Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

NSi: Poslovanje bank je treba natančno preiskati

| 18.07.2017, 13:35

Poslovanje bank je treba natančno preiskati, zoper odgovorne za nastalo bančno luknjo pa ukrepati, je danes poudaril vodja poslancev NSi Matej Tonin.

V NSi so prepričani, da bi pregon bančnega kriminala okrepila njihova predloga novele zakona o sodiščih in novele zakona o državnem tožilstvu, ki sta minuli teden prestala prvo obravnavo.

NSi je z namenom krepitve pregona bančnega kriminala predlagala, da bi pri okrožnih sodiščih ustanovili specializirane oddelke za bančno kriminaliteto in znotraj tožilstva poseben oddelek za pregon tega kriminala. Po Toninovih besedah bi se tako na enem mestu zbralo vso znanje, ki je potrebno za pregon bančnega kriminala.

Opozoril je na neučinkovitost pravosodnega sistema glede bančnega kriminala. Lani je bilo ovadenih 264 oseb, od katerih pa sta bili obsojeni zgolj dve osebi, je ponazoril.

Tonin je še izpostavil dva primera bančnega kriminala, ki bi ju po predlogu NSi učinkoviteje preganjali. To so najemi kreditov v švicarskih frankih ter sumi pranja denarja in financiranja terorizma z iranskimi posli v NLB v letih 2009 in 2010, kar je sicer tudi že pod drobnogledom DZ.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.