Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc

Pregled domačih dogodkov od petka, 14. julija do petka, 21. julija 2017

| 22.07.2017, 09:26

29. teden leta 2017 je minil v znamenju arbitraže, terana, Mercatorja pa tudi novega požara na deponiji za odpadke.

Cerkev med nami

Praznik Karmelske Matere Božje

V Katoliški cerkvi smo 16. julija praznovali god Karmelske Matere Božje. Praznik kristjane spodbuja k hvaležnosti za Božje dobrote, dosežene po Marijini priprošnji. Spominja tudi na resnico, da Marija ne zapusti nikogar, ki jo zvesto časti, se zateka v njeno varstvo in jo posnema v dejavnem življenju. Prav tako nas vabi, da posnemamo Marijo, ki je po oznanilu angela na koncu zmogla reči: Naj se zgodi po tvoji besedi. Na to je v narodnem svetišču Marije Pomagaj na Brezjah spomnil rektor tamkajšnjega svetišča p. Robert Bahčič. Več kot tisoč sto romarjev, ki so se zbrali na trgu pred baziliko, je povabil, da naj se tudi v njihovem življenju vse zgodi po božji besedi: "Če ne dovolimo, da Gospod vstopi v naše srce potem bo srce ostalo zakrknjeno, zaprto in ne bo moglo obroditi ničesar. Zato je prav, da se v naši notranjosti, v našem srcu izogibamo vsake hudobije, da ne dopustimo, da bi naše srce ostalo trdo kakor kamen, da ne bi imelo nobenega usmiljena, nobenega sočutja do nikogar."

Sicer pa je bilo na praznik Karmelske Matere Božje posebej slovesno v Karmeličanskem samostanu v Sori, kjer je sveto mašo daroval Roman Starc. Ob tej priložnosti so člani karmelske bratovščine obnovili posvetitev karmelski Kraljici, kdor je želel, pa je lahko prejel tudi karmelski škapulir.

Slovesno pa je bilo še v župnijski cerkvi Karmelske Matere Božje v Češnjicah nad Blagovico, kjer je sveto mašo daroval nadškof metropolit Stanislav Zore, ki je blagoslovil obnovljeni oltar. Župnija Češnjice letos praznuje pomemben jubilej, saj obhaja svojo 230-letnico. V sedanji farni cerkvi, ki je bila zgrajena sredi 18. stoletja kraljuje Karmelska Marija z Jezusom v naročju. Ta lepi kip v baročnem okolju oltarjev posebej zaživi. Posebno pozornost pritegneta stranska oltarja v ladijskih nišah, ki sta posvečena sv. Florijanu in sv. Družini. Krasijo ju slike mojstra Layerja. Nekaj foto utrinkov iz današnje slovesnosti lahko najdete na naši spletni strani.

V Petrovčah romarje povezala Fatimska Marija

Ob stoti obletnici fatimskih dogodkov ima vsaka škofija svoj romarski dan. Celjska škofija ga je pripravila v soboto, 15. julija. Na škofijsko fatimsko romanje so se podali v Petrovče. Slovesno somaševanje duhovnikov škofije Celje pa je vodil celjski škof Stanislav Lipovšek, ki je po slovesnosti za naš radio povedal, da so posebej molili za nove duhovniške in redovniške poklice.

Nadškof Uran o lurški skrivnosti: Kliče nas, naj sprejmemo njeno sporočilo

Slovenski bolniki in njihovi spremljevalci, ki so se že 12. leto zapored pridružili romanju v Lurd v organizaciji italijanske neprofitne organizacije Unitalsi, so se v sredo zjutraj zbrali pred votlino prikazovanj. Sveto mašo je daroval nadškof Alojz Uran. Opozoril je na aktualnost sporočila, ki ga je Božja Mati pred skoraj 160 leti tam predala Bernardki. "Kliče nas, naj sprejmemo njeno sporočilo, ki je še naprej aktualno: sprejeti svoje življenje kot dar, kot pokoro, kot preizkušnjo, hoditi z Jezusom Kristusom po poti križa in hrepeneti po večnosti, po nebesih, ki jih nosimo po zaupanju v sebi," je dejal nadškof Uran, ki je spomnil, da so dogodki v Lurdu povezani z dogodki iz zgodovine. Marija, ki je bila za vselej poslana, da kaže pot k Bogu, je namreč znala odgovoriti na njegov poziv, postala je Jezusova in nato tudi naša mati ter je v večni slavi naša priprošnjica. Poleg nadškofa Urana sta romarje, ki so se v večini vrnili v petek, spremljata še bolnišnični duhovnik in lurški kaplan Miro Šlibar ter vikar za Slovence v goriški škofiji Karlo Bolčina.

Novice iz domovine

Suša zajela večji del države

Lokalne padavine so ponekod popravile stanje vodne bilance površinskega sloja tal, a kmetijska suša se od aprila predvsem na jugovzhodu države močno zaostruje. Na Dolenjskem ter v delu Posavja in v delu Bele Krajine stanje površinskega sloja tal tako že od sredine junija drsi v ekstremne sušne razmere. Težava ni samo pri koruzi in žitih, ampak tudi pri krompirju poudarja Jože Mohar iz semenarske hiše Agrosaat. Povedal je, da je pridelava krompirja vsej Evropi ogrožena in pričakuje se precej zmanjšane pridelke. Mohar zato opozarja, da nikakor niso primerne poteze trgovcev, ki tradicionalno nizko prodajo krompirja v počitniških mesecih, ko je večina ljudi na dopustih izkoriščajo za pritisk na pridelovalce in nižanje odkupnih cen.

Ker traja sušni stres že celotno vegetacijsko obdobje, na izpostavljenih območjih na jugovzhodu države sušni stres ovira večji del kmetijske letine, tudi sadno drevje in vinsko trto. Zelo suho je tudi na jugozahodu države in v severovzhodni Sloveniji ter delu Štajerske, kjer so sicer lokalne padavine nekajkrat popravile stanje, vendar pogosto naredile še več težav z neurji in točo.

Nov požar! Nova ekološka katastrofa?

Po vrhniškem Kemisu in ljutomerskemu Eko Plastkomu so se v četrtek in petek v Sloveniji gasilci soočali z novim obsežnim požarom v obratu za predelavo odpadkov. Zagorelo je v podružnici Ekosistemov v Zalogu pri Novem mestu, zagoreli pa so odpadna plastična masa in lesni sekanci. Gasilci so ognjene zublje obvladali, a na požarišču bo tlelo še več dni tli. Na pomoč jim je s helikopterjem priskočila Slovenska vojska ter številna gasilka društva. Bližnji prebivalci, ki so jih morali najprej evakuirati, so se v petek že vrnili na svoje domove, z Nacionalnega inštituta za javno zdravje ob tem opozarjajo na nevarnost izpostavljanja dimu in ostalim plinom ter na splošno onesnaženost. Prve izmerjene vrednosti delcev PM10 s strani Agencije za okolje so nekoliko povišane glede na druge lokacije. Ljudje naj bodo pozorni tudi pri uživanju pridelkov z vrtov in njiv. Če so na njih vidni sledovi saj, pa njihovo uživanje odsvetujejo. Ukrep, da naj se okoliški prebivalci zadržujejo v hišah in imajo zaprta okna, še vedno velja.

V Zalogu pri Novem mestu je bila tudi ministrica za okolje in prostor Irena Majcen. Kot je poudarila za Radio Ognjišče, bi težko primerjala zgodbo Kemisa in aktualen požar, a priznala: "Zaradi dogodkov na Vrhniki je naša inšpekcijska služba nemudoma pristopila k širšemu pregledu vseh zavezancev z okoljevarstvenimi dovoljenji. Tako je bila 20. junija na tem mestu. Pred dnevi je bila izdana odločba, ki je narekovala lastniku, naj odpravi vse pomanjkljivosti, ki jih je inšpekcija zaznala pri skladiščenju materialov." Majcnova je bila tudi kritična zaradi poznega odziva lastnika. "Župan se je na dan požara po 23. uri vrnil z dopusta, ga prekinil, a lastnik se ni uspel oglasiti. Njegov odnos do tega problema je zaskrbljujoč." Iz Ekosistemov so sporočili, da se bodo odzvali, ko bodo znane vse okoliščine. V pismu so poudarili še, da imajo vsa okoljevarstvena in ostala uporabna dovoljenja.

Iz vrhniškega Kemisa pa so medtem sporočili, da je v požaru, ki je izbruhnil 15. maja, ogenj zajel dobrih 871 ton odpadkov. Od tega je zgorelo več kot 200 ton odpadkov, dobrih 72 ton jih je bilo nevarnih. Zaradi poškodovane ali staljene embalaže se je razlilo skoraj 69 ton odpadkov, od tega jih je bilo 36 ton nevarnih. V Kemisu še navajajo, da so od požara do danes na odstranitev odpeljali že večino odpadkov. Na mestu skladišča ostaja le še nekaj odpadkov, ki jih požar ni zajel in jih bodo na odstranitev poslali v kratkem.

Slovenija zaradi terana vložila tožbo proti Evropski komisiji

Vlada je na dopisni seji sprejela odločitev, da bo na Sodišče Evropske unije vložila tožbo zaradi ugotovitve ničnosti akta, s katerim je Evropska komisija dodelila izjemo Hrvaški pri uporabi imena teran. Delegirani akt za dodelitev omejene izjeme je začel veljati v ponedeljek. Za Hrvaško je zgodba s teranom s tem končana, Slovenija pa aktu odločno nasprotuje. Zato je do konca avgusta napovedala tožbo proti Evropski komisiji, čemur je vlada prižgala zeleno luč. Kot je pojasnil naš minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan, je bilo nemogoče dobiti zahtevano večino za njegovo zavrnitev. Kot je dodal, so se oglasile Italija, Francija, Madžarska in Slovaška, ki so podvomile v takšen način podeljevanja izjem. Predsednik civilne iniciative za teran Marjan Colja pravi, da je zaradi tega zelo vesel, saj "takega načina delovanja Evropske komisije ne podpirata niti Italija niti Francija kot največji pridelovalki vina na svetu. To pomeni, da tudi sami podpirata dejstvo, da če je bila neka zaščita pravno strokovno pridobljena, je ni mogoče kar tako s političnim aktom spremeniti. To nam daje upanje, da lahko to na sodišču izpodbijamo". Delegirani akta za dodelitev izjeme Hrvaški določa, da lahko Hrvaška ime sorte grozdja teran uporabljala izključno za vino z zaščiteno označbo porekla Hrvatska Istra pod pogoji, da bosta naziva Hrvatska Istra in teran na istem vidnem polju ter da bo napis teran manjši. Prav tako pa lahko vina Hrvatska Istra, proizvedena pred uveljavitvijo akta, prodaja do izčrpanja zaloge, tudi če ne spoštujejo pogojev za označevanje.

Ustavni sodniki odločili proti pobudnikom referenduma za drugi tir

Ustavno sodišče je zavrnilo pobudo predsednika gibanja Davkoplačevalci se ne damo Vilija Kovačiča o datumu referenduma o drugem tiru. Vse kaže, da bomo o tem vprašanju odločali 24. septembra, čeprav si je Kovačič s somišljeniki prizadeval, da bi bilo glasovanje na dan predsedniških volitev. Kovačič je prepričan, da odlok o razpisu referenduma o drugem tiru diskriminira tiste, ki bi želeli sodelovat v kampanji, saj bo njen začetek segel v čas dopustov. A večina na ustavnem sodišču je prepričana, da to ne pomeni, da bo onemogočena oziroma neučinkovita, saj imamo na voljo sodobno tehnologijo. Prav tako dodaja, da bo v čas dopustov padla le četrtina kampanje. Kovačič je - pričakovano - razočaran.

Ustavna sodnika Marko Šorli in Klemen Jaklič sta napisala odklonilni mnenji. Prvi je poudaril, da mora kampanja potekati v času, ko lahko nagovori čim širši krog ljudi. Drugi je prepričan, da sklep med drugim ni dober za zaupanje v ustanovo, ki ga je sprejela.

Bo prišlo do hrvaškega izčrpavanja Mercatorja?

Okrožno sodišče v Ljubljani je ugodilo zahtevi izrednega pooblaščenca za vodenje Agrokorja Anteja Ramljaka, z odločitvijo pa celoten Mercator prehaja pod Lex Agrokor, namenjen reševanju te hrvaške prehrambeno-trgovske verige, ki ga je hrvaška vlada sprejela aprila lani. V vladi in Mercatorju so sicer zatrdili, da se sklep sodišča ne nanaša na Mercator, ki da tako ne prehaja pod Lex Agrokor ali pod vodenje Ramljaka, sklep pa ne pomeni nobene spremembe za status in poslovanje Mercatorja. Kljub temu je gospodarski minister Zdravko Počivalšek napovedal temeljito preučitev sklepa sodišča v Ljubljani, ki je insolvenčni postopek nad Agrokorjem priznalo kot glavni postopek. Kot je napovedal, ga bodo posebej preučili glede javnega interesa države in v 15 dneh sprejeli odločitev, ali bodo sklepu sodišča ugovarjali. Ponovil je sicer, da Mercator še naprej vodi uprava te družbe in ne izredni pooblaščenec hrvaške vlade za Agrokor Ante Ramljak, sklep sodišča pa da ne bo imel učinka na poslovanje in delo uprave Mercatorja. Za komentar o tem smo prosili novinarske kolege na časniku Finance. Petra Sovdat, ki dogajanje v zvezi z Agrokorjem podrobneje spremlja je za naš radio dejala, da do hrvaškega izčrpavanja Mercatorja ne more priti.

Gen-I najboljši ponudnik električne energije in plina

Na licitaciji Zveze potrošnikov Slovenije za najboljšega ponudnika v sklopu skupinskega nakupa električne energije in plina je zmagalo podjetje Gen-I. Pravočasno se je k skupinskemu nakupu prijavilo skoraj štirinajst tisoč gospodinjstev. Ocenjen povprečni prihranek za posamezno gospodinjstvo pri elektriki je nekaj manj kot 103 evre, pri plinu pa nekaj več kot 108 evrov. Na zvezi potrošnikov prijave še zbirajo. Predsednik uprave družbe Robert Golob: "To, da smo zmagali, ne jemljem kot naključje, ampak kot del načrta. Na licitacijo smo se pripravljali dve leti, poskrbeli smo, da smo v pravem trenutku zakupili ustrezne količine energije na trgu, da smo lahko bili najuspešnejši. Vmes je namreč prišlo do dviga cen na veleprodajnem trgu in verjamem, da je to marsikateremu konkurentu otežilo ponujanje."

Kot je pojasnila predsednica Zveze potrošnikov Breda Kutin, bodo za vse prijavljene v zadnji kampanji zamenjave ponudnika izračunali individualne prihranke, potrošniki pa bodo imeli do 5. oktobra čas, da z izbranim dobaviteljem podpišejo pogodbo.

Arbitraža, arbitraža, arbitraža...

Dogajanje v Piranskem zalivu po objavi mejne sodbe arbitražnega sodišča še vedno buri duhove v slovenski politiki, kljub temu pa so se v vladi poenotili. da bodo s hrvaškimi kršitvami meje na morju seznanili Evropsko komisijo. Premier Miro Cerar je sporočil, da bo Bruselj obvestil zunanji minister Karl Erjavec, premier pa je ob tem zagotovil, da je vladajoča koalicija enotna glede implementacije razsodbe arbitražnega sodišča. Še vedno sicer ni jasno, ali bo Cerar septembra obiskal Zagreb, saj se premierju obisk zdi smiseln samo v primeru, če bo govora o implementaciji arbitražne razsodbe. Odločitev, ki jo je sprejelo arbitražno sodišče glede meje med Slovenijo in Hrvaško je pričakovana, a ne gre za uspeh, pa je za oddajo "Spoznanje več, predsodek manj" na Radiu Ognjišče dejal ustavni sodnik Klemen Jaklič. Spomnil je na pogovor z enim od priznanih pravnih strokovnjakov, ki mu je že pred leti dejal, da zgolj z določbo o "stiku" ne bo mogoče dobiti teritorialnega stika do odprtega morja. "Ta je odprto morje pripeljala do slovenskih ozemeljskih voda. Ni bilo tako, da bi slovenske ozemeljske vode potegnilo do odprtega morja, da bi nam dodelilo toliko več ozemlja, ampak je Hrvaški odvzelo nekaj pravic na njenem ozemlju in tisti del, koridor naredilo za odprto morje. Po tistem sporazumu, bi Slovenija imela teritorialni, ozemeljski stik z odprtim morjem," je dejal Jaklič in spomnil na zavajanja med kampanjo predvsem v zvezi z besedo "junction-stik" češ, da je to velik zgodovinski uspeh, ker bo to Sloveniji zagotovilo ozemeljsko povezanost z odprtim morjem. Sam je takrat tudi po pogovorih z nekaterimi tujimi pravniki napisal članek, ki je to tezo ovrgel.

Koalicija se je poenotila pri zakonu o množičnem vrednotenju nepremičnin

Vlada je potrdila tudi predlog zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin. Nov sistem naj bi nadgradil postopek sodelovanja lastnikov in občin v fazi oblikovanja modelov vrednotenja, lastniki pa bodo lahko vplivali tudi na pripis vrednosti posamezni nepremičnini. Ministrica za finance Mateja Vraničar Erman pravi, da predlog zakona še ne prinaša novega nepremičninskega davka, je pa začetek za nadaljnje delo. V Skupnosti občin Slovenije in Združenju občin Slovenije pozdravljajo odločitev vlade, da predlog novega zakona nadaljuje zakonodajno pot. Poudarili so, da prihaja do sprememb, ki bodo imele za njih pozitivne učinke in da predlog zakona bistveno izboljšuje sedanji sistem množičnega vrednotenja nepremičnin. V Združenju mestnih občin Slovenije pa čakajo predvsem na to, kakšne bodo rešitve v povezanem zakonu o davku na nepremičnine. Podobno tudi v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije, kjer poudarjajo da morebiten novi davek na nepremičnine ne sme dodatno udariti manjših obrtnikov in podjetnikov.

Zakon o zdravniški službi kljub opozorilom mladih zdravnikov velja

Državni svet ni sprejel predloga za odložilni veto na novelo zakona o zdravniški službi. Kot je znano, ga je predlagala komisija za lokalno samoupravo in regionalni razvoj, ki je ocenila, da v besedilu ni določeno ustrezno načrtovanje potrebnega števila zdravnikov specialistov, zaznala je tudi možnosti, ki bi lahko vodile v njihovo izkoriščanje. Večina v državnem svetu je menila drugače, saj je za odložilni veto glasoval 12 njegovih članov, proti jih je bilo 21. Mladi zdravniki Slovenije so razočarani, je za Radio Ognjišče povedala njihova predstavnica Tina Bregant.

NSi v prvo uspela z idejo o pregonu bančnega kriminala

Poslovanje bank je treba natančno preiskati, zoper odgovorne za nastalo bančno luknjo pa ukrepati. Po besedah vodje poslancev NSi Mateja Tonina bi pregon bančnega kriminala okrepila njihova predloga novele zakona o sodiščih in novele zakona o državnem tožilstvu, ki sta minuli teden prestala prvo obravnavo. NSi je z namenom krepitve pregona bančnega kriminala predlagala, da bi pri okrožnih sodiščih ustanovili specializirane oddelke za bančno kriminaliteto in znotraj tožilstva poseben oddelek za pregon tega kriminala. Tonin je opozoril na neučinkovitost pravosodnega sistema glede bančnega kriminala. Lani je bilo ovadenih 264 oseb, od katerih pa sta bili obsojeni zgolj dve osebi, je dejal Tonin.

Za SDS pomembni tudi Slovenci zunaj meja

V SDS nameravajo ob morebitnem prevzemu oblasti po parlamentarnih volitvah posebno pozornost nameniti tudi Slovencem po svetu. Zavedajo se namreč izjemnega bogastva tega dela narodovega telesa, za katerega sedanja vlada ne zna prav poskrbeti. Med drugim si želijo, da bi ti Slovenci dobili sedež v državnem zboru. Predsednik odbora za Slovence v zamejstvu in po svetu pri strokovnem svetu SDS Miro Petek je v četrtek pojasnil, kako se bo stranka zavzela za več kot pol milijona rojakov, ki živijo v tujini. Kot je dejal, so ti Slovenci izjemno bogastvo za slovenski narod. Po njegovem mnenju zadnja leta ni prave strategije oziroma politike, ki bi jih vključevala

Dobovšek kritično o vladi

Vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Bojan Dobovšek je pred počitnicami kritičen do koalicije, ki po njegovi oceni vedno bolj kaže, da zadanih projektov ne zna izpeljati. Ob tem Dobovšek kaže na preveliko koncentracijo moči SMC. Opozarja pa tudi na nevarnosti predvolilnega leta: na kadrovanje, sklepanje pogodb in promocijo posameznikov. Sicer pa Dobovšek ne prizanaša s kritikami do koalicije in največje stranke, ki ji je v začetku mandata tudi sam pripadal. Vladna koalicija ima težave na več področjih, vse bolj se kaže, da ni prava ekipa, da ni pravih politik in ciljev, ugotavlja in ocenjuje, da gre bolj za propagando, kaj vse delajo, v ozadju pa da je netransparentno kadrovanje, usmerjanje tokov preko podjetij, ki delujejo z državo, itd....

Izkopali od 28 do 30 pretežno moških okostij

Na grobišču Macesnovec pri Kamniški Bistrici so v petek končali z izkopavanjem posmrtnih ostankov žrtev povojnega nasilja. Po približnih ocenah so izkopali od 28 do 30 pretežno moških okostij, je pojasnil Marko Sarič iz podjetja Magelan, ki je opravilo izkopavanja. Skelete bodo očistili in začeli z identifikacijo žrtev. Kot pa je dejal kamniški podžupan Igor Žavbi, je Macesnovec edino grobišče v dolini Kamniške Bistrice, kjer naj bi bili pokopani Slovenci, in sicer naj bi prišli iz zaporov v Šentvidu. Če so svojci žrtev še živi, jih bodo po Žavbijevih besedah lahko pokopali sami, sicer pa naj bi šli posmrtni ostanki v kostnico v Mariboru. V okolici Kamniške Bistrice, in sicer na Kopiščih, kjer je prav tako eno od grobišč, so pred približno dvema letoma že postavili spominsko obeležje žrtvam povojnega nasilja.

Divji lovec – ljubezenska igra s petjem

Pred Poletnim festivalom Studenec 2017 je še zadnje dejanje - domača gledališka predstava, ki je v petek, 21. julija v Poletnem gledališču Studenec pri Domžalah doživela premiero. Z letošnjim izborom se ustvarjalci vračajo v čase, ko je gledališče živelo pod kozolcem in uprizarjalo predvsem dela iz slovenske ljudske zakladnice. Obeležujejo pa tudi pomembno obletnico. Kulturno društvo Miran Jarc Škocjan letos uprizarja delo Divji lovec iz leta 1909. Velja za prvo Finžgarjevo ljudsko dramo, četudi je že desetletja prej napisal mladinsko vzgojno enodejanko.

ŠPORT

Slovenija je v minulem tednu zabeležila prvo etapno zmago na elitni dirki po Franciji. Prinesel ji jo je kolesar Primož Roglič, ki je zmagal v sedemnajsti etapi Tour de Francea. Zasavec je odločilni napad sprožil dobrih 34 kilometrov pred ciljem na vzponu na prelaz Galibier. Rumeno majico vodilnega je zadržal Britanec Froome, ki je prišel skozi cilj na tretjem mestu, minuto in trinajst sekund za Rogličem. Drugo mesto je osvojil Kolumbijec Uran.

****

Janja Garnbret je zmagovalka tekme svetovnega pokala v športnem plezanju v disciplini težavnost v Chamonixu. 28-letna Korošica je ubranila lansko zmago na tem francoskem prizorišču in s tem vpisala še drugo zmago v tej sezoni.

***

Slovenski jadralki Tina Mrak in Veronika Macarol sta na svetovnem prvenstvu olimpijskega razreda 470 v Solunu, osvojili bronasto medaljo. Pred zadnjo regato, v kateri sta bili osmi, sta bili na tretjem mestu in članicama Pirata iz Portoroža je tudi v finalnem plovu najboljše deseterice uspelo zadržati to uvrstitev.

***

Slovenski kajakašici Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman sta se izkazali na evropskem prvenstvu v bolgarskem Plovdivu. Dopoldne sta si priborili srebro v K-2 na 500 metrov, le dve uri pozneje pa je Ponomarenko Janićeva v zbirko medalj dodala še bron na posamični tekmi na 200 metrov. Na vprašanje ali je pričakovala dve medalji je Ponamarenko Janičeva odgovorila, da ne.

***

Slovenska rekorderka Martina Ratej je na atletski diamantni ligi v Maroku v metu kopja zasedla drugo mesto. Od nje je bila boljša le Barbora Špotakova s Češke. Ratejeva si je s prikazanim zagotovila nastop na finalu letošnje lige.

***

Nogometaši Maribora so korak bližje ligi prvakov. V minulem tednu so v Ljudskem vrtu na povratni tekmi 2. kroga kvalifikacij igrali neodločeno z Zrinjskim iz Mostarja 1:1. Tako so se s skupnim izidom 3:2 prebili v tretji predkrog, kjer jih prihodnji teden čaka islandski Hafnarfjördur.

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.