Ljubljana, sobota, 23. junij 2018, 09:54

Škofje na Malti proti zakonski zvezi ne glede na spol

Poroka
Foto © Rok Mihevc

Škofje na Malti pa so v četrtek objavili izjavo, s katero nasprotujejo novi zakonski ureditvi, ki omogoča zakonsko zvezo ne glede na spol. »Lahko se odločim, ali bom jablano in pomarančevec poimenoval z enakim izrazom. Toda jablana bo ostala jablana in pomarančevec bo še vedno pomarančevec, prav tako pa tudi zakonska zveza ostaja – ne glede na to, kaj pravi zakon – trajna združitev moškega in ženske«, je v nedeljski pridigi dejal malteški nadškof Charles Scicluna.

Malta – prizorišče brodoloma sv. Pavla pred skoraj 2.000 leti – je 15. Država v Evropi, ki zakonsko zvezo odpira tudi za istospolne pare. Na otoku s 400.000 prebivalci je bila istospolna usmerjenost še do leta 1973 kaznivo dejanje. Do leta 2011 ločitev zakonske zveze ni bila mogoča. Zdaj pa je vpliv katoliške Cerkve na tem področju že močno oslabel. Civilno sklenjeni zakoni so vse bolj priljubljeni in so lansko leto po številu prvič presegli cerkveno sklenjene zakonske zveze.

Leta 2014 so na Malti uzakonili partnersko skupnost za istospolno usmerjene. Socialdemokratska delavska stranka je po junijski zmagi na volitvah obljubila, da bo kot prvi ukrep uvedla »zakonsko zvezo za vse«. Temu se je pridružila tudi največja opozicijska stranka. Predsednik malteške vlade Joseph Muscat je vse skupaj označil kot »zgodovinsko odločitev«.


Ne spreglejte: