pogajanj o brexitu. Začeli sta resne vsebinske pogovore o treh prednostnih temah: pravicah državljanov, finančni poravnavi in meji na irskem otoku. Strani poudarjata, da je za napredek nujno opredeliti stališča.


Novejše novice | Starejše novice