Ljubljana, petek, 25. maj 2018, 12:59

Ali v turistični sezoni res ne gre brez obnovitvenih del na cestah?

Gneča na cestah
Foto © ARO

Vstopamo v enega od prometno najbolj obremenjenih koncev tedna, saj je čas dopustov in pohajkovanj v polnem razmaku. Na slovenskih cestah je pričakovati ogromno pločevine, predvsem v smeri turističnih krajev. Pristojne službe zato opozarjajo na previdnost in strpnost ter prilagajanje razmeram, prav tako pozivajo k spoštovanju predpisov. Posebna pozornost velja na odsekih, kjer potekajo obnovitvena dela. Kot je v svojem vprašanju ministru za infrastrukturo Petru Gašperšiču spomnil poslanec SDS Žan Mahnič, jih ni malo.

Mahnič je prepričan, da dela na slovenskih avtocestah v vrhuncu turistične sezone po nepotrebnem povzročajo zastoje, voznikom krajšajo živce in tako potencialno ogrožajo vse udeležence v prometu. "Ne znam si predstavljati, zakaj morajo ta dela potekati prav v času, ko so slovenske ceste najbolj obremenjene s strani turistov in s strani Slovenk in Slovencev, ki odhajajo na dopuste."

Gašperšič je pojasnil, da so obnovitvena dela nujno zlo, če želi država cestno omrežje ohranjati v solidnem stanju. "V preteklosti zaradi pomanjkanja sredstev teh obnov ni bilo toliko, kot bi bilo potrebno, zato jih je posledično tudi zdaj, ko smo intenzivirali vlaganja v cestno infrastrukturo, morda nekoliko več, kot bi si jih marsikdo od nas želel." Gašperšič je med razlogi za obnovitvena dela v tem času navedel tudi vremenske pogoje. "V poletnem času so namreč za obnovo cest bistveno ugodnejše vremenske razmere, pozimi večno teh del, ki se izvajajo sedaj pravzaprav niti ni možno izvajati."

"Glejte, september, oktober, november, to so meseci, ki so še kolikor toliko topli, da ne govorim april, maj, junij prav tako," je menil Mahnič. Ob tem je jasno poudaril, da ne on ne največja opozicijska stranka nista proti obnovam cest, opozarjata le na ustrezno načrtovanje, s čimer se je strinjal tudi Gašperšič.


Ne spreglejte: