Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

Med slovenskim rojaki v Hamiltonu

Slovenci po svetu | 19.07.2017, 06:01 Matjaž Merljak

Telovo, zakonski jubilanti, Slovenski dan, Zlati jubilej Lipa parka ... Pester utrip med rojaki v Hamiltonu smo povzeli po Vestniku slovenske župnije svetega Gregorija Velikega.

Na nedeljo 18. junija je bil poleg očetovskega dneva tudi praznik Sv. Rešnjega Telesa in Krvi, zato smo imeli po maši tudi procesijo. Ker pa je bilo vreme nestabilno, smo se odločili za spremembo in so imeli samo en oltar v veži cerkve, potem pa je moški zbor Majolka v cerkvi zapel še litanije Matere Božje z odpevi. Zaključili smo s slovesnim blagoslovom. Hvala Olgi Glavač, Oltarnemu društvu, Ženski zvezi in društvu sv. Jožefa, ki so poskrbeli za okrasitev cerkve. Hvala pa tudi pevcem in organistu Carlu Ivanu Mertuku za lepo petje pri bogoslužju.

V nedeljo, 25. junija 2017, se je šest naših parov, ki letos praznujejo razne obletnice porok, pridružilo 457 parom v hamiltonski katedrali, da so skupaj s škofom Douglasom Crosbyjem in nekaterimi duhovniki, obhajali sveto mašo in obnovili svojo zvestobo. Škof je med homilijo, tokrat je kar sedel pri svojem stolu, poudaril pomen pričevanja, ki ga zakonci dajejo drugim s tem, ko zvesto živijo svoj zakon. Ob koncu maše so vsi prejeli certifikate. Potem pa smo se se skupaj in posamezno poslikali, da bo ostal tudi foto spomin. Naši pari so bili naslednji: (od leve proti desni) Viktor in Olga Glavač, Terezija in Ignac Sarjaš, Ivan in Marija Miketič, Ante in Rozalija Cule, Lojzka in Frank Novak, Drago in Marianne Horvat.

Zakonski jubilanti v Hamiltonu
Zakonski jubilanti v Hamiltonu © Vestnik slo. župnije v Hamiltonu

28. Slovenski dan na Niagari

Res je, da po deževju vedno zopet posije sonce in to se je tudi zgodilo na Slovenski dan, preteklo soboto, 24. junija 2017, pri društvu Lipa park v St. Catharinesu. Društvo Lipa park je bilo letošnji gostitelj Slovenskega dneva ob njegovem jubilejnem letu, 50-letnici delovanja. Pokrovitelj Slovenskih dnevov je Slovenski Koordinacijski Odbor Niagara, praznovanje pa je v znamenju meddruštvenega sodelovanja in obenem obeleži tako rojstni dan Republike Slovenije (25. junij) kot tudi Kanade. Prav letos Kanada 1. julija obhaja 150-letnico obstoja.

V čudovito pripravljeni dvorani je slovesno sveto mašo daroval g. župnik Drago Gačnik. Mašo so obogatili: župnijski mešani zbor, moški zbor Majolka in predstavniki slovenskih organizacij, ki so sodelovali pri branju beril, prošenj in prinašanju darov. Tudi letos je bil to čudovit začetek dneva, ki združuje to slovensko skupnost.

Praznovanje dneva državnosti
Praznovanje dneva državnosti © Vestnik slo. župnije v Hamiltonu

Po kosilu so obiskovalci zopet napolnili dvorano, kjer so si lahko ogledali zanimivo razstavo slovenskih umetnin. Ob 14. uri se je začel kulturni program s kanadsko in slovensko himno. Program sta odlično vodila mlada zakonca Lidia in Tony Molek. Predsednik društva Lipa Park, John Reiter, je pozdravil navzoče in povabljene goste, ki so bili: Veronika Markuč, Marjan Kolarič, Milan Vinčec, John Doma in Tomaž Matjašec. Sledil je pozdravni nagovor koordinatorja, nakar sta koordinator Frank Novak in gostitelj John Reiter, povabila in predstavila občinstvu pokrovitelje Slovenskega dneva, predsednike društev, ki sestavljajo Slovenski Koordinacijski Odbor Niagara. Vsi predstavniki organizacij so prejeli spominsko plaketo za Slovenski Dan 2017.

Častna govornica je bila Magdalena Razpotnik. Navzoče je pozdravil Tomaž Matjašec, pooblaščeni minister slovenske ambasade v Ottawi. V kulturnem programu so nastopili: Niagara Button Boxers, vodi jih Derek Uhlik; župnijski mešani zbor in moški zbor Majolka, ki ju vodi g. Drago Gačnik; Moški zbor Bled pod vodstvom Branka Pouha; Peter Kralj je navdušil na fraitonarici; za smeh in razvedrilo dneva pa so na odru zopet poskrbeli igralci Lipa parka pod vodstvom Francke Seljak.

Lipa park praznoval 50-letnico
Lipa park praznoval 50-letnico © Vestnik slo. župnije v Hamiltonu

Za zaključek je bila simbolično predana slovenska zastava koordinacije iz rok letošnjega gostitelja Lipa parka - John Reiter, predsednik - gostitelju Slovenskega dneva 2018, slovenski župniji sv. Gregorija Velikega – zastavo je sprejela predsednica župnijskega sveta Heidy Novak. Pri sv. Gregoriju Velikem se je pred 28-imi leti zgodil prvi Slovenski dan. Župnija sv. Gregorija Velikega daje vsa ta leta največji doprinos k meddruštvenemu sodelovanju. G. zupnik Drago Gacnik je s svojim vsestranskim delovanjem rdeča nit te dobre volje ne samo na ta dan, ampak skozi vse leto, za kar je bil znova deležen navdušenega priznanja rojakov v tej slovenski skupnosti.

V imenu gostitelja Lipa parka je John Reiter dodal sklepno misel in se zahvalil obiskovalcem in svojim sodelavcem za brezhibno organizacijo dneva. Pri tem je upravičeno izpostavil dve ključni sodelavki: Francko Seljak in Sue Augustin, za njun izreden doprinos v jubilejnem letu društva in še zlasti za pripravo in izvedbo Slovenskega dneva 2017.

Po kulturnem programu je sledila otroška olimpiada pod vodstvom Linde in Ashley Reiter, letos na posebno zanimiv način. Za ples in razvedrilo je rojake zabaval ansambel Šibaj. Čeprav ima Slovenski dan na Niagari bogato tradicijo, se bo moral v bodoče vse bolj prilagajati novim razmeram, ki narekujejo vsem slovenskim organizacijam potrebo, da pritegnejo k sodelovanju še zlasti drugo in tretjo generacijo rojakov na tem območju.

Frank Novak

Zlati jubilej Lipa parka
Zlati jubilej Lipa parka © Vestnik slo. župnije v Hamiltonu

Zlati jubilej Lipa parka

V teh prazničnih dneh, državnih praznikov in okroglih jubilejev, je 2. julija najmlajša slovenska organizacija Narodni Dom Lipa park zaznamovala zlati jubilej v vsem svojem sijaju bogatega kulturnega in družabnega delovanja med rojaki na tem področju.

Prenovljeno dvorano so napolnili dolgoletni člani, prijatelji društva in posebni gostje. Po odličnem domačem kosilu je sledil kulturni program, ki je popeljal obiskovalce skozi zgodovino kar nekaj generacij društva. Posebno zanimiva atrakcija je bil ekran, kjer so člani v slikah obujali spomine na bogato zgodovino.

50 let spominov je duhovito orisal ustanovni član in prvi predsednik društva Lipa parka, Frank Vrhovšek. Predstavljeni so bili tudi vsi še živeči bivši predsedniki, kakor tudi vsakoletne kraljice in ambasasorji, kar je posebna tradicija te slovenske organizacije.

Ambasador dr. Marjan Cencen je v svojem pozdravnem nagovoru v imenu Republike Slovenije predal društvu jubilejno plaketo. Priznanje sta izrekla in predala tudi župan kraja Pelham in Marjan Kolarič v imenu Slovenskega kulturnega odbora. Program so popestrili: oktet Bled-Lipa Park, deklamacija Marjana Glavača in nastop prvih plesalcev društva pod udarnimi zvoki ansambla Brajda.

Za popolno veselo razpoloženje dneva pa so pod vodstvom Francke Seljak znova navdušili igralci dramske skupine Lipa park s komedijo »Pri sodniku«.

Priznanja za Lipa park
Priznanja za Lipa park © Vestnik slo. župnije v Hamiltonu

Na tej osrednji proslavi jubilejnega leta društva Lipa park izstopata dve vrednoti društva, ki sta obeležili njeno bogato kulturno zgodovino in skrb za vzpodbudno prihodnost: namreč, Francka Seljak je skozi desetletja postala legenda kulturnega ustvarjanja v tej slovenski organizaciji, saj je še danes njen doprinos neprecenljiv.

Drugo vrednoto pa je v zahvalnem nagovoru opisal sedanji predsednik John Reiter. V njem je hvaležno izrazil predanost njegovih sodelavcev, ki so odlično gostili kar dve množični prireditvi v enem tednu. Dejstvo, da kar tri generacije družine Reiter danes sodelujejo v dobro bit društva Lipa park, pa zagotavlja tej slovenski skupnosti uspešno nadaljevanje v drugo 50-letje. Poročilo pripravil Frank Novak

Slovenci po svetu
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...