Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

Papež: Meja med dobrim in zlim poteka v človekovem srcu

Svet | 23.07.2017, 14:11 Marjana Debevec

Papež Frančišek je opoldanski nagovor povezal z današnjim evangeljskim odlomkom, ki govori o dobri pšenici in o ljuljki. Ob tem je spregovoril o problemu zla v svetu in poudaril Božjo potrpežljivost z vsakim od nas.

'Kako potrpežljiv je Bog z mano!', lahko po papeževih besedah reče vsak izmed nas. Pripoved o pšenici in ljuljki nam govori o tem, kako sta obe prepleteni med seboj, kar po papeževih besedah pomeni, da sta na tem svetu dobro in zlo tako prepletena, da ju je nemogoče ločiti ter izruvati vse zlo. Samo Bog to lahko stori, in bo to storil med poslednjo sodbo.

Gre torej zato, da povežemo dve na videz nasprotujoči si drži: odločitev in potrpežljivost. Prva pomeni odločitev, da hočemo biti dobra pšenica, z vsemi svojimi močmi in se torej oddaljiti do hudiča in njegovega zapeljevanja. Potrpežljivost pa pomeni izbrati Cerkev, ki je kot kvas v testu in ki se ne boji umazati rok se z umivanjem obleke svojih otrok, ne pa Cerkve 'čistih', ki predčasno hoče soditi, kdo je v Božjem kraljestvu in kdo ne.

Gospod pa nam po papeževih besedah pomaga tudi razumeti, da dobrega in zlega ne moremo poistovetiti z določenimi področji ali z določenimi skupinami ljudi. »Pove nam namreč, da poteka meja med dobrim in zlim v srcu vsakega človeka, vsakega od nas. Vsi smo grešniki. Na misel mi prihaja, da bi vas vprašal: 'Kdor ni grešnik naj dvigne roko.' Vsi smo grešniki«, je zatrdil sveti oče in doodal, da nas je Jezus Kristus s svojo smrtjo na križu ter s svojim vstajenjem osvobodil sužnosti greha in nam dal milost, da gremo naprej po poti novega življenja.

Poleg krsta nam je namreč dal tudi spoved, kajti vedno potrebujemo, da so nam odpuščeni naši grehi. Gledati samo zlo, ki je zunaj nas, pomeni, da nočemo priznati greha, ki je tudi v nas, je prepričan papež, ki nas vabi tudi, da na stvarnost pogledamo z Božjimi očmi upanja in tako dopustimo, da tudi tisto, kar se je zdelo ljuljka, lahko obrodi dobre sadove. V svetu, ki nas obkroža, naj bi torej razbrali ne le umazanijo in zlo, ampak tudi dobro in lepo, da bomo razkrinkali Satanovo delo, predvsem pa da bomo zaupali Bogu, je svoj nagovoril sklenil papež Frančišek.

Po opoldanski molitvi je sveti oče povedal, da zaskrbljeno spremlja nasilje v Jeruzalemu. Ponovil je odločen poziv k umiritvi razmer in dialogu. Vse zbrane pa je povabil k molitvi, da bi Gospod navdihnil pobude za spravo in mir.

Zaradi stopnjevanja napetosti okoli tempeljske ploščadi so zaskrbljenost izrazili tudi voditelji Cerkva v Jeruzalemu. V posebnem sporočilu izražajo potrtost zaradi izgube človeških življenj in ostro obsojajo vsako dejanje nasilja.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...