Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Bomba na Vurberku uspešno deaktivirana

Slovenija | 25.07.2017, 15:28 Andrej Šinko

Strokovnjaki enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi so na Vurberku uspešno onesposobili 250 kilogramov težko ameriško letalsko bombo. Med intervencijo je bilo slišati dve manjši eksploziji, ki nista poškodovali bližnjih objektov, prav tako pa ni nastala škoda v okolju. Evakuirani prebivalci so se po intervenciji lahko vrnili na domove, saj je nevarnost minila. Pripadnik posebne enote Igor Boh pa je ob koncu pojasnil, da se je vse skupaj izteklo po najboljšem možnem scenariju.

Pristojni so ob 10. uri, po opozorilu sirene, evakuirali vse prebivalce v oddaljenosti enega kilometra od mesta bombe. Območje so morali zapustiti prebivalci približno 150 hiš na Vurberku in v Krčevini. V njih sicer živi približno 450 oseb, zaradi dopustov pa je moralo domove dejansko zapustiti precej manj ljudi. Pristojni so sicer območje popolnoma zaprli, tudi za zračni promet.

Kako je potekala akcija?

Strokovnjaki posebne enote so potem bombo najprej prepeljali s posebno žičnico z mesta ob hiši najditelja v 30 metrov oddaljeno in nekaj metrov globoko jamo, kjer so v preteklih dneh pripravili vse potrebno za njeno uničenje.

»Transport je potekal brezhibno. Po odložitvi na mesto uničenja smo pristopili k samem uničenju in sprožili eksplozivno polnitev, ki je bila na zadnjem delu in katere učinek naj bi bil odstranitev vžigalnega dela, se pravi dela, ki je predstavljal temeljno nevarnost, ki je izhajala iz samega neeksplodiranega ubojnega sredstva,« je pojasnil pripadnik posebne enote Igor Boh.

Sledila je daljinska deaktivacija in dve manjši eksploziji s tem pa je bila bomba nevtralizirana. »V samem telesu je še vedno manjša količina razstreliva, ki pa ni nevarna. To telo bombe z razstrelivom bomo naložili na naše vozilo, ki je namenjeno za prevoz tovrstnih zadev in jo bomo prepeljali v začasno skladišče in zadeva bo naknadno uničena na poligonu za uničenje,« je še na novinarski konferenci po intervenciji pojasnil Boh. Med tem pa so se evakuirani prebivalci že lahko vrnili na domove.

 

Slovenija
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...