Ljubljana, nedelja, 22. julij 2018, 19:59

Po počitnicah se na domačem političnem parketu obeta precej pestrosti

Državni zbor
Foto © Tanja Dominko

Na domačem političnem parketu vlada zatišje pred burjo, saj se po precej mirnih poletnih dneh obeta precej pestra jesen. Koalicijo med drugim čaka sprejemanje zakonov in reševanje finančnih težav v zdravstvu, ministrica Milojka Kolar Celarc se bo morala zagovarjati pred poslanci, pomemben preizkus bodo predstavljali tudi razhajanja zaradi demografskega sklada in referendum o drugem tiru.

Že prvi dan po počitnicah bo pristojni odbor državnega zbora nadaljeval drugo branje novele zakona o zdravstveni dejavnosti, ki so ga konec junija prekinili zaradi številnih dopolnil tik pred zdajci. Prav tako bo na dnevnem redu drugo branje novele zakona o pacientovih pravicah, do katere so med drugim kritični v koaliciji, poslanci bodo verjetno na mize prejeli še dopolnjen predlog zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, čeprav številni dvomijo, da bo Kolar Celarčeva z njim uspela. Tej sive lase povzročajo tudi ostale nakopičene težave v zdravstvu, pri čemer najbolj odmeva primanjkljaj javnih zdravstvenih zavodov. Ministrstvo za zdravje mora do konca meseca pripraviti načrt ukrepov za finančno in poslovno stabilnost bolnišnic ter za poplačilo zapadlih obveznosti, kar naj bi povzročilo napetosti med Kolar Celarčevo in finančno ministrico Matejo Vraničar Erman.

Kolar Celarčeva se bo pred vsemi očitki zagovarjala septembra na interpelaciji v državnem zboru, ki jo je proti njej vložila SDS. Spomnimo, kakšni so razlogi. "Soodgovornost za neukrepanje na področju koruptivnih dejanj v zdravstvu, odgovornost za podaljšanje neurejenega stanja na pediatrični kliniki v UKC Ljubljana, odgovornost za neučinkovito reševanje problema čakalnih dob, soodgovornost za slabo poslovanje in vse večjo zadolženost javnih zdravstvenih zavodov, odgovornost zaradi predlogov zakonodaje na področju zdravstva, ki so v nasprotju s slovensko in evropsko zakonodajo, ter posledično slabljenje slovenskega zdravstva," je naštevala poslanka največje opozicijske stranke Jelka Godec. V SD in DeSUS so Kolar Celarčevo celo pozvali k odstopu, kar je sama zavrnila. Če jo bo podprl premier Miro Cerar, bo interpelacijo verjetno prestala.

Nekaj napetosti je v koaliciji povzročilo cincanje pri obravnavi zakona o obrambi in zakona o službi v Slovenski vojski. Kljub prižgani zeleni luči nista bila uvrščena na zadnjo sejo vlade pred počitnicami. V SD so ogorčeni napovedali, da ju bodo v parlamentarni postopek vložili sami, če ju vlada ne bo obravnavala na prvi prihodnji seji. Pod vprašanjem je tudi zakon o demografskem skladu, saj je v koaliciji precej konceptualnih razhajanj pri rešitvah, predvsem pri vprašanju samostojnosti sklada. Do uskladitve je še daleč.

Popočitniško obdobje bo zaznamoval referendum o zakonu o drugem tiru, ki ne bo hkrati s predsedniškimi volitvami, kot si je prizadeval njegov pobudnik Vili Kovačič, ampak 24. septembra. "Argumentacija v kampanji bo osredotočena na preproste ljudje, da bodo razumeli, da se nam z drugim tirom jemlje denar neposredno iz žepa in da se zanemarja rešitve, ki so na dlani," je na nedavni tiskovni konferenci pojasnil Kovačič. Vlada bo v kampanji dejavna, a neenotna. Medtem ko je pričakovati velik angažma SMC in kljub nekaterim pomislekom sodelovanje SD, so se v DeSUS zaradi odprtih vprašanj odpovedali sodelovanju. Morebiten padec zakona o drugem tiru na referendumu po pomenil udarec za vlado. Po drugi strani bo dosegla pomembno zmago, če bo uveljavljen, če bo država uspešna na evropskem razpisu in bo lahko konec leta začela s pripravljalnimi deli. Podobno velja za naložbo Magne v občini Hoče - Slivnica.

Vlada se bo jeseni ukvarjala tudi s sindikati. Čaka jo vrsta pogajanj, povezana s plačami. Z njimi med drugim niso zadovoljni poklicni gasilci, njihov sindikat je omenil tudi možnost stavke. "Nihče se ne bo delal norca iz poklicnih gasilcev. Premier Miro Cerar dostikrat pravi, da so gasilci prioriteta. Kakšna prioriteta? Nismo prioriteta. Smo nižji sloj," je bil oster predsednik Sindikata poklicnega gasilstva Aleksander Ogrizek. Poklicne gasilce podpirajo prostovoljni gasilci. "V vsakem primeru smo zato, da se zadeva uredi, reši. Gasilci tako ali drugače opravljamo zelo nevarno delo," je za naš radio poudaril poveljnik Gasilske zveze Slovenije Franci Petek.

Tudi po počitnicah bo aktualna arbitražna razsodba o meji s Hrvaško, prav tako bodo razne razprave polnili proračunski dokumenti za prihodnji dve leti, spremembe na davčnem področju in množično vrednotenje nepremičnin.


Ne spreglejte: