Alen SalihovićAlen Salihović

Program otroške kardiologije ostaja v ljubljanskem kliničnem centru

Slovenija | 27.07.2017, 14:13

Program otroške kardiologije v celoti ostaja v ljubljanskem kliničnem centru. To je po sestanku s starši otrok s srčnimi boleznimi zagotovila državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Ana Medved. Kot je dodala, bo treba ob tem vzpostaviti sodelovanje s tujo ustanovo, ki bo zagotovila nenehno prisotnost otroških kardiologa in kirurga.

V ljubljanskem kliničnem centru ostajajo program kardiologije, v katerem se med drugim zdravijo otroci z motnjami srčnega ritma, program otroške srčne kirurgije, v katero sodi tudi zdravljenje otrok s prirojeno srčno napako, in intenzivna terapija po operacijah. Naloga strokovnjakov, ki ju bo zagotovila nova ustanova, tuji center, ki bo sčasoma prerasel v nacionalnega, bo poleg zdravljenja otrok na vrhunski ravni in skladno z mednarodnimi standardi tudi izobraževanje naših zdravnikov. "Sami veste, da so trenutno velike kadrovske luknje na tem oddelku," je spomnila Medvedova. Kot je dodala, tuji center še ni izbran, prav tako še ni izračunov, koliko bo stalo sodelovanje z njim. Na ministrstvu za zdravje se zavedajo, da bo drago, a hkrati cenejše od pošiljanja otrok iz naše države, ukinitev dela programa otroške kardiologije in njegova selitev v tujino bi bila vprašljiva tudi zaradi varnosti. "Če bi ukinili kardiokirurgijo, bi obstoječi kardiologi še znali opravljati ultrazvok srca, a postopoma bi ta njihova spretnost upadla, ker ni operacij. Kmalu bi se dogajalo to, da bi morali otroka, ki bi potreboval urgentno diagnostiko, intubirati, dati v inkubator in ga odpeljati v dogovorjeno ustanovo. To bi bilo za paciente nevarno."

Nad podpisom pogodbe s tujim centrom in začetkom sodelovanja z njim bo bdel projektni svet, ki je še v ustanavljanju. V njem bodo trije predstavniki ministrstva za zdravje, generalni direktor in strokovna direktorica naše največje bolnišnice ter predstavnik Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Delovati bo začel v avgustu.

Prav oblikovanje projektnega sveta je bilo razlog za odstop Tomaža Podnarja z mesta vodje službe za kardiologijo na pediatrični kliniki. "Prepričan je, da bo odločitev o projektnem svetu zavlekla dinamiko povezovanja s tujim centrom. Po njegovem v tem obdobju ničesar ne spreminja," je pojasnil generalni direktor ljubljanskega kliničnega centra Andraž Kopač. Kdo bo zamenjal Podnarja, še ni mogel povedati, a zagotovil je, da bodo bolniki kakovostno obravnavani.

Z načrti so zdaj seznanjeni tudi starši otrok s srčnimi boleznimi, zato je včerajšnje srečanje pristojnih z njimi kot koristno ocenila predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Zdenka Čebašek-Travnik. "Ali bo zdaj konec razprtij? Najbrž še ne takoj. Ampak ko bodo stvari jasno postavljene, bo za starše lažje," je še dodala Čebašek-Travnikova.

Slovenija
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...