Ljubljana, sreda, 26. julij 2017, 02:39

Kovač: Bruselj zamudil priložnost, da bi Turčiji ponudil poseben status

Evropsko unijo skrbi, ker Turčija drsi stran od vrednot stare celine, a obenem se zaveda nujnosti sodelovanja z veliko sosedo. Od lanskega državnega udara v državi opozarja na sporne poteze njenega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana.


Poljska premierka odločena izpeljati pravosodno reformo

Poljski predsednik Andrzej Duda je podpisal še enega od štirih zakonov pravosodne reforme. Po njem bo pravosodni minister imenoval in razreševal predsednike splošnih sodišč. Duda je že prej podprl zakon, ki spreminja pravila za izobraževanje sodnikov. A prav tako je nepričakovano napovedal veto na zakona o reorganizaciji vrhovnega sodišča in sodnega sveta.


Starši malega Charlieja sinu: Žal nama je, ker te nisva mogla rešiti

Starši malega Charlieja iz Velike Britanije so končali večmesečni boj na sodišču. Želeli so doseči, da bi sina, ki ima redko genetsko bolezen, odpeljali na zdravljenje v ZDA. A nevrolog Michio Hirano, ki je bil pri 11-mesečnemu dečku pripravljen poskusiti z nukleotidno terapijo, je po preučitvi novih posnetkov sporočil, da je za to prepozno. Z družino globoko sočustvuje Katoliška škofovska konferenca Anglije in Walesa. Svojo bližino in molitev ji v trenutku neizmernega trpljenja zagotavlja tudi papež Frančišek.


Spomini na SDM v Riu de Janeiru

Od nepozabnega svetovnega dneva mladih v Riu de Janeiro so minila že štiri leta. Za papeža Frančiška je bilo takratno apostolsko potovanje od 22. do 29. julija 2013 prvo mednarodno potovanje. Okrog njega se je zbralo več kot tri milijone mladih. Nadškof mesta Rio de Janeiro Orani João Tempesta je za Radio Vatikan povedal, da je bil dogodek resnično praznovanje vere, Božja milost, predvsem za mlade, ki so postali večji protagonisti v škofiji.


Papež pozval k miru in spravi v Jeruzalemu

Papež Frančišek je po opoldanski molitvi povedal, da zaskrbljeno spremlja nasilje v Jeruzalemu. Ponovil je odločen poziv k umiritvi razmer in dialogu. Vse zbrane pa je povabil k molitvi, da bi Gospod navdihnil pobude za spravo in mir.


Bi referendum o neodvisnosti Kurdov lahko vodil v nove spore v Iraku?

Odzivi po osvoboditvi Mosula iz rok Islamske države še niso zamrli, a Irak se sooča z novo grožnjo stabilnosti. Konec septembra je napovedan referendum o neodvisnosti Kurdov, kar bi lahko vodilo v nove spore.


Venezuelski škofje povabili k molitvi in postu za rešitev krize v državi

V Venezueli je včeraj zastalo javno življenje. Opozicija je namreč povabila k splošni stavki, ki je bila še eden v nizu protestov proti predsedniku države Nicolasu Maduru in načrtom socialistične vlade za ustavne spremembe. Znova je prišlo do nasilja, ki je zahtevalo smrtne žrtve in ranjene.


Izbran kraj srečanja papeža z mladimi na SDM 2019

Panamski nadškof José Domingo Ulloa Mendieta je sporočil, da bo avenija vzdolž zaliva ob Oceanu imenovana »Cinta Costera Uno« osrednje prizorišče srečanj na Svetovnem dnevu mladih januarja 2019 v Panami. Prizorišče, ki je primerno tudi zaradi zagotovitve varnosti svetega očeta, bo lahko sprejelo preko 375.000 mladih. Organizatorji pa bodo po papeževem naročilu upoštevali kriterija varovanja okolja ter zmernosti.


Poljsko pri reformi pravosodja podprla Madžarska

Le nekaj ur potem, ko je spodnji dom poljskega parlamenta včeraj potrdil enega od novih zakonov pravosodja, so Poljaki odšli na ulice več mest. Novi zakon, po katerem bo vrhovne sodnike lahko imenoval parlament, mora potrditi še senat. Medtem ko opozicija in vrh Evropske unije v reformi vidita rušenje evropskih vrednot, pa je poljska vlada prepričana o njeni nujnosti za vse državljane.


Kristjani v Egiptu to poletje odpovedali nekatere dejavnosti

Kristjani v Egiptu so zaradi varnostnih razlogov v poletnem času odpovedali nekatere dejavnosti. Ukrep, ki bo veljal še prihodnji mesec, se med drugim nanaša na romanja, poletne kolonije in konference. Oblasti v Kairu so se po poročanju agencije AsiaNews zanj odločile po vrsti groženj islamističnih skupin. Eden od strokovnjak za Bližnji vzhod je za agencijo Rome Reports ob tem poudaril, da je vera kristjanov v Egiptu močna, vsakršne preizkušnje jo le še krepijo.


Novejše novice | Starejše novice