Ljubljana, sobota, 23. junij 2018, 09:54

Bruselj za ustavitev postopka zaradi presežnega primanjkljaja proti Grčiji

Grčija
Foto © Wikimedia Commons

Evropska komisija je predlagala ustavitev postopka zaradi presežnega javnofinančnega primanjkljaja proti Grčiji, ker ocenjuje, da je država zadostno ukrepala za utrditev javnih financ. Končno odločitev bodo sprejeli finančni ministri Evropske unije.

Grčija je sicer pred dnevi prejela najbolj svež obrok 7,7 milijarde evrov iz evropskega reševalnega sklada ESM v sklopu tretjega programa pomoči, ki se izteče avgusta prihodnje leto, ter razmišlja o skorajšnji vrnitvi na finančne trge.

Za pripravo na finančne trge je ključno še naprej graditi na dosežkih in krepiti zaupanje v grško gospodarstvo z nadaljnjim izvajanjem dogovorjenih reform, je ob predlogu ustavitve postopka poudaril podpredsednik komisije Valdis Dombrovskis, pristojen za evro.

»To je zelo simbolni trenutek za Grčijo. Po toliko letih žrtvovanja grškega ljudstva zdaj država končno žanje koristi svojega truda,« pa je poudaril evropski komisar za finančne in gospodarske zadeve Pierre Moscovici.

Današnji predlog je po komisarjevih besedah priznanje ogromnega zmanjšanja grškega javnofinančnega primanjkljaja, ki je zdaj pod evropskim povprečjem, Grčija pa pripravljena, da konča poglavje o zategovanju pasu in začne novo poglavje rasti, naložb in zaposlovanja.

Vprašanje ogromnega grškega javnega dolga, ki znaša okoli 180 odstotkov BDP, sicer še ostaja odprto. Ukrepe za zmanjšanje dolga naj bi območje evra doreklo ob koncu tretjega programa pomoči državi sredi prihodnjega leta.


Ne spreglejte: