Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc

Dežman: Dobivamo spomenik, v katerem se seštevajo vse žrtve nesreč, ki si jih povzroči človek

| 12.07.2017, 17:31

V Ljubljani bo jutri slovesnost ob odprtju spomenika vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanim žrtvam. Tega predvideva zakon o vojnih grobiščih, ki je bil v državnem zboru sprejet septembra 2009. V njem je zapisano, da se v glavnem mestu države postavi spomenik s posvetilnim napisom pesnika Otona Župančiča: "Domovina je ena nam vsem dodeljena in eno življenje in ena smrt."

Predsednik vladne komisije za reševanje vprašanj prikritih grobišč dr. Jože Dežman je pred jutrišnjo slovesnostjo za Radio Ognjišče dejal, da gre za spomenik "vojne in revolucije, gre za vojne in povojne epidemije, nek širši obseg katastrofe, ki jo vojne in revolucije pomenijo. In to pomeni, da dobivamo spomenik, v katerem se seštevajo vse žrtve najhujših nesreč, ki si jih povzroči človek".

Dežman je nadaljeval, da gre za objekt, ki je kot takšen popolnoma prazen. "Se pravi, da je v njem prostora za vse, za vse mrtve. Ampak od nas živih je odvisno, kako se bomo do teh naših mrtvih obnašali. Če bo spomenik osramočen z našimi čustvi, besedami in dejanji, bo ta spomenik ogledalo za žive. Če pa ga gledamo kot spomenik dejansko vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanih žrtev, se pravi tudi tega bratomornega slovenskega razcepa, razkola, razdvojitve, pa pomeni to, da je ta spomenik lahko neke vrste strelovod." Dežman še opozarja, da bi za tem spomenikom zdaj moralo priti na vrsto mesto mrtvih kot to zapovedujejo tudi ženevske konvencije, tako, kot to urejajo zahodne demokracije. "Če imamo grobove tujih vojakov na slovenskih tleh v prvi svetovni vojni urejene, naša država nima zavedanja, kje so slovenski grobovi v Galiciji, kaj je na Poljskem in kaj v Ukrajini, kako so urejeni in tudi seznama žrtev prve vojne nimamo, šele dobivamo ga," je dejal Dežman in dodal, da tudi v seznamu žrtev 2. svetovne vojne in revolucije nimamo podatkov o grobovih. Povedal je še, da bo delo Komisije teklo še naprej, veseli ga, da je vlada sprejela finančni načrt komisije, ki sedaj nadaljuje z novimi sondiranji, ureditvami in izkopavanji. Komisija je sprejela tudi pobudo za ustanovitev državnega zavoda, ki bi skrbel za vojna grobišča.

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.