Ljubljana, sobota, 24. marec 2018, 07:33

Pregled domačih dogodkov od petka, 16.3. do petka, 23.3.

12. teden leta 2018 je bil na Radiu Ognjišče v znamenju misijona na Radiu Ognjišče, v politiki pa je odmeval dokončen odstop vlade Mira Cerarja, konec pogajanj s sindikati in nastajanje novih strank.


Križev pot brezdomcev

V Dnevnem centru za brezdomce v Ljubljani so sredi tedna pripravili Dan brezdomcev s križevim potom. Zaznamovale so ga izvirno izdelane postaje križevega pota in pri vsaki postaji zgodba brezdomca. Doživetje križevega pota je zaznamovala misel: »Vztrajajmo v trudu za boljše življenje, čeprav je težko!«


V slovenščini predstavljena knjiga: Bog je mlad

Na cvetno nedeljo, bomo obhajali svetovni dan mladih na škofijski ravni. Med slovesnim bogoslužjem bodo predstavniki mladih z vsega sveta, ki so se v tem tednu zbrali v Vatikanu, papežu Frančišku izročili sklepe svojega dela v pripravo na sinodo, ki bo oktobra letos. V sklopu te priprave pa je danes izšla tudi knjiga pogovora s papežem Frančiškom z naslovom: Bog je mlad.


Skavti zopet na zlatem odru

V Kongresnem centru na Brdu pri Kranju je v začetku tedna potekala slavnostna podelitev MEPI priznanj pod pokroviteljstvom predsednika republike Slovenije Boruta Pahorja. Odlikovana sta bila tudi dva skavta, Timotej Brecelj iz stega Škofja Loka 1 in Gašper Stojc iz stega Breznica 1. Prejela sta zlato MEPI priznanje, ki je zadnja in najvišja stopnja MEPI priznanj. Gašper Stojc je celotno prireditev tudi duhovito povezoval.


Pahor ne bo predlagal mandatarja

Predsednik republike Borut Pahor je predsednika DZ Milana Brgleza obvestil, da ne bo predlagal kandidata za novega mandatarja, in ga zaprosil, da se DZ na seji s tem seznani. Z razpisom predčasnih volitev pa bo Pahor počakal na iztek roka, ki ga imajo za predlaganje mandatarja na voljo poslanci.


Novinarka Žištova po sodbi balkanski bojevnik: Dolgotrajnost sodnih postopkov je rak rana našega sodstva

Poročali smo že, da je v ponovljenem sojenju v zadevi Balkanski bojevnik Okrožno sodišče v Ljubljani po 128 obravnavah in obravnavanih več kot 60 tisoč strani sodnega spisa izreklo sodbe.


Vlada opravlja tekoče posle, Veber bi bil mandatar

V Sloveniji imamo od danes naprej le še vlado, ki opravlja tekoče posle. Premier Miro Cerar je namreč poslance na seji tudi uradno obvestil o svojem odstopu, s čimer mu je mandat prenehal. O tem, kdaj bo najbolje razpisati nove volitve, se predsednik republike Borut Pahor danes že dogovarja z vodji poslanskih skupin. Enega kandidata za mandatarja že ima, kar sam se je ponudil Janko Veber, le še poslanske glasove mora zbrati.


Jeretič: Letošnje leto je za sindikate izgubljeno

Kot je znano, je skladno z odstopom premierja Mira Cerarja zastal pogajalski proces med vlado in sindikati javnega sektorja. Da so slednji »največji osmoljenci premierjevega odstopa, saj so izgubili partnerja,« je za naš radio ocenil politični analitik Sebastjan Jeretič. Stavkovnega sporazuma v tem letu ne pričakuje.


Sv. Jožef posebej nagovarja moške

Obhajamo god sv. Jožefa, ženina Device Marije, ki ga častimo kot varuha vesoljne Cerkve in glavnega zavetnika novomeške škofije. Ob tej priložnosti bodo v novomeški stolnici »Odličje sv. Jožefa« letos podelili Jožetu Novaku iz Mokronoga, ki že več kot pol stoletja sodeluje v domači župniji. Sicer pa so danes po vseh cerkvah, ki so posvečene sv. Jožefu potekali romarski shodi.


Nadškof Cvikl ob vizitacijah tudi k županom, podjetnikom in delavcem

Mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl je prejšnji teden sklenil vizitacije v 23. župnijah Bistriško-Konjiške naddekanije. Da gre za nekoliko drugačne vizitacije priča to, da se je nadškof ob obisku župnij srečeval tudi z župani, podjetniki in obiskal celo šole.


Novejše novice | Starejše novice