Ljubljana, sobota, 24. februar 2018, 19:03

Varčevalcem LB na hrvaškem kljub nasprotnim trditvam Slovenije skoraj milijon evrov odškodnine

Nova ljubljanska banka je izplačala denar hrvaškim bankam po dveh pravnomočno izgubljenih tožbah na pristojnem zagrebškem sodišču, ki obravnava gospodarske zadeve. Po poročanju ameriške agencije Bloomberg gre za nekaj več kot 6 milijonov kun oz. 813 tisoč evrov prenesenih deviznih prihrankov nekdanje Ljubljanske banke (LB). Bloomberg poudarja, da izplačilo dveh pravnomočnih sodb predstavlja precedens. Kaže na to, da bodo verjetno plačali tudi ostale morebitne terjatve hrvaške strani.


Pahor po srečanju z južnokorejskim predsednikom: Vojna je breme na vaših plečih

Slovenski in južnokorejski predsednik Borut Pahor in Moon Jae-in sta se danes v Seulu zavzela za poglobitev sodelovanja med Slovenijo in Južno Korejo. Pahor je tudi podprl politiko južnokorejskega kolega do Severne Koreje. Slovenski predsednik je uradni del obiska v Južni Koreji sklenil z obiskom demilitarizirane cone na meji med Korejama.


Nigerijski škof odstopil s položaja, papež sprejel njegovo odločitev

Msgr. Peter Ebere Okpaleke ni več škof Ahiare na jugu Nigerije. Odločil se je odstopiti, papež Frančišek je njegov korak sprejel. V sporočilu za javnost iz Vatikana piše, da sveti oče za zdaj ne namerava imenovati njegovega naslednika.


Sirska vojska naj bi podprla kurdske sile na severu Sirije

Kurdski uporniki na severozahodu Sirije so sklenili dogovor s sirsko vlado, v skladu s katerim bo slednja na območje poslala sirsko vojsko, da bi ustavili turško ofenzivo, se je izvedelo iz več kurdskih virov. Sirska vlada dogovora še ni potrdila, so pa sirski mediji poročali, da naj bi provladne sile na območje prišle v kratkem.


Na varnostni konferenci v Münchnu veliko o nevarnostih, manj o rešitvah

Letošnja varnostna konferenca v Münchnu je minila v znamenju govorov o številnih nevarnostih. Vrstili so se tudi pozivi k močnejši vlogi Evropske unije v svetu. Kako to doseči, ostaja pod vprašajem.


Juncker razgrnil sveženj pobud o institucionalnih vprašanjih

Bruselj bo v petek gostil voditelje Evropske unije. Zbrali se bodo na neformalnem vrhu, ki bo namenjen razpravi o svežnju pobud o institucionalnih vprašanjih. Tega je pred dnevi razgrnil prvi mož Evropske komisije Jean-Claude Juncker. Med drugim se zavzema za ohranitev koncepta vodilnih kandidatov, a brez samodejnosti. Poziva k premisleku o zmanjšanju števila evropskih komisarjev. Prav tako vztraja pri svoji ideji o predsedniku povezavez dvema klobukoma.


Rožni venec otrok rojeva sadove

V ameriški zvezni državi Connecticut se je pred sedmimi leti začelo gibanje »Rožni venec otrok«. Sčasoma se je začelo širiti po vsej Ameriki, nato pa na vseh šest celin. Iz raznih državah poročajo o konkretnih sadovih molitve.


Papež potrdil 7 in imenoval 9 novih članov komisije za zaščito mladoletnih

Papeška komisija za zaščito mladoletnih ima devet novih članov. Še sedem članov je sveti oče spet potrdil, prav tako vodenje še naprej zaupa kardinalu Seanu O’Malleyu. Ta je poudaril, da je papež Frančišek tako zagotovil kontinuiteto dela tega posvetovalnega organa, ki je v pomoči krajevnim Cerkvam vsega sveta pri prizadevanju, da bi obvarovale vse otroke, mladostnike in ranljive odrasle.


AVDIO: Evropa - Kako naprej?

Z več strani se sliši, da Evropa izgublja svoj cilj. Govori se o politični, ekonomski, pa tudi kulturni krizi, saj stara celina pozablja na svoje krščanske korenine. V Evropi opažamo tudi številne napetosti med Vzhodom in Zahodom, saj imamo o različnih vprašanjih, kot je tudi migrantski izziv, različna politična stališča. O tem, ali je dialog in iskanje skupne rešitve sploh mogoč smo se pogovarjali s prof. komunikologije na katoliški univerzi v Budimpešti in Univerzitetnem inštitutu Sophia v Loppianu prof. Palom Tothom.


Papež z rimskimi duhovniki

Papež Frančišek se je včeraj v lateranski baziliki srečal z duhovniki rimske škofije. Dogodek se je začel s spokornim bogoslužjem, med katerim je uro in pol spovedoval tudi papež Frančišek. Nato pa je spregovoril o različnih obdobjih duhovništva.


Novejše novice | Starejše novice