Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup

Otroci in mladi za prenovo Alepa

Svet | 16.07.2017, 00:38 Marjana Debevec

V jugozahodni Siriji sprte strani spoštujejo od nedelje naprej veljavno prekinitev ognja, po ostalih predelih pa še vedno prihaja do spopadov. V stari sirski četrti mesta Alep so boji prenehali pred šestimi meseci, življenje pa se kljub težkim ekonomskim razmeram vrača v stare tirnice. Za približno 1200 otrok in mladih so pripravili poletni tabor, da bi doživeli vsak nekaj trenutkov veselja in vedrine. Skavti pa so se odločili polepšati mesto: prebarvali so pločnike in obnovili prometne znake. Projekt so poimenovali 'Lepši Alep'.

Papeška fundacija Pomoč Cerkvi v stiski je namenila 30 tisoč evrov za financiranje poletnega tabora sirsko-katoliške župnije sv. Efrema v Alepu. Čeprav na periferijah mesta občasno še vedno prihaja do spopadov in navkljub težki ekonomski situaciji, približno tisoč dvesto mladih in otrok iz župnije končno lahko doživlja nekaj trenutkov vedrine. Poletni tabor poteka v tako imenovani Dolini kristjanov ob meji z Libanonom.

Direktor omenjene fundacije v Italiji Alessandro Monteduro pojasnjuje, da želijo s to pobudo najmlajšim prebivalcem Alepa povrniti nekaj njihovega otroštva in jim ponuditi trenutke brezskrbnosti. Obenem pa imajo otroci in mladi tudi možnost za medsebojno druženje in spoznavanje pripadnikov različnih krščanskih veroizpovedi.

Vendar pa ne gre za edino pobudo te fundacije, namenjeno sirskim otrokom. Že več let Pomoč Cerkvi v stiski podpira projekt, ki omogoča dobavo mleka v prahu.

V mestu Alep pa se po vojni rojevajo tudi druge pobude. V preteklih dneh so skavti iz župnije sv. Frančiška spodbudili projekt, ki želi polepšati podobo Alepa. Soseski so povrnili barve tako, da so prebarvali pločnike in obnovili prometne znake, ki označujejo parkirišča. Projekt so poimenovali 'Lepši Alep'.

V letih vojne je namreč mesto dobesedno izgubilo svoje barve, zato gre za poseben izziv. Vendar pa ima projekt še globlji pomen, saj obenem omogoča tudi ponovno združitev v en sam narod in eno samo družino, ne glede na verstvo ali prepričanje, so zapisali. Frančiškani, ki so bili pobudniki, so si ga namreč zamislili kot priložnost za obnovitev tamkajšnje razdeljene družbe. Izhajali pa so iz ljubezni do izmučenega mesta in želje po spravi ranjene družbe.

Svet, Cerkev po svetu
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...