Ljubljana, sobota, 23. junij 2018, 09:54

Iraške sile osvobodile Mosul, a boj proti Islamski državi še ni končan

Begunci v Iraku
Foto © ZN

V Iraku so vladne sile popolnoma osvobodile Mosul. S tem so zadale velik udarec Islamski državi, a dokončno je še niso porazile. Da boj proti džihadistom še ni končan, sta v odzivu med drugim poudarili ZDA in Rusija. Združeni narodi pa so opozorili na nujnost obnove Mosula in pomoč pregnanim prebivalcem drugega največjega iraškega mesta.

Iraški premier Haider Al Abadi je zmago v Mosulu razglasil že konec tedna. Potem ko so iraške sile včeraj očistile še zadnje žepe skrajnežev na majhnem območju v starem mestnem jedru, jo je potrdil še v televizijskem nagovoru. Kot poroča agencija AsiaNews, so številni praznovali na ulicah in trgih tako Mosula kot Bagdada.

Osvoboditev drugega največjega iraškega mesta so pozdravili v ZDA, poveljnik mednarodne operacije proti Islamski državi Stephen Townsend je prepričan, da izguba ene od dveh prestolnic džihadistov in dragulja njihovega tako imenovanega kalifata predstavlja odločilen udarec. Kot je dodal, je zdaj napočil čas, da se vsi Iračani združijo, da bi tako zagotovili poraz skrajnežev drugod po državi. Upanje, da bo osvoboditev Mosula pripomogla k vnovični vzpostavitvi ozemeljske celovitosti Iraka in spravi med državljani, je izrazila Rusija. Kot je zapisalo njeno zunanje ministrstvo, ta zmaga dokazuje, da se vlada in ljudje v Iraku s skupnimi prizadevanji lahko zoperstavijo teroristični grožnji.

Vesele so tudi krščanske skupnosti po svetu. Vsem, ki so pripomogli k osvoboditvi Mosula, je med drugim čestital tiskovni predstavnik Katoliške Cerkve v Egiptu. Ob tem je spomnil na trpeče prebivalce, ki so morali v času srditih spopadov zapustiti svoje domove.

Džihadisti so Mosul zasedli pred tremi leti, bitka za osvoboditev je trajala devet mesecev in zahtevala visoko ceno. Pretežni del drugega največjega iraškega mesta je v ruševinah, na tisoče ljudi je bilo ubitih ali ranjenih, skoraj polovica prebivalstva je zbežala. Vlado v Bagdadu zdaj čaka naporna naloga - obnova in pomoč razseljenim civilistom. "Prednostna naloga vseh človekoljubnih delavcev v tem trenutku je zagotoviti varnost vsem ujetim civilistom in jim zagotoviti tisto, kar potrebujejo," je bila jasna koordinatorka Združenih narodov za humanitarno pomoč v Iraku Lise Grande. V agenciji Združenih narodov za begunce ocenjujejo, da bi lahko trajalo več mesecev, preden se bodo pregnani lahko vrnili. Poleg obnove domov bo treba spet vzpostaviti ali popraviti ključne storitve, kot so voda, elektrika in ostala pomembna infrastruktura, vključno s šolami in bolnišnicami. Naj vse to poteka v duhu enotnosti in pluralizma, že dolgo vabita Katoliška Cerkev v Iraku in kaldejski patriarh Louis Sako.

Pojavljajo se tudi pozivi k preiskavi zločinov, ki so jih nad civilisti v Mosulu zagrešile vse vpletene strani. Med drugim ga je izrekel visoki komisar Združenih narodov za človekove pravice Zeid Raad Al Husein, ki je poudaril, da je treba odgovorne privesti pred roko pravice. Prepričan je tudi, da bi se moral Irak pridružiti Mednarodnemu kazenskemu sodišču.


Ne spreglejte: