Ljubljana, sreda, 20. junij 2018, 01:31

Dan državnosti v Slovenski hiši

0:00
0:00
Najmlajši na dnevu državnost v Buenos Airesu
Foto © Janko Koželnik

Rojaki v Buenos Airesu so na predvečer slovenskega državnega praznika, v soboto, 24. junija 2017, obeležili 26. obletnico slovenske državnosti. Praznovanje se je začelo s sveto mašo v cerkvi Marije Pomagaj v Slovenski hiši, nadaljevalo s poklonom pred spomenikom ter s kulturnim in družabnim delom večera v dvorani. Pogovarjali smo se s podpredsednikom Zedinjene Slovenije, Andrejem Golobom.

Praznično sveto mašo je daroval delegat slovenskih duhovnikov v Argentini msgr. dr. Jure Rode. Pel je pevski zbor iz Slomškovega doma Ex Corde pod vodstvom Marte Selan. Pred spomenikom žrtvam revolucije in nasilja sta naš sogovornik in veleposlanica Jadranka Šturm Kocjan položila šopek cvetja. Enominutni molk navzočih je bil poklon vsem, ki so darovali svoje življenje za dosego plemenitega in dragocenega narodnega cilja.

Pri sveti maši
Pri sveti maši

Akademija se je začela s sprejemom argentinske, slovenske in evropske zastave, ki si jih nosili abiturienti Srednješolskega tečaja ravnatelja Marka Bajuka. Po petju obeh himen (slovenske in argentinske) je Andrej Golob v pozdravu organizatorja praznovanja obujal spomine na dogodke pred 26-imi leti. Veleposlanica je v govoru naglasila razvoj Slovenije v 26-ih letih ter pogledala v prihodnost.

V kulturnem program so sodelovali zbor Ex Corde, ki je zapel nekaj slovenskih domoljubnih pesmi, skupina najmlajših članov folklorne skupine iz San Justa Mladika s simpatičnim prizorom in štirje recitatorji z odlomki Toneta Rodeta (Tvoj sem), Franceta Papeža (Biti zdoma) in Hernandez-Debeljaka (odlomek Martin Fierra).

Poklon zastavam
Poklon zastavam

Na koncu je stopila na oder Marjana Poznič, ki je zbranim posredovala dobro novico: po šestih mesecih znova izhaja časopis Svobodna Slovenija, ki je na voljo na spletu, kmalu pa bo tudi v tiskani obliki. Zbrani so bili te novice zelo veseli, saj so težko čakali, da bi časopis izhajal naprej.

Zbor Ex Corde
Zbor Ex Corde

Večer se je zaključil z zdravico in toplo zakusko, ki jo je pripravil odbor Slomškovega doma.

Marjana Poznič je predstavila novo Svobodno Slovenijo
Marjana Poznič je predstavila novo Svobodno Slovenijo

Več fotografij


Ne spreglejte: