Ljubljana, sobota, 24. februar 2018, 19:03

Akademiki in profesorji o veličini Perka in Grivca

Na Teološki fakulteti Univerze v Ljubljani je včeraj potekal znanstveni posvet ob desetletnici smrti beograjskega nadškofa Franca Perka in 140. obletnici rojstva Franca Grivca. Zbrane je uvodoma nagovoril ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki je dejal, da je vsem tem velikim ljudem skupno eno in to je, da so ljubili so Cerkev ter narod.


Lahovnik kritičen do nespametnega ravnanja glede NLB

Potem, ko v Ljubljani ni ne komentarjev ne odgovorov na vprašanja glede informacij Bloomberga, da je NLB poplačala zahtevke na podlagi dveh izgubljenih sodb na hrvaških sodiščih zaradi prenesenih deviznih vlog, smo danes za komentar poklicali ekonomista dr. Mateja Lahovnika. Ocenjuje, da bodo tema dvema dobljenima tožbama v vrednosti skoraj milijon evrov sledile nove in da je s tem NLB gotovo postala še bolj nezainteresirana za kupce.


Dva ekumenska delavca in dva velika človeka

Ob desetletnici smrti beograjskega nadškofa prof. dr. Franca Perka in 140. obletnici rojstva prof. dr. Franca Grivca prireja Teološka fakulteta Univerze v Ljubljani znanstveni posvet, ki bo potekal danes od 9.00h do 13.45h v veliki dvorani Teološke fakultete v Ljubljani.


Križev pot po Halasovi zadnji poti

Na Hotizi je včeraj potekal letošnji prvi križev pot. Po poti, po kateri so 16. marca 1945, Božjega služabnika Danijela Halasa peljali v smrt ob reki Muri, se že od leta 2011 verniki zbirajo k molitvi križevega pota ob posebnih znamenjih, križih, ki spominjajo na Jezusovo trpljenje in na trpljenje Božjega služabnika.


Slovenska škofovska konferenca praznuje srebrni jubilej

Na današnji dan mineva 25 let od ustanovitve samostojne Slovenske škofovske konference. S tem je Katoliška cerkev v Sloveniji dobila večjo pravno trdnost in samostojnost. Naslednji korak v spremembah naše cerkvene pokrajine pa je naredil papež Benedikt XVI., ki je 7. aprila 2006 ustanovil tri nove škofije in sicer v Celju, Murski Soboti in Novem mestu. Dotedanjo mariborsko škofijo je povzdignil v nadškofijo in metropolijo. Na novo imenovani škofje so bili maja in junija 2006 tudi umeščeni.


VIDEO: Janša: Slovenijo je treba postaviti na prvo mesto

Slovenska demokratska stranka bo prihodnje leto praznovala 30 let delovanja. Sinoči so tako na Brdu pri Kranju obeležili svoj 29. rojstni dan. Na slavnostni akademiji na kateri so podelili najvišja priznanja stranke za leto 2017, je zbrane nagovoril predsednik stranke Janez Janša. V govoru je izpostavil pomen ohranitve slovenske identitete in samozavesti. Po njegovih besedah je treba Slovenijo postaviti na prvo mesto: "Najprej Slovenija, potem drugi," je dejal Janša.


V Martinju so se spomnili preroditelja Porabja Ivana Camplina

Škofija Murska Sobota je v sodelovanju z župnijo Gornji Petrovci pripravila spominsko slovesnost ob deseti obletnici smrti duhovnika, narodnega buditelja, pesnika in pisatelja Ivana Camplina. Začela se je s kratko molitvijo na pokopališču v Martinju in nadaljevala s sveto mašo v dvorani tamkajšnjega gasilskega doma. Daroval jo je škof ordinarij Peter Štumpf. Sledil je bogat kulturni program.


V NSi poudarjajo: Zdaj je čas!

Zdaj je čas. Tako so v NSi poimenovali programsko konferenco, ki so jo danes pripravili v Ljubljani. Vršilec dolžnosti predsednika stranke Matej Tonin je predstavil osnutek volilnega programa, med ključnimi prednostnimi nalogami je poudaril višje plače, hitrejše zdravljenje in učinkovito pravosodje. Zatrdil je še, da ima stranka lastno identiteto, a to ne izključuje sodelovanja.


Migracijski pritisk ne pojenja, o tem se bo treba v prihodnje veliko pogovarjati

Migracijski pritisk, ki ne pojenja, bo v prihodnje ena od tem, o katerih se bo treba veliko pogovarjati. Tako je v odgovoru na poslansko vprašanje Branka Grimsa iz SDS ob začetku redne februarske seje ugotavljala ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar. Po njenih besedah je zaskrbljujoč podatek, da smo v Sloveniji lani beležili 80 odstotkov več nezakonitih prehodov meje. Grims je na to opozoril že na nedavni seji parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb. Nepovezani poslanec Andrej Čuš je medtem znova predlagal razpis posvetovalnega referenduma o omejitvi priseljevanja in zavrnitvi kvot. Kot je poudaril, bi ga lahko izvedli hkrati z volitvami v hram demokracije.


Pregled domačih dogodkov od petka, 9. februarja, do petka, 16. februarja

Minuli teden je bil obarvan s stavkovnim valom, informativnimi dnevi, pustnim dogajanjem, ki je bilo po zaslugi Radia Ognjišče zelo dobrodelno obarvano, dobili smo novo pošiljko snega, predvsem pa so se nam usta razlezla v nasmeh v četrtek, ko je biatlonec Jakov Fak Sloveniji prislužil prvo medaljo na tokratnih olimpijskih igrah. Srebro mu je okoli vratu nadel princ Albert.


Novejše novice | Starejše novice