Ljubljana, nedelja, 22. april 2018, 01:03

Dežman: Dobivamo spomenik, v katerem se seštevajo vse žrtve nesreč, ki si jih povzroči človek

0:00
0:00
Spomenik na Kongresnem trgu v Ljubljani
Foto © ARO

V Ljubljani bo jutri slovesnost ob odprtju spomenika vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanim žrtvam. Tega predvideva zakon o vojnih grobiščih, ki je bil v državnem zboru sprejet septembra 2009. V njem je zapisano, da se v glavnem mestu države postavi spomenik s posvetilnim napisom pesnika Otona Župančiča: "Domovina je ena nam vsem dodeljena in eno življenje in ena smrt."

Predsednik vladne komisije za reševanje vprašanj prikritih grobišč dr. Jože Dežman je pred jutrišnjo slovesnostjo za Radio Ognjišče dejal, da gre za spomenik "vojne in revolucije, gre za vojne in povojne epidemije, nek širši obseg katastrofe, ki jo vojne in revolucije pomenijo. In to pomeni, da dobivamo spomenik, v katerem se seštevajo vse žrtve najhujših nesreč, ki si jih povzroči človek".

Dežman je nadaljeval, da gre za objekt, ki je kot takšen popolnoma prazen. "Se pravi, da je v njem prostora za vse, za vse mrtve. Ampak od nas živih je odvisno, kako se bomo do teh naših mrtvih obnašali. Če bo spomenik osramočen z našimi čustvi, besedami in dejanji, bo ta spomenik ogledalo za žive. Če pa ga gledamo kot spomenik dejansko vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanih žrtev, se pravi tudi tega bratomornega slovenskega razcepa, razkola, razdvojitve, pa pomeni to, da je ta spomenik lahko neke vrste strelovod." Dežman še opozarja, da bi za tem spomenikom zdaj moralo priti na vrsto mesto mrtvih kot to zapovedujejo tudi ženevske konvencije, tako, kot to urejajo zahodne demokracije. "Če imamo grobove tujih vojakov na slovenskih tleh v prvi svetovni vojni urejene, naša država nima zavedanja, kje so slovenski grobovi v Galiciji, kaj je na Poljskem in kaj v Ukrajini, kako so urejeni in tudi seznama žrtev prve vojne nimamo, šele dobivamo ga," je dejal Dežman in dodal, da tudi v seznamu žrtev 2. svetovne vojne in revolucije nimamo podatkov o grobovih. Povedal je še, da bo delo Komisije teklo še naprej, veseli ga, da je vlada sprejela finančni načrt komisije, ki sedaj nadaljuje z novimi sondiranji, ureditvami in izkopavanji. Komisija je sprejela tudi pobudo za ustanovitev državnega zavoda, ki bi skrbel za vojna grobišča.


Ne spreglejte: