Ljubljana, sreda, 18. oktober 2017, 20:30

Parlament potrdil bolj predvidljivo financiranje glavnega mesta, opozicija proti

Državni zbor je včeraj sprejel spremembo zakona o glavnem mestu Slovenije, po katerem delež dohodnine, ki pripada Mestni občini Ljubljana, ne sme biti nižji od 0,6 odstotka in ne višji od 0,8 odstotka. Koalicija meni, da to prinaša stabilnejše financiranje naši prestolnici, opozicija je prepričana, da jo privilegira.


Škofje: Udeležba na volitvah je še posebej krščanska dolžnost

Pred skorajšnjim 22. oktobrom je vse državljane in še posebej katoličane k udeležbi na volitvah povabila Slovenska škofovska konferenca. Kot je zapisal predsednik Komisije Pravičnost in mir nadškof Stanislav Zore, so veseli, da je na letošnjih volitvah možno izbirati med kandidati z zelo različnimi pogledi na sedanjost in prihodnost Slovenije, kar prispeva k demokratičnosti in pluralnosti političnega prostora.


Arboretum z novim vstopnim objektom

V Arboretumu Volčji Potok so včeraj odprli nov vstopni objekt. Gre za recepcijo in informacijski pult ob vstopu v park in hkrati mesto, kjer je mogoče kupiti spominke. Poleg stoji objekt s sanitarijami in previjalnicama za dojenčke. Krajinsko arhitekturna rešitev ne želi konkurirati vegetacijskim elementom in se jim podreja, poudarjajo v arboretumu, kjer že snujejo načrte za naprej. Radi bi postavili nov rastlinjak, ki bi omogočal pripravo dogodkov skozi vse leto, torej tudi pozimi. Direktor tega javnega zavoda Aleš Ocepek je ob tem na ministrstvo za kulturo znova naslovil apel, da dorečejo način financiranja tega državnega zavoda in njegov pravni status, saj se trenutno skoraj 90 odstotkov financira sam. Delitev stroškov pri vstopnem objektu je že prvi korak v tej smeri.


Predsedniška kandidatka Suzana Lara Krause ponosna na tradicijo in dosežke

Danes vam kot zadnjo med devetimi predsedniškimi kandidati predstavljamo kandidatko SLS Suzano Laro Krause. V stranko je pred sedmimi leti vstopila na pobudo očeta, je poročena z Američanom in mati dveh otrok. Samostojna podjetnica, ki živi na Ptuju se je kot predsednica pripravljena boriti za boljše življenje ljudi.


Pri Mohorjevi izšla zbirka kritičnih razmišljanj Ivana Štuheca o družbi in Cerkvi

Pri Celjski Mohorjevi je izšla knjiga Ivana Štuheca Slovenija brez Patrie in Zvonov. Kot je povedal v predstavitvi, je želel opozoriti na vse nedemokratične postopke in merila, ki so za slovensko družbo nevzdržni in jo peljejo v neke vrste politično diktaturo.


Začetek predčasnega glasovanja na predsedniških volitvah

Vsi upravičenci, ki se v nedeljo ne bodo mogli udeležiti predsedniških volitev, lahko svoj glas oddajo predčasno. To možnost lahko izkoristijo danes, jutri in pojutrišnjem med 7. in 19. uro na sedežih okrajnih volilnih komisij, torej na sedežih upravnih enot in njihovih izpostav. Izbirajo lahko med devetimi kandidati. V Zboru za republiko so prepričani, da bi moral položaj predsednika oziroma predsednice države zasesti nekdo z nesporno moralno in politično avtoriteto. Uživati bi moral ugled doma in v ostalih članicah Evropske unije.


Škof Bizjak: Koprska škofija je živa, v 40 letih se je ogromno naredilo

Mineva 40 let od obnovitve in razširitve koprske škofije. Po Osimskem sporazumu je bila škofija povečana na račun delov goriške nadškofije in reške škofije, ki so ostali v Sloveniji. Obnovljena škofija je bila s tem odlokom tudi izvzeta iz goriške cerkvene pokrajine in priključena slovenski metropoliji v Ljubljani. O tem, kako koprska škofija diha danes in o osrednji slovesnosti ob obletnici, ki bo v soboto, smo se pogovarjali s škofom Jurijem Bizjakom.


Boris Popovič: Predsednik države lahko naredi ogromno, če to hoče

Predsedniški kandidat Boris Popovič iz stranke Slovenija za vedno se je v času kampanje osredotočil na odnose s Hrvaško, podjetništvo in priložnosti, ki da jih Slovenija ne sme zamuditi. Kot pravi, je problem v naši državi, ker marsikdo ne zna ali noče odločati.


Začel se je zadnji teden kampanje pred predsedniškimi volitvami

Pred nedeljskimi predsedniškimi volitvami vstopamo v finalno etapo predvolilne kampanje. Kandidati imajo še nekaj dni časa, da prepričajo še neopredeljene volivce oziroma svoje simpatizerje privabijo na volišča.


Pregled domačih dogodkov od 6. do 13. oktobra 2017

Kampanja pred predsedniškimi volitvami se je prevesila v zadnji teden, zdi se, da je temu primerno v ozadju ostalo domače dogajanje. V državnem zboru so člani posameznih delovnih teles nadaljevali obravnavo proračunskih dokumentov za prihodnji leti, odbor za zunanjo politiko je ob tem podprl še delovanje vlade v zvezi z uresničitvijo arbitražne odločitve o meji s Hrvaško. Na izredni seji državnega zbora so poslanci razpravljali o zlorabah v sodstvu in organih pregona. Ob začetku akademskega leta so se v večini slovenskih stolnic in tudi v nekaterih ostalih cerkvah zbirali pri svetih mašah v čast Svetemu Duhu, prejšnji konec tedna se je zvrstilo tudi več pomembnih slovesnosti.


Novejše novice | Starejše novice