Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
p. Jacques Hamel (foto: Radio Vatikan)
p. Jacques Hamel

Ob prvi obletnici umora p. Hamela odkrili njegov kip

Svet | 26.07.2017, 11:20 Marjana Debevec

Spominjamo se prve obletnice brutalnega umora 86-letnega duhovnika Jacquesa Hamela blizu mesta Rouen v Franciji. Tamkajšnji nadškof Dominique Lebrun je dopoldne v spomin nanj v prepolni cerkvi daroval sveto mašo in zatrdil, da sovraštvo ni in ne bo zmagalo. Številni so sveto mašo spremljali preko velikih platnov, ki so jih postavili v vasi. Po maši so mestne oblasti odkrile kip p. Hamela. Nadškofija je sicer že maja letos začela postopek za njegovo beatifikacijo.

Spomnimo: 26. julija 2016 sta dva islamska terorista po sveti maši vdrla v cerkev in pred oltarjem brutalno umorila p. Hamela. Že vse od njegove smrti ga zato tamkajšnji verniki častijo kot mučenca. Njegov brevir je razstavljen v cerkvi sv. Bartolomeja v Rimu, kjer imajo kapelo mučencev sodobnega časa.

Kot že omenjeno, je nadškofija Rouen začela postopek za njegovo beatifikacijo, čeprav še ni minilo pet let od njegove smrti. K temu jih je spodbudil papež Frančišek, ki je že lanskega septembra škofu iz Lebruna dejal: »Obesi na steno njegovo sliko, saj je že blaženi. On je namreč mučenec in mučenci so blaženi!«. Nadškof je tako maja začel postopek, v katerem bodo izprašane priče umora, njegovi sorodniki, pa tudi njegovi prijatelji muslimani.

Umor se je sicer zgodil lani, ko je v Krakovu potekal svetovni dan mladih, kar je bil velik šok za vse zbrane. Odgovor škofov, in tudi samega papeža pa je bil, da ne smemo podleči strahu, ampak še bolj delati za mir in dialog z islamskim svetom. Frančišek, ki je večkrat ponovil, da je bil napad na p. Hamela satanistično dejanje, je po drugi strani večkrat zatrdil, da je treba ločiti islam od terorističnega nasilja.

sveta maša v Rouenu
sveta maša v Rouenu © Marjana Debevec

Tudi sestra umorjenega Roselyne Hamel je za spletni portal Crux dejala, da je sedaj p. Hamel brat vseh ljudi, tako kristjanov kot tudi muslimanov. »Ne smemo pozabiti, zakaj je moj brat umrl«, je dejala in dodala, da je le nekaj minut pred tem med sveto mašo molil za mir na svetu.

Dodajmo še to, da je prejšnji teden v spomin nanj in druge ubite v islamističnih terorističnih napadih 60 imamov iz Belgije, Francije, Nemčije, Nizozemske, Portugalske, Španije in Tunizije poromalo na kraje napadov. S tem so želeli izraziti svoje prizadevanje za mir in v imenu islamskih skupnosti, ki jih predstavljajo, obsoditi vsakršno nasilje v imenu vere.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...