Ljubljana, sobota, 23. september 2017, 18:23

Spomin na Andreja Slavka Uršiča

Rojaki iz Gorice in Trsta se se v nedeljo, 27. avgusta 2017, spomnili na časnikarja in javnega delavca Andreja, za domače Slavka Uršiča. Komemoracijo so pobudniki Srečanj pod lipami iz Gorice - torej Kulturni center Lojze Bratuž in Krožek za družbeno-politična vprašanja Anton Gregorčič - in pa Društvo slovenskih izobražencev iz Trsta pripravili v Kobaridu - kraju njegovega rojstva in izginotja pred 70 leti.


Na Dragi prvič o Porabju

Študijski dnevi Draga 2017, ki bodo v organizaciji Društva slovenskih izobražencev letos potekali že dvainpetdesetič, bodo ta konec tedna od 1. do 3. septembra v parku Finžgarjevega doma na Opčinah na pri Trstu.


Baragovi dnevi med dvema obletnicama

V mestu Grand Rapids v ameriški zvezni državi Michigan bodo konec tedna potekali 68. Baragovi dnevi. V imenu Slovenske škofovske konference SŠK naj bi se jih udeležili ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik, a je zaradi bolezni obisk odpovedal. Novega imena nam iz SŠK niso sporočili.


Novice iz Argentine

Jesensko zimski čas na južni polobli je bil med slovensko skupnostjo v Argentini precej živahen. Po spletni Svobodni Sloveniji smo povzeli nekaj poročil o dvojnem mašniškem jubileju, obletnici v Mendozi ter dveh mladinskih srečanjih.


Popotnik po Zliji

Zilja je zelo dobro raziskana dolina na avstrijskem Koroškem, kjer narečje in navade izginjajo. Etnološke, jezikovne in druge posebnost sta raziskovali Uši Serajnik in Polona Sketelj. Ujeli sta drobce preteklega in sodobnega načina življenja v dolini.


Novice iz Clevelanda

Poleti se na Slovenski pristavi vsako nedeljo vrstijo srečanja in prireditve. Tam so se srečali upokojenci in plesalci Folklorne skupine Kres. V mestu so imeli projekcijo filma Goreči škof. Posredujemo tudi razmišljanje Rudija Kolariča Zakaj dva spomenika?


Teden mladih umetnikov in Tabor slovenskih otrok

Različne organizacije so tudi v tem poletju pripravile zanimive programe za mlade slovenske rojake iz zamejstva in sveta. Na Reberci je potekal Teden mladih umetnikov, v bližini Kobarida pa Tabor slovenskih otrok.


Poslanstvo SKA se nadaljuje

Slovenska kulturna akcija SKA v Argentini deluje že od leta 1954, z letošnjim letom jo vodi nov odbor. Pogovarjali smo se s predsednikom Damijanom Ahlinom.


Veliki šmaren v zamejstvu

Največji Marijin praznik bodo slovesno obeležili tudi naši rojaki po svetu in v sosednjih državah, še posebej v cerkvah, ki so posvečene Nebeški materi. Praznično bo na Repentabru, v Globasnici, na Višarjah ter pri Mariji na Otoku.


VIDEO Dediščina dr. Gobca v Arhivu RS

Del bogate dediščine dr. Edija Gobca iz Clevelanda so s preteklih dnevih sprejeli v Arhivu Republike Slovenije v Ljubljani. Kot so še sporočili iz ustavnove, bo sledila še ostala ahrivska dediščina, ki jo zdaj 91-letni dr. Gobec, ustanovitelj in ravnatelj Slovensko-ameriškega raziskovalnega središča s pomočjo žene Milene in po vsem svetu razširjenih prijateljev ter sodelavcev zbira od leta 1951.


Novejše novice | Starejše novice