Ljubljana, petek, 22. september 2017, 22:48

Za več mladih in žensk v rimski kuriji

Svet devetih kardinalov, ki papežu svetuje pri reformi rimske kurije, je od ponedeljka do včeraj razpravljal predvsem o kuriji kot sredstvu evangelizacije in služenju papežu in krajevnim Cerkvam; o decentralizaciji; vlogi apostolskih nunciatur; izbiranju in kompetencah osebja, manj klerikalnosti in več mednarodnosti. Pri tem so se kardinali zavzeli za več mladih in žensk v rimski kuriji. Kardinala Georga Pella, ki se pred avstralskim sodiščem brani zaradi obtožb o spolnih zlorabah, na zasedanju ni bilo, vatikanski tiskovni predstavnik pa je pojasnil, da kardinali o njegovi zamenjavi v svetu niso razpravljali. Naslednje srečanje bodo imeli decembra.


Papež objel p. Toma po osvoboditvi iz ujetništva

Papež Frančišek se je včeraj srečal z indijskim salezijancem p. Tomom, ki so ga pred letom in pol v Jemnu ugrabili islamski skrajneži, za njegovo osvoboditev pa se je Vatikan zahvalil sultanu Omana. Sveti oče je blagoslovil duhovnika, mu na čelu naredil znamenje križa in mu dejal, da bo še naprej molil zanj, kot je to že v času njegovega ujetništva. P. Tom se je zahvalil papežu in mu zaupal, da je tudi sam vsak dan molil zanj in svoje trpljenje daroval prav za poslanstvo in dobro Cerkve.


Juncker v govoru o stanju EU: Veter spet v jadrih Evrope

Veter je spet v jadrih Evrope, a okno priložnosti ne bo ostalo odprto za zmeraj, zdaj je čas za izgradnjo enotnejše, močnejše in bolj demokratične unije do leta 2025, je poudaril predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker v govoru o stanju Evropske unije na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu. Med načrti komisije do konca mandata je poudaril krepitev trgovinske politike, novo industrijsko strategijo, pomen vodilne vloge unije v boju proti podnebnim spremembam, boljšo zaščito pred kibernetskimi grožnjami in stalno osredotočenost na migracije.


Vatikan se sultanu Omana zahvaljuje za posredovanje

Indijski salezijanec p. Tom Uzhunnalil, ki so ga islamski teroristi marca lani ugrabili v Jemnu, je znova na svobodi. Sveti sedež se je za njegovo osvoboditev še posebej zahvalil sultanu in vladi Omana. P. Tom je v Adnu v Jemnu deloval kot kaplan misijonark ljubezni. Ob njegovi ugrabitvi iz doma za ostarele, ki ga vodijo misijonarke ljubezni, pa so bile ubiti 4 redovnice in še 12 drugih oseb.


Tako čez veliko lužo kot v naši soseščini odpravljajo posledice divjanja narave

Čez veliko lužo in tudi v naši soseščini se soočajo s posledicami divjanja narave. Orkan Irma je v ZDA prešel Florido. Še preden se je kot tropski vihar premaknil v Georgijo in Južno Karolino, je povzročil pravo razdejanje. Ogromna je tudi škoda po neurju, ki je včeraj zajelo Istro in se razširilo na Dalmacijo. Hude ure niso doživeli le na Hrvaškem, ampak tudi v Bosni in Hercegovini.


Severno Korejo udarili ostri ukrepi, med drugim prepoved izvoza tekstila

Varnostni svet Združenih narodov je soglasno potrdil dodatne ukrepe proti Severni Koreji, ki še naprej razvija svoj jedrski program. Da bi resolucijo podprli tudi Rusija in Kitajska, je njena končna različica nekoliko milejša, kot so želeli v ZDA.


O nasilju v Mjanmaru bo razpravljal Varnostni svet Združenih narodov

Vlada v Mjanmaru, nekdanji Burmi, je zavrnila prekinitev ognja, h kateremu je prek družbenega omrežja Twitter pozvala oborožena skupina muslimanske manjšine Rohinga. Ta je enomesečno premierje v regiji Rakhine razglasila, da bi omogočila človekoljubno pomoč vsem žrtvam trenutne krize. Naj sprejme ponujeno roko, so oblasti ter policijo in vojsko pozvali tudi novinarji, a tiskovni predstavnik voditeljice Aung San Su Či je sporočil, da se ne pogajajo s teroristi. O nasilju v državi bo na pobudo Velike Britanije in Švedske razpravljal Varnostni svet Združenih narodov.


16. obletnica terorističnih napadov na ZDA

V ZDA se spominjajo terorističnih napadov Al Kaide, ki so se zgodili 11. septembra 2001. Šestnajsta obletnica trčenja ugrabljenih letal v newyorški Svetovni trgovinski center in v Pentagon tokrat mineva v senci orkana Irme. Predsednik Donald Trump in prva dama Melania naj bi spomin na skoraj tri tisoč žrtev počastila z minuto molka v Beli hiši.


Irma oslabela, a ostaja nevarna

Orkan Irma je oslabel v orkan prve stopnje, vendar ostaja nevaren. Prinaša namreč obilno deževje in še vedno močan veter, opozarjajo v ameriškem nacionalnem centru za orkane. To pomeni, da se je Florida izognila najhujšemu, a škoda bo velika. Brez elektrike je več milijonov ljudi, zaradi ropov uvajajo policijske ure.


Irma dosegla Florido; neurje v Italiji zahtevalo šest življenj

V Mehiki se nadaljuje iskanje preživelih po četrtkovem potresu, ki je po zadnjih podatkih oblasti zahteval najmanj 90 smrtnih žrtev. Reševalne ekipe si še naprej prizadevajo, da bi med ruševinami morda še našle preživele. Prebivalci, ki so preživeli četrtkov rušilni sunek, pa si na drugi strani ne upajo vrniti v svoja razmajana domovanja, ker se bojijo, da bo prišel nov potresni sunek. Medtem pa je središče orkana Irma davi doseglo Florido, v Italiji pa je močno neurje zahtevalo najmanj šest življenj.


Novejše novice | Starejše novice