Ljubljana, sobota, 23. junij 2018, 19:43

17. Vseslovensko srečanje

17. Vseslovensko srečanje v državnem zboru
Foto © Barbara Žejavac, Državni zbor

Velika dvorana državnega zbora je bila v četrtek, 6. julija 2017, prostor srečevanja Slovencev iz matice, zamejstva in sveta. Parlamentarna komisija za odnose s Slovenci v zamejstvu je pripravila že 17. Vseslovensko srečanje. Tokrat je bil osrednji naslov Slovenec sem.

Srečanje se je začelo s slovensko himno - Prešernovo Zdravljico, ki jo je zapela mezzosopranistka Nuška Drašček Rojko, ki je potem v kulturnem programu predstavila še pesmi Slovenec sem, Vöra bije in Tam, kjer teče bistra Zilja.

Udeležence so nagovorili predsednik DZ Milan Brglez, minister RS za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc ter predsednik komisije Ivan Hršak.

Predsednik Brglez je naglasil različno doživljanje nacionalne pripadnost v Sloveniji in izven Slovenije živečih Slovencev, tako je drugačen tudi odnos do domovine. Minister Žmavc se je zahvalil Slovencem izven meja Republike Slovenije in povabil predvsem mladino k sodelovanju in k še večjemu, globljemu povezovanju z matično domovino. Poslanec Hršak pa je podčrtal, da se šele na tujih tleh zavedamo pomena slovenstva in dejal, da pozabljamo na ohranjanje in razvijanje spoštovanja in zaupanja.

Tokrat so svoje prispevke v podporo slovenski domovini podali vabljeni uvodni govorci dr. Boris Pleskovič, predsednik Slovenskega svetovnega kongresa, dr. Janko Malle, vodja Slovenske prosvetne zveze v Celovcu in predsednik kulturno-informacijskega centra »Haček« v Celovcu ter Poljanka Dolhar, predsednica Slovenskega kluba Trst, novinarka Primorskega dnevnika.

Vabljeni govorci
Vabljeni govorci

Dr. Pleskovič je pokazal na tisto, kar nas Slovence dela velike (to so npr. znanstveniki, športniki, naravne lepote) in majhne (korupcija, pomanjkanje ekonomskih reform, neučinkovita administracija). Pokazal je na skrb za prihodnje generacije in ne dovolj izkoriščen potencial Slovencev po svetu.

Janko Malle je spomnil na pomanjkljivo institucionalno obliko sodelovanja na kulturnem področju med Slovenijo in Evropo, Poljanka Dolhar pa je pokazala na nepoznavanje zamejske stvarnosti ter naglasila, da morajo tudi zamejci sami postati vidni in zanimivi ter sami poskrbeti za svojo prepoznavnost.

V razpravi, ki je sledila, so spregovorili še drugi udeleženci srečanja, med drugim je duhovnik mag. Sebastijan Valentan spregovoril o povezavi Slovencev in Svetega sedeža na poti k skupnemu dobremu.

Udeleženci 17. vseslovenskega srečanja
Udeleženci 17. vseslovenskega srečanja


Ne spreglejte: