Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup
Marjana Poznič in Jože Lenarčič (foto: Okence v Slovenijo)
Marjana Poznič in Jože Lenarčič

Mariana Poznič o novi Svobodni Sloveniji

Slovenci po svetu | 12.07.2017, 07:42 Matjaž Merljak

Na praznovanju dneva državnosti v Buenos Airesu 24. junija 2017 je bila rojakom predstavljena nova Svobodna Slovenija. V videoposnetku, ki je objavljen na spletu, je videti in slišati veliko navdušenje. K pogovoru smo povabili članico uredniškega odbora Mariano Poznič.

Svobodna Slovenija ni izhajala šest mesecev. Po naključju so priprave za vnovično izhajanje zaključili v tednu pred praznikom in skupna prireditev je bila prava priložnost za predstavitev, je dejala. Ljudje niso nič vedeli in so bili zelo presenečeni in navdušeni. Še isti večer so tudi rojake po vsem svetu obvestili o tej novici. Prvi odzivi so bili zelo pozitivni.

Delo, ki ga začenjajo, sprejemajo z odgovornostjo. V začetni uredniški skupini so: oblikovalka Erika Indigar, fotograf Marko Vombergar, računalniški tehnik Miloš Mavrič ter Jože Lenarčič in Marjana Poznič, ki sta člana odbora Zedinjene Slovenije, od koder je ideja prišla. Vsak je polno zaposlen v svojem poklicu, a so sprejeli ta izziv, ker imajo radi slovensko skupnosti in Svobodno Slovenijo in zato je njihov namen, da se naprej izhaja. Vsi so aktivni člani skupnosti, ji posvečajo ves prosti čas, rojeni v Argentini, stari od 40 do 55 let. Zavzeli se bodo za organizacijo rednega in stalnega uredništva. Glede na prejšnje uredništvo so mlajša generacija, želijo delati v ekipi in v sodelovanju z odborom Zedinjene Slovenije, ki je lastnica časopisa.

Svobodna Slovenija je izhajala od leta 1948, skoraj sedem desetletij. V tem času se je spremenil svet, Slovenija in slovenska skupnost v Argentini. Prvotni politični cilji, zaradi katerih je nastala emigracija, se spreminjajo, a bistvo ostaja enako. Tednik bo kronika o dogajanju v skupnosti.

Marjana Poznič je predstavila novo Svobodno Slovenijo
Marjana Poznič je predstavila novo Svobodno Slovenijo © Janko Koželnik

Svobodna Slovenija je zdaj prisotna na spletu, a ob tem niso pozabili na tiste, ki imajo radi šelestenje časopisnega papirja. Trenutno zaključujejo oblikovanje tiskane izdaje in kmalu bodo zvesti naročniki prejeli v roke klasično Svobodne Slovenije na papirju.

Pojavljanje na spletu, tudi na družbenem omrežju Facebook, pa bo Svobodno Slovenijo poneslo ne le med mlajši rod argentinskih Slovencev, ampak so jo tako naredili dostopno tudi rojakom po vsem svetu in v Sloveniji.

Že dolgo so videli, da mladine tisk ne zanima. Nove mlade družine se na Svobodno Slovenijo niso naročale, zato so jih presenetili pozitivni komentarji mladih. Všeč jim je, jo pogledajo in preberejo, ker je dostopna na telefonu.

Že nekaj ur po izidu so prišla sporočila iz različnih koncev sveta in so bila pohvalna. V dveh tednih so zabeležili več kot 7000 obiskov iz več kot 20 držav, še nekaj več pa na Facebook strani. S takim odzivom smo več kot zadovoljni.

Svobodna Slovenija od zdaj na spletu
Svobodna Slovenija od zdaj na spletu © svobodnaslovenija.com.ar

Pridobivanje materiala za objavo je bila vedno ena od težjih nalog urednika. Primanjkuje piscev z dobrim znanjem slovenščine. Z vsako generacijo se bo to stopnjevalo, zato cenijo neposredne stike s Slovenijo. Za preživetje časopisa skrbi društvo Zedinjena Slovenija, ki je njegov lastnik. Prejemajo tudi podporo Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu in prepričani so, da jim bo uspelo naprej izhajati z urejenimi financami.

Slovenci po svetu
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...