Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

V Zalogu pri Novem mestu še tli, pristojni zbirajo vzorce

Slovenija | 21.07.2017, 16:17

Po vrhniškem Kemisu in ljutomerskemu Eko Plastkomu se v Sloveniji soočamo z novim obsežnim požarom v obratu za predelavo odpadkov. Zagorelo je v podružnici Ekosistemov v Zalogu pri Novem mestu. Gasilci so ognjene zublje obvladali, a na požarišču še tli. Na pomoč jim je s helikopterjem priskočila Slovenska vojska. Bližnji prebivalci, ki so jih morali sprva evakuirati, naj bi se v kratkem vrnili na svoje domove, z Nacionalnega inštituta za javno zdravje ob tem opozarjajo na nevarnost izpostavljanja dimu in ostalim plinom ter na splošno onesnaženost.

V podružnici Ekosistemov v občini Straža so zagoreli odpadna plastična masa in lesni sekanci. Poslovodstvo in lastnik sta zapisala, da je požar izbruhnil med rednim obratovanjem, uničil je vso stacionarno strojno tehnološko opremo in vse tamkajšnje objekte. Po njuni oceni je škoda katastrofalna.

Ogenj je ogrožal tudi bližnji gozd in stanovanjsko hišo v neposredni bližini. Gasilci so se z njim borili tudi ponoči, več kot 20 jih je moralo poiskati zdravniško pomoč, večino so oskrbeli kar na terenu, 5 jih je moralo v novomeško bolnišnico. S požarišča, ki se manjša, se še naprej vali dim, ki je posledica gašenja tlenja. "Prepričan sem, da bo kmalu konec tudi tega dima. Ker je površina velika in razgibana, prav tako je velika mase teh sekancev in plastike, zato je težko definirati, kdaj bo vse skupaj zaključeno," je na kraju nove ekološke katastrofe povedal poveljnik republiške civilne zaščite Srečko Šestan.

Pristojne službe so medtem zaradi nevarnosti onesnaženja začele opravljati meritve in zbirati vzorce iz prizadetega okolja, njihov cilj so predvsem vrtovi manjših pridelovalcev zelenjave za lastno uporabo. Za zdaj velja, naj bodo ljudje pozorni pri uživanju pridelkov. Če so na njih vidni sledovi saj, strokovnjaki uživanje odsvetujejo. "Poleg priporočil, naj se vsi umaknejo dimu, ostanejo v zaprtih prostorih ali odidejo na drug kraj, svetujemo tistim, ki imajo vodnjake in zbirajo kapnico, naj preusmerijo prvo vodo, ki bo stekla s strehe, ko bo padel prvi dež," je ob tem poudarila Bonia Miljavac z novomeške enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

V nekaj dneh, ko bo gibanje na območju dovolj varno, si bodo požarišče ogledali tudi kriminalisti. Do takrat različna obvestila zbirajo po drugih poteh.

Včeraj je bila v Zalogu pri Novem mestu tudi ministrica za okolje in prostor Irena Majcen. Kot je poudarila, bi težko primerjala zgodbo Kemisa in aktualen požar, a priznala: "Zaradi dogodkov na Vrhniki je naša inšpekcijska služba nemudoma pristopila k širšemu pregledu vseh zavezancev z okoljevarstvenimi dovoljenji. Tako je bila 20. junija na tem mestu. Pred dnevi je bila izdana odločba, ki je narekovala lastniku, naj odpravi vse pomanjkljivosti, ki jih je inšpekcija zaznala pri skladiščenju materialov." Majcnova je bila tudi kritična zaradi poznega odziva lastnika. "Župan se je na dan požara po 23. uri vrnil z dopusta, ga prekinil, a lastnik se ni uspel oglasiti. Njegov odnos do tega problema je zaskrbljujoč." Iz Ekosistemov so sporočili, da se bodo odzvali, ko bodo znane vse okoliščine. V pismu so poudarili še, da imajo vsa okoljevarstvena in ostala uporabna dovoljenja.

Slovenija
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...