Ljubljana, torek, 23. januar 2018, 15:09

Papež na letalu tudi o tem, zakaj je poročil stevarda in stevardeso

Papež Frančišek se je včeraj vrnil iz enotedenskega apostolskega potovanja iz Čila in Peruja. Po pristanku se je v molitvi za vse milosti svojega obiska zahvalil v baziliki Marije Velike v Rimu. Na tradicionalni novinarski konferenci na letalu pa se je opravičil žrtvam zlorab, če jih je prizadelo, ker ni odločno nastopil proti čilskemu škofu Juanu Barrosu, ker naj bi ta vedel za zlorabe duhovnika Fernada Karadima. Pojasnil pa je tudi, zakaj je na letalu poročil stevarda in stevardeso.


Papež Perujcem: Ne bojte se biti svetniki 21. stoletja!

V mojem srcu ste pustili neizbrisen pečat, je papež Frančišek dejal Perujcem pred odhodom. Pri sveti maši, na letališču, ki se je je udeležilo več kot 300 tisoč ljudi in je bila sklepno dejanje njegovega obiska te Južno Ameriške države, pa je sveti oče mlade in ostarele povabil, naj nezaupanje in beg zamenjajo s srečanjem in solidarnostjo. Protistrup globalizaciji brezbrižnosti je po njegovih besedah živeti ljubezen do Boga in do bližnjega.


Papež: Dragi škofje, naučiti se moramo digitalnega jezika.

Papež se je danes na nadškofiji v Limi srečal s perujskimi škofi. Na podlagi zgleda sv. Turibija iz Mongroveja, ki je bil nadškof v Limi na prehodu iz 16. v 17. stoletje, je spregovoril o identiteti današnjega škofa. Ta dviga glas proti socialnim nepravičnostim, spodbuja edinost Cerkve, govori aktualni jezik mladih. In ne ostaja za pisalno mizo.


Klavzura ne oža srca, razširja ga za bolečino sveta

Papež Frančišek je nedeljo v Peruju začel z molitvijo s približno 500 klavzurnimi redovnicami, ki so se zbrale v svetišču Gospodovih čudežev v Limi.


VIDEO: Papež: Dobro je vedeti, da nismo Mesija

Papež se je včeraj v krajevnem semenišču v Trujillu v Peruju srečal z duhovniki in posvečenimi osebami. Spregovoril je o bistvu njihovega lika, ki ni osredotočen na samega sebe, svoje sposobnosti, zmožnosti ali vodenje, ampak kaže pot k Bogu.


VIDEO: Papež žrtvam El Nina: Bog nam sredi bolečin ponuja svojo roko

Papež Frančišek je današnji dan v Peruju preživljal v obalnem mestu Trujillo na severu države, ki so ga lani spomladi prizadele poplave in plazovi zaradi vremenskega pojava El Ninjo. Mesto je bilo več dni pod vodo. Umrlo je 145 ljudi. Po papeževih besedah je takšne situacije možno prebroditi le z Jezusom. Zato je pri maši na tamkajšnji obali prebivalce povabil, naj svoja življenja napolnijo z Evangelijem.


Papež perujskim oblastem: Proti korupciji se moramo vsi boriti

Druženju z amazonskimi staroselci je v Limi sledilo srečanje s perujskimi političnimi oblastmi in predstavniki civilne družbe. Na dvorišču pred vladno palačo je sveti oče še pod vtisom Amazonije pozval k podpori celostne ekologije in k skupnemu boju proti korupciji.


Papež v Amazoniji za zaščito življenja, okolja in kultur

Papež je v Peru prispel v četrtek zvečer, prva uradna srečanja pa je imel v petek. A za razliko od drugih dosedanjih njegovih obiskov prvi nagovor ni bil namenjen predstavnikom oblastem, ampak se je najprej srečal z avtohtonimi prebivalci Amazonije. Sredi džungle v kraju Puerto Maldonado je pozval k zaščiti življenja, okolja in kultur.


Zbirno: Papež v Čilu

Papežev obisk v Čilu je potekal v znamenju opravičila za spolne zlorabe s strani duhovnikov in srečanju z avtohtonimi prebivalci Mapuči. Frančišek pa je tudi na tem potovanju presenetil z nekaterimi dejanji, ki polnijo medije po svetu.


VIDEO: Papež ustavil papamobil in tolažil policistko, ki jo je konj vrgel iz sedla

Papež je včeraj v Čilu poleg svojih nagovorov poskrbel še za dve drugi novici, ki sta obkrožili svet. Na letalu je poročil stevarda in stevardeso, na poti v Iquique pa je stopil iz avtomobila in ves čas nudenja prve pomoči tolažil policistko, ki jo je konj vrgel iz sedla.


Novejše novice | Starejše novice