Ljubljana, nedelja, 22. april 2018, 08:35

Predsedniške volitve v Črni Gori Đukanoviću

Črna Gora ima novega predsednika. Filipa Vujanovića je na tem mestu nasledil Milo Đukanović. 56-letnik, ki že skoraj tri desetletja zaseda vplivne funkcije v državi, je na včerajšnjih volitvah prejel slabih 54 odstotkov glasov, njegovega najbližjega zasledovalca Mladena Bójanića je podprlo dobrih 33 odstotkov ljudi. Volilna udeležba je bila 64-odstotna.


Alfieja želeli premestiti, policija blokirala izhode

Sodišče v Angliji danes znova obravnava primer 23-mesečnega Alfieja Evansa, ki ga zdravniki želijo odklopiti z naprav, ki ga ohranjajo pri življenju. Odločitev sodnikov bo znana ob 15.30. Medtem pred bolnišnico v Liverpoolu poteka shod v podporo Alfieju.


Veljić: Migranti v Srbiji obupani in napadalni

Karitas Beogradske nadbiskupije, katere predsednik je beograjski nadškof Stanislav Hočevar, deluje v 10 od 18 migrantskih centrov v Srbiji. Prvotno pomoč v obliki hrane, obleke in higienskih pripomočkov je morala spremeniti v dodatno psihološko in socialno podporo, je v pogovoru za naš radio povedal generalni tajnik Miloje Veljić.


Varnostni svet ZN razpravljal o napadu na položaje v Siriji

Na sedežu Združenih narodov je na zahtevo Rusije potekalo izredno zasedanje Varnostnega sveta o ameriško-britansko-francoskem napadu na tri tarče v Siriji, ki ga izvajalci napada opredeljujejo kot potrebnega in upravičenega, Rusija pa kot kršitev mednarodnega prava. Zahtevala je tudi obsodbo napada, a Varnostni svet resolucije o tem ni podprl.


ZDA z zavezniki napadli položaje v Siriji

ZDA, Velika Britanija in Francija so ponoči izvedle natančne napade na položaje sirskega režima Bašarja Asada. Tarča so bila skladišča kemičnega orožja. Rusija je napad obsodila in zahtevala sklic Varnostnega sveta Združenih narodov, sirske oblasti pa so opozorile, da napadi pomenijo kršitev mednarodnega prava.


Nuncij v Siriji kritičen do nenehnih nesoglasij v Varnostnem svetu

Minilo je pet dni od domnevnega kemičnega napada na sirsko mesto Duma, krivec poboja v uporniški enklavi pa ostaja neznan. Zahod s prstom kaže na sirski režim in Rusijo, ta pa na upornike. Potem ko je tudi v najvišjem mednarodnem varnostnem organu propadlo sprejemanje resolucij o odzivih na napad, je generalni sekretar Združenih narodov Antonito Guterres stalne članice Varnostnega sveta posvaril pred tem, da bi stvari izšle izpod nadzora. Ameriški predsednik Donald Trump bi se namreč sirskemu predsedniku Bašarju al Asadu rad maščeval z raketnim napadom. Kot pravi, lahko do njega pride kmalu. Dogajanje spremlja apostolski nuncij v Siriji, kardinal Mario Zenari. Za agencijo AsiaNews je povedal, da »obžalovanja vredna« in »nenehna nesoglasja o Siriji« kažejo na konec Združenih narodov.


Jože Rožanec: Ni dopustno, da Mauricio Macri na zakon o splavu ne bi vložil veta, če mu je življenje res sveto

V Argentini se je včeraj začela razprava o zakonu, ki bi legaliziral splav do 14. tedna nosečnosti. Doslej so se vse tovrstne razprave končale že na odborih. Tokrat je prvič, da je prišla v parlament.


Macron francoskim škofom: Dajte nam modrost, ne rešitev

Francoski predsednik Emmanuel Macron je na povabilo francoskih škofov v ponedeljek v Kolegiju sv. Bernarda v Parizu pripravil daljši govor za predstavnike političnega, znanstvenega, gospodarskega in kulturnega življenja.


Maver: Orban bo še naprej posebnež, a predaleč zaradi potreb evropskega trga ne bo šel

Madžarski premier Viktor Orban je zmagovalec včerajšnjih parlamentarnih volitev. Njegova vladajoča stranka Fidesz si je v parlamentu zagotovila dvotretjinsko večino, rezultat pa je Orban že razglasil za zgodovinsko zmago. Po objavi prvih izidov je že odstopilo več voditeljev opozicijskih strank.


Mednarodni kongres za pastoralo Romov

V Marijinem romarskem središču Banneux v Belgiji je od petka do nedelje potekal mednarodni kongres za pastoralo Romov, ki ga organizira Mednarodni katoliški komite za pastoralo Romov (Comite Catholique International pour les Tziganes). Naslov srečanja je bilo „Vsakdanja vera, vedno sodobna“. Iz Slovenije so se srečanja udeležili koordinator za pastoralo Romov pri Slovenski škofovski konferenci Peter Kokotec, podpredsednik CCIT in koordinator za pastoralo Romov in Sintov v ljubljanski nadškofiji Marjan Lampret, predstavnica Romov iz škofije Murska Sobota Sonja Horvat ter sodelavka in prevajalka pri pastorali Romov s. Rozalija Laznik.


Novejše novice | Starejše novice