Ljubljana, ponedeljek, 16. julij 2018, 08:39

Pred počitnicami pestro v parlamentu, poslanci za novelo zakona o bančništvu

Seja državnega zbora
Foto © Državni zbor

V hramu demokracije je zadnji dan pred počitnicami precej pestro. Srečalo se je več parlamentarnih delovnih teles, poslanci končujejo tudi redno julijsko sejo državnega zbora. Med drugim so imeli na mizah novelo zakona o bančništvu, ki se ji obeta podpora.

Novela zakona o bančništvu jasneje določa, da lahko do zaupnih podatkov dostopa preiskovalna bančna komisija državnega zbora. "Prepričani smo, da s tem, ko bo med prejemnike zaupnih bančnih podatkov izrecno navedena tudi parlamentarna preiskovalna komisija, s tem prispevamo, da do različnih sodnih praks ne bi več prihajalo," je poudaril državni sekretar Gorazd Renčelj. Po novem bo zaupne podatke pod določenimi pogoji lahko pridobivalo tudi računsko sodišče. "Slednje je namreč po zakonu, ki ureja računsko sodišče, pristojno za revidiranje, poslovanje uporabnikov javnih sredstev, med katere zakon uvršča tudi banko, banke, v kateri imata država in lokalna skupnost večinski delež."

Pričakovano so noveli zakona o bančništvu podporo napovedale v vladnih strankah. Kot je povzel Janko Veber iz SD, moramo imeti dostop do vseh podatkov, če želimo priti do dna vzrokom za bančno luknjo. Kot sta poleg njega poudarila še Dušan Verbič iz SMC in Uroš Prikl iz DeSUS, so v koaliciji veseli, ker bodo na voljo tako računskemu sodišču kot vrhovnemu strokovnemu revizorju.

"Predlogu novele zakona ne bomo nasprotovali, ker je korak pravilen. Obžalujemo pa, da ga je vlada naredila tri leta prepozno," je poudaril Marko Pogačnik iz SDS. Ob tem je spomnil, da je njegova stranka v tem mandatu že trikrat predlagala podobne rešitve, a niso prejele dovolj glasov. To prav tako čudi NSi. "Očitno se koalicija igra igro političnega prestiža. Dokler bo tako, Slovenije ne bom mogoče modernizirati," je ocenil Jožef Horvat. Da bi takšno dikcijo morali sprejeti že prej, je menil Bojan Dobovšek. "Ugotavljamo, da so v tem času bili nekateri podatki uničeni in to je nepopravljivo. Se pravi, zdaj zakon tukaj je. Nepovezani poslanci ga podpiramo, vendar nima več takšnega učinka, kot bi ga imel, če bi ga sprejeli na začetku mandata," je menil. Rešitve, ki jih je zdaj predlagala koalicija, podpirajo tudi v Levici.


Ne spreglejte: