Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Charlie (foto: Splet)
Charlie

Kardinal Bassetti o Charlieju: Življenje je vedno dar!

Svet | 22.07.2017, 14:35 Marjana Debevec

Novoimenovani predsednik Italijanske škofovske konference kardinal Gualtiero Bassetti je v intervjuju naštel tri stebre svojega mandata in sicer: oznanjevanje, edinost in dejavna ljubezen. Po njegovih besedah je Cerkev poklicana iti na obrobja, k najbolj ubogim. Kot škof želi biti blizu duhovnikom, ti pa naj bi si po njegovih besedah prizadevali predvsem za služenje iz ljubezni. Kardinal Bassetti je spregovoril tudi o enajstmesečnem Charlieju, ki ima redko genetsko bolezen in za čigar življenje se je zavzel tudi papež Frančišek.

Med drugim je kardinal dejal: »Jasno je, da je vprašanje predvsem antropološko ter da ne smemo nikoli pomiriti oz. še huje anestezirati vesti o dejstvu življenja, saj je naše življenje večno; začne se na tej zemlji in bo trajalo vedno. Življenje moramo varovati in zaščititi tudi kadar gre za bolezen, ki jo imamo lahko mi za zelo težko.

Zakaj je potrebno življenje varovati in zaščititi? Papež je to izredno jasno povedal: ker ne obstaja nobeno življenje, ki ne bi bilo vredno življenja. Sicer zapademo v kulturo, ki zavrže tiste, ki jih ne potrebuje, in to je strašno, saj pomeni, da je to, kar se zavrže, nekoristno. To bi torej pomenilo, da obstajajo nekoristna življenja, ki niso vredna, da bi bila živeta. Nasprotno pa je življenje vedno dar, odnos.

Pomislite, kakšna oblika odnosa je bila in je Charlijevo življenje: ves svet se je na nek način osredotočil nanj, ne samo njegova velika in plemenita družina, ampak celotni narodi

Po poročanju ameriške katoliške agencije CNA je odbor predstavniškega doma v ameriškem kongresu sprejel zakon, na podlagi katerega bi lahko starša in njun 11-mesečni sin Charlie Gard iz Velike Britanije prejeli status stalnega bivališča v Združenih državah Amerike.

Priznani ameriški nevrolog Hirano namreč meni, da obstaja od deset do petdeset odstotkov možnosti, da bi Charlieju pomagala poskusna terapija. Hiranu se je pridružila mednarodna skupina strokovnjakov, med njimi tudi specialist bolnišnice Bambino Gesù. Britansko sodišče pa bo v torek odločalo o tem, ali naj dečka zdravniki odklopijo od respiratorja.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.