Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Najmlajši na dnevu državnost v Buenos Airesu (foto: Janko Koželnik)
Najmlajši na dnevu državnost v Buenos Airesu

Dan državnosti v Slovenski hiši

Slovenci po svetu | 05.07.2017, 18:10 Matjaž Merljak

Rojaki v Buenos Airesu so na predvečer slovenskega državnega praznika, v soboto, 24. junija 2017, obeležili 26. obletnico slovenske državnosti. Praznovanje se je začelo s sveto mašo v cerkvi Marije Pomagaj v Slovenski hiši, nadaljevalo s poklonom pred spomenikom ter s kulturnim in družabnim delom večera v dvorani. Pogovarjali smo se s podpredsednikom Zedinjene Slovenije, Andrejem Golobom.

Praznično sveto mašo je daroval delegat slovenskih duhovnikov v Argentini msgr. dr. Jure Rode. Pel je pevski zbor iz Slomškovega doma Ex Corde pod vodstvom Marte Selan. Pred spomenikom žrtvam revolucije in nasilja sta naš sogovornik in veleposlanica Jadranka Šturm Kocjan položila šopek cvetja. Enominutni molk navzočih je bil poklon vsem, ki so darovali svoje življenje za dosego plemenitega in dragocenega narodnega cilja.

Pri sveti maši
Pri sveti maši © Janko Koželnik
Akademija se je začela s sprejemom argentinske, slovenske in evropske zastave, ki si jih nosili abiturienti Srednješolskega tečaja ravnatelja Marka Bajuka. Po petju obeh himen (slovenske in argentinske) je Andrej Golob v pozdravu organizatorja praznovanja obujal spomine na dogodke pred 26-imi leti. Veleposlanica je v govoru naglasila razvoj Slovenije v 26-ih letih ter pogledala v prihodnost.

V kulturnem program so sodelovali zbor Ex Corde, ki je zapel nekaj slovenskih domoljubnih pesmi, skupina najmlajših članov folklorne skupine iz San Justa Mladika s simpatičnim prizorom in štirje recitatorji z odlomki Toneta Rodeta (Tvoj sem), Franceta Papeža (Biti zdoma) in Hernandez-Debeljaka (odlomek Martin Fierra).

Poklon zastavam
Poklon zastavam © Janko Koželnik

Na koncu je stopila na oder Marjana Poznič, ki je zbranim posredovala dobro novico: po šestih mesecih znova izhaja časopis Svobodna Slovenija, ki je na voljo na spletu, kmalu pa bo tudi v tiskani obliki. Zbrani so bili te novice zelo veseli, saj so težko čakali, da bi časopis izhajal naprej.

Zbor Ex Corde
Zbor Ex Corde © Janko Koželnik

Večer se je zaključil z zdravico in toplo zakusko, ki jo je pripravil odbor Slomškovega doma.

Marjana Poznič je predstavila novo Svobodno Slovenijo
Marjana Poznič je predstavila novo Svobodno Slovenijo © Janko Koželnik

Več fotografij

Slovenci po svetu
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...