Ljubljana, sreda, 20. junij 2018, 01:31

Povečati kroženje znanja in stikov

Konferenca mladih raziskovalcev SSK
Foto © Svetovni slovenski kongres SSK

Svetovni slovenski kongres SSK je v torek, 4. julija 2017, na Inštitutu Jožef Štefan v Ljubljani pripravil že tretjo konferenco slovenskih mladih raziskovalcev in študentov iz Slovenije in sveta. Udeležilo se je je več kot 100 mladih slovenskih raziskovalcev, strokovnjakov s področja naravoslovnih in družboslovnih ved in študentov. Častni pokrovitelj je bil akad. prof. dr. Tadej Bajd, predsednik SAZU.

Želja mladih po študiju v tujini je koristna ne le za posameznika, temveč tudi za državo, a ta bi morala vzpostaviti take pogoje in klimo, da se bi ti z veseljem vrnili in s svojim novim znanjem prispevali k razvoju Slovenije na znanstvenem ali podjetniškem področju, v nasprotnem primeru jih bodo z veseljem pograbile druge države, ki se tega zelo zavedajo.

Direktor Insituta Jožef Stefan, Jadran Lenarčič je na konferenci opozoril, da je naša država v zadnjih 25 letih izgubila ogromno priložnosti, da bi postala na znanju temelječa družba. Skrbi pa ga količina sredstev, namenjenih znanosti in raziskavam. Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič je na uvodni slovesnosti potrdila, da je država precej skrčila sredstva na teh področjih, da pa bodo stremeli k stabilnemu načinu financiranja. Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc je v nagovoru izpostavil, da bo cilj urada še vedno prizadevanje za kroženje možganov in talentov iz zamejstva, tujine in Slovenije. Nujno potrebno se mu zdi, da mladi ohranijo stik z matično domovino. Predsednik parlamentarne komisije za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu Ivan Hršak pa je dejal, da se mu odhod mladih v tujino oz. beg možganov "ne zdi nujno slab", da pa mu je ljubša paradigma kroženje možganov.

Po uvodni slovesnosti sta mladi raziskovalec Matjaž Humar in kardiovaskularni in torakalni kirurg Igor D. Gregorič predstavila svoji zgodbi o uspešni karierni poti kot navdihu za mlade. Sledili so sklopi okroglih miz o priložnostih študijskih izmenjav in raziskovalnega dela, izzivih zaposlovanja mladih Slovencev iz tujine in mreženju slovenskih mladih raziskovalcev.

Uvodna slovesnost konference mladih raziskovalcev

Uvodna slovesnost (od leve proti desni): prof. dr. Igor Gregorič, Ivan Hršak, akad. prof. dr. Tadej Bajd, dr. Boris Pleskovič, prof. dr. Jadran Lenarčič, dr. Maja Makovec Brenčič, Gorazd Žmavc, dr. Aleksandra Pivec

Ob zaključku konference smo se pogovarjali s predsednikom SSK Borisom Pleskovičem. Te konference so vedno boljše, je ocenil, saj želijo skrbeti za mlajše generacije. To so bili "the best and the brightest" - tisti z izjemnimi talenti in veliko energije. Zainteresirani so, da se vrnejo in pri tem opozarjajo državo, kaj je treba izboljšati. Da bo Slovenija bolj poštena, z manj korupcije in več pravičnosti. Na okrogli mizi o mreženju se videlo, da so raziskovalci s področja raziskovanje dobro povezani s strokovnjaki iz tujine, pravniki na tem področju se zapirajo in nekako nočejo sodelovanja z uglednimi slovenskimi pravniki, ki delujejo v tujini.

Prvi sklop konference

Udeleženke in udeleženci prvega sklopa "Priložnost študijskih izmenjav in raziskovalnega dela", ki mu je predsedoval dr. Ludvik Toplak

Sodelovali tudi člani društva VTIS, ki povezuje in zastopa interese slovenskih državljanov, ki se ali so se izobraževali oziroma opravljajo ali so opravljali raziskovalno dejavnost v tujini in ASEF, Slovensko-ameriške izobraževalne fundacije, ki omogoča štipendije v ZDA ter stik s tamkajšnjo slovensko skupnostjo. Gala Pavlin je v imenu VTIS-a dejala, da so sodelovali s tremi govorci in so predstavili izzive v tujini izobraženih Slovencev ter predstavili dokument, s katerim vlado opozarjajo na potrebo sprememb pogojev sodelovanja s Slovenijo. Pričakujejo, da bodo ministrstva na konkretne rešitve dali odgovore in da bodo sistemsko zadeve rešili. Izpostavili so tudi karierni dan, ki bo naslednje leto in bodo povezovali člane Vtisa - teh je že blizu tisoč in bodoče delodajalce.

Drugi sklop konference

Udeleženke in udeleženci drugega sklopa "Izzivi zaposlovanja mladih Slovencev iz tujine", ki mu je predsedovala prof. dr. Tamara Lah Turnšek

Peter Rožič DJ je v imenu ASEF dejal, da je znanstveni kruh dober kruh, a zahteva veliko dela, da je možnost ravnovesja med znanstvenim in zasebnim življenjem ter pregoretje ni nujno. Zahtevajo, kar je nujno - da se znanost razvija naprej. Opazil je veliko pripravljenost pri ministrici za izobraževanje in državnem sekretarju, a zadeve so se zataknile na nižjih nivojih, v državni birokraciji, ki ni povsem prevetrena. Kot je še naglasil, se ob tem ne bodo ustavili, ampak bodo šli naprej do cilja, ki je akademska odličnost.

Tretji sklop konference

Udeleženke in udeleženci tretjega sklopa "Mreženje slovenskih mladih raziskovalcev", ki mu je predsedoval pater, doc. dr. Peter Rožič

 SSK je konferenco pripravil v sodelovanju z Institutom »Jožef Stefan«, Uradom za Slovence v zamejstvu in po svetu, American Slovenian Education Foundation, Društvom Mlada akademija, Društvom VTIS, Alma Mater Europaea - evropskim centrom Maribor in Slovensko znanstveno fundacijo.


Ne spreglejte: