Ljubljana, sreda, 20. junij 2018, 01:41

Škof Metod Pirih častni meščan občine Vipava

Škof Metod Pirih
Foto © TU SŠK

Vipavski občinski svetniki so naziv častnega občana letos podelili upokojenemu škofu Metodu Pirihu. Zaslužen je namreč za to, da so v Vipavi pred dobrimi petindvajsetimi leti ustanovili Škofijsko gimnazijo in z njo dvignili prepoznavnost kraja kot pomembnega izobraževalnega središča.

Zaslužni škof Pirih, ki se je po upokojitvi pred petimi leti preselil v Vipavo, je priznanja vesel. “V njem vidim potrditev, da je vipavska občina v mojem in delu drugih škofov in duhovnikov na duhovnem področju prepoznala doprinos k širšemu družbenemu, kulturnemu in političnemu življenju,” je povedal za Primorske novice.

Ob tej priložnosti se je spomnil okoliščin, v katerih je dozorela odločitev za gimnazijo. Maja 1991 jo je ustanovil Škofijski ordinariat Koper z odlokom, ki ga je kot krajevni škof podpisal prav Pirih. Že jeseni istega leta je v javno priznano šolo vstopila prva generacija dijakov.

Škof Metod Pirih tudi po upokojitvi ostaja vpet v pastoralno delo. Če mu čas dopušča, vodi prvo nedeljsko mašo v župniji Vipava, sedanjemu škofu ordinariju Juriju Bizjaku pomaga pri birmah in drugih slovesnostih v škofiji, na pomoč priskoči tudi v drugih pastoralnih nalogah v vipavski dekaniji in celotni škofiji.


Ne spreglejte: