Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Tabor otrok v Soči (foto: Karitas)
Tabor otrok v Soči

Tudi letos otroci socialno ogroženih družin v Soči

Slovenija | 17.07.2017, 11:42 Marjana Debevec

Smo sredi poletja, ki ga nekateri preživljajo v gorah, drugi na morju, spet tretji na raznih potovanjih. Mnoge družine pa si zaradi finančne stiske ali drugih težkih okoliščin počitnic ne morejo privoščiti. Škofijska Karitas Koper jim prihaja naproti z raznimi programi pomoči. Med njimi so letovanja socialno ogroženih družin in otrok v Sončni hiši v Portorožu, posebne programe pa pripravljajo tudi v Soči.

Prvi tabor, ki je v Soči potekal takoj po koncu šolskega leta, je bil namenjen otrokom, ki obiskujejo program učne pomoči Popoldan na cesti. Zbralo 30 otrok in 15 animatorjev. Ta konec tedna pa se je začel tabor otrok, ki so vključeni v Posvojitev na razdaljo ter otrok iz Istrske območne Karitas.

Tatjana Rupnik iz škofijske Karitas Koper je povedala, da teden poteka pod svetopisemskim geslom: Ne boj se, jaz sem s teboj. »To je glavno vodilo vseh šest dni, da otrokom pokažemo, da je vedno, ko so v stiski, nekdo z njimi; da jim je pripravljen prisluhniti, jim dati kakšno toplo besedo, da potem brez skrbi odidejo domov.«

Omenjeni tabori niso samo počitnice, ampak je to pomemben čas za otroke, ki se v družinah srečujejo z različnimi stiskami. »Velika prednost je, da imamo mlade animatorje in razvije se poseben odnos. Po eni strani so si ti animatorji in ti otroci vrstniki, po drugi strani pa se mora razviti ta odnos otrok – animator. In zgodilo se nam je tudi že – otroci so v starosti od petih pa do štirinajstih let – da nekateri mlajši otroci animatorje poimenujejo kar mama ali pa tata«, je povedala Rupnikova.

Prihodnji teden bo sledil še tabor socialno ogroženih družin. Namenjen pa bo predvsem tistim družinam, ki imajo rade hribe in pohode.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Sociala
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...