Ljubljana, nedelja, 22. oktober 2017, 21:14

Papež na sedežu FAO: Lakoto je mogoče zajeziti!

Ob današnjem svetovnem dnevu hrane je papež Frančišek dopoldne obiskal sedež Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo v Rimu. Zbranim je dejal, da bi si danes morali bolj prizadevati za zagotovitev pravic vseh do prehrane, da bodo lahko ljudje uresničili svoje želje in se jim ne bo treba ločiti od svojih najdražjih. Tema zasedanja je bila namreč povezana z migracijami, katerih vzrok je revščina.


Papež razglasil 35 novih svetnikov

Trg sv. Petra v Vatikanu je danes dopoldne znova blestel v barvitosti raznovrstnih oblačil in polti kože. Poleg velike množice vernikov z raznih celin so bile prisotne tudi različne državne delegacije. Papež Frančišek je namreč med svetnike prištel 35 blaženih, in sicer brazilske mučence iz leta 1645- duhovnika Andreja de Soverala, Ambroža Frančiška Ferra in laika Mateja Moreira ter 27 njihovih tovarišev. Prav tako so za svetnike bili razglašeni trije prvi mehiški mučenci in sicer Krištof, Anton in Janez, ki so bili mučeni med leti 1527 in 1529. Nova svetnika sta še Španec Favstin Miguez, duhovnik in vzgojitelj ter italijanski kapucinski pridigar Angel iz Acria iz 18. stoletja.


Zakaj naj papež v Mjanmaru ne bi govoril o manjšini Rohinga?

Cerkev v nemirnem Mjanmarju se pripravlja na novembrski papežev obisk. Tamkajšnji kardinal Charles Bo ob tem opozarja pred lažnimi pričakovanji omenjenega obiska. Zatrdil je, da vprašanje muslimanske manjšine Rohinga ne sme biti v ospredju pogovorov, saj bi s tem lahko ogrozili dialog Cerkve z vlado in budistično večino.


FOTO in AUDIO: Nadškof Zore in škof Mrzljak v Stični o rožnem vencu kot orožju miru

Ob 100. obletnici prikazovanj Marije v portugalski Fatimi je danes v Stični potekalo vseslovensko praznovanje te obletnice. Dogodek pa je bil povezan s tradicionalno slovensko-hrvaškim srečanjem vernikov in predstavnikov obeh Cerkva. Glede na število avtobusov so organizatorji zgodaj dopoldne ocenili, da se je zbralo več kot 4000 romarjev, od tega približno 2000 iz Hrvaške, nekateri sodelujoči pa navajajo primerjave s Stično mladih in pravijo, da je bilo danes v Stični zbranih več kot 7000 Slovencev in Hrvatov, saj jih je taj veliko poromalo z lastnim prevozom. Slovesno somaševanje je vodil ljubljanski nadškof Stanislav Zore, ki je skupaj z varaždinskim škofom Josipom Mrzljakom nagovoril zbrane romarje. Oba sta spomnila, da je molitev rožnega venca največje orožje zoper vojne, prepire in nesoglasja. Obema nagovoroma lahko prisluhnete v posnetkih.


VIDEO: Ob sklepu praznovanj fatimskih prikazovanj v Stično več kot 4000 slovenskih in hrvaških romarjev

Danes mineva sto let od zadnjega prikazanja Marije trem pastirčkom v Fatimi. Naročila jim je, da naj molijo rožni venec in druge molitve za končanje prve svetovne vojne ter za mir na svetu.


Mednarodni simpozij vincencijanske družine v Rimu

V Rimu se nocoj začenja mednarodno srečanje ob praznovanju 400-letnice Vincencijanske karizme. Po podatkih organizatorjev se bo dogodkov pod skupnim naslovom »Tujec sem bil in ste me sprejeli« udeležilo 10 tisoč ljudi. Med drugim jutri pripravljajo predavanja o vincencijanski duhovnosti, karizmi in načinu sporočanja v sedanjem času. V soboto bo udeležence na trgu sv. Petra nagovoril papež Frančišek, zvečer se bodo na molitvenem srečanju zbrali v baziliki sv. Pavla, kjer bo v nedeljo sklepna sveta maša.


Papež: Kristjan pogumno tvega, da prinaša dobro

Papež Frančišek v mesecu oktobru vabi k molitvi rožnega venca za mir. Pri splošni avdienci je spomnil na 13. oktober, sklep slovesnosti ob 100-letnici zadnjega Marijinega prikazovanja v Fatimi. Sicer pa je pri katehezi o krščanskem upanju spregovoril o čuječem pričakovanju.


Ameriškim verskim ustanovam ne bo več treba kriti kontracepcije

Verskim ustanovam v ZDA v zdravstvenih policah svojim zaposlenim ne bo več treba kriti kontracepcije in splava. To je od njih zahtevala Obamova zdravstvena reforma, Trumpova administracija pa je v petek iz tega izvzela delodajalce, ki tega ne želijo zaradi verskih in moralnih prepričanj. Ameriški škofje so odločitev pozdravili kot vrnitev k zdravi pameti, staro prakso ter miroljubno sobivanje med Cerkvijo in državo. Ameriški predsednik je obljubil tudi podpis zakona, ki bi prepovedal večino splavov po 20 tednu nosečnosti. Predstavniški dom kongresa je zakon prejšnji teden že sprejel, vendar pa se bo verjetno ustavil v senatu.


Bo katalonski parlament razglasil neodvisnost?

V Španiji so vse oči uprte v Katalonijo, točneje v njenega premierja Carlesa Puigdemonta, ki bo nagovoril regionalni parlament. Ali bo ob tem razglasil neodvisnost, ki jo je na nedavnem referendumu podprlo več kot 90 odstotkov volilcev, še ni jasno. Politični opazovalci in mediji omenjajo več scenarijev. Govorili smo s posebnim odposlancem katalonske vlade v Avstriji, Lichtensteinu, na Češkem, Slovaškem, Madžarskem in v Sloveniji Adamom Casalsom.


Venezuela na robu kaosa prosi za molitev in pomoč

Čeprav Venezuela zaradi drugih mednarodnih kriz trenutno ni v središču medijskih žarometov, pa se ta latinskoameriška država nahaja na robu kaosa. Papež Frančišek je stalno obveščen o razmerah, nazadnje se je prejšnji petek pri njem mudil nadškof Caracasa, kardinal Jorge Urosa Savino. Ta upanje vidi v regionalnih volitvah, ki bodo v nedeljo. Venezuelska škofovska konferenca je zato za petek napovedala dan molitve, Karitas pa vabi k darovanju sredstev za humanitarno pomoč Venezueli.


Novejše novice | Starejše novice