Ljubljana, sobota, 23. junij 2018, 09:54

Zunanji ministri višegrajske četverice predvsem o Zahodnem Balkanu

Budimpešta
Foto © www.genfest,org

Zunanji minister višegrajske skupine, ki jo sestavljajo Češka, Madžarska, Poljska in Slovaška, so s kolegi iz Avstrije, Hrvaške in Slovenije v Budimpešti razpravljali predvsem o razmerah na Zahodnem Balkanu in politiki Evropske unije do te regije.

To je bilo prvo srečanje višegrajske četverice, odkar je Madžarska z julijem prevzela predsedovanje skupini. Njen zunanji minister Peter Szijjarto je poudaril, da je treba narediti vse za vključitev držav Zahodnega Balkana v Evropsko unijo. Po njegovih besedah je integracija te regije je ključna za zagotovitev miru in stabilnosti ter varnosti Evrope. Ob tem pa je bil kritičen do unije, ki da nima strategije za to regijo.

Odlašanje z vključitvijo Zahodnega Balkana v evropske integracije bi bilo po njegovih besedah velik varnostni izziv za celotno srednjo Evropo. V odsotnosti kredibilne časovnice za Zahodni Balkan bi lahko napetosti, ki so nastale v regiji, postale neukrotljive, je opozoril Szijjarto.

Tudi slovenski zunanji minister Karl Erjavec je v razpravi o Zahodnem Balkanu poudaril pomen nadaljevanja širitve Evropske unije. Opozoril je na ranljivost razmer v regiji in dejal, da je širitev evroatlantskih integracij na države regije jamstvo stabilnosti območja.

Slovaški zunanji minister Miroslav Lajčak je madžarski program predsedovanja višegrajski četverici označil za ambiciozen in mu izrazil podporo. Zavzel se je za tesnejše železniške, energetske in digitalne povezave, s čimer bi izboljšali življenje ljudi. Vodja poljske diplomacije Witold Waszczykowski je poudaril sodelovanje na področju digitalizacije in inovativne družbe ter poudaril pomen povezav med severom in jugom. Namestnik češkega zunanjega ministra Jakub Durr je poudaril, da bi moralo biti sodelovanje med štirimi državami prisotno v vsakodnevnem življenju tako državljanov kot podjetij.

Minister Erjavec je v nastopu na zasedanju ministrov poudaril, da je dobra povezljivost ključ do uspeha srednje Evrope in celotne EU - bodisi na področju prometa, energije ali digitalizacije. Po njegovih besedah je bilo sodelovanje Slovenije z državami višegrajske četverice v prometu vedno zelo dobro in pri tem ima slovenska Luka Koper zelo pomembno vlogo v regiji.

Ob robu vrha višegrajske skupine se je zunanji minister Erjavec srečal z madžarskim kolegom. V pogovorih sta največ pozornosti namenila dvostranskim političnim odnosom ter gospodarskemu sodelovanju. Ministra sta poudarila, da državi povezuje skupen interes za nadaljnji razvoj Luke Koper ter izgradnjo drugega železniškega tira med Koprom in Divačo.


Ne spreglejte: