Ljubljana, petek, 20. julij 2018, 06:51

Šurla za Radio Ognjišče o koalicijskih pogajanjih in predčasnih volitvah

Za danes dopoldne napovedano nadaljevanje usklajevanja koalicijske pogodbe med šestimi strankami pod okriljem Marjana Šarca so prestavili. Tako se bodo pogajalci LMŠ, SD, SMC, DeSUS, NSi in SAB znova srečali jutri, ko se bosta sestala tudi predsednik republike Borut Pahor in predsednik državnega zbora Matej Tonin.


Zgodovinski preobrat srečanja v Bariju

Še vedno odmeva sobotno zgodovinsko srečanje voditeljev Vzhodnih krščanskih cerkva s papežem Frančiškom v Bariju. Po mnenju poznavalcev je bilo namreč prelomnica na ekumenski poti, saj od sedaj naprej ne gre več le za teološki dialog, ampak se začenjajo sinodalna srečanja med voditelji raznih cerkva kot odgovor na potrebe na Bližnjem Vzhodu.


Papež: Predsodki nam preprečujejo dojemanje resničnosti

Kljub naporom včerajšnjega dne ob srečanju z voditelji pravoslavnih cerkva Bližnjega Vzhoda v Bariju je papež Frančišek opoldne nagovoril množico, zbrano na Trgu sv. Petra v Vatikanu. Po molitvi angelovega čaščenja in blagoslovu se je Bogu zahvalil za omenjeni dogodek in priložnost skupne molitve ter razmišljanja v prid miru na Bližnjem Vzhodu. Svetega očeta, kot je sam dejal, so njihova pričevanja močno in globoko nagovorila.


Genfest 2018: Kakšen bi bil svet brez meja?

V Svetovnem trgovinskem centru Metro v Manili na Filipinih so danes sklenili svetovni Genfest mladih z naslovom: Onkraj vseh meja. Na srečanju, ki ga vsakih pet let pripravi Gibanja fokolarov, se je zbralo 6000 mladih z vsega sveta, ki jih povezuje visok cilj: ustvarjati zedinjen in bolj solidaren svet. Iz Slovenije se Genfesta na Filipinih udeležuje šest mladih. Vzporedne dogodke, povezane z Genfestom v Manili, so pripravili še na 23 drugih krajih po svetu.


Papež v Bariju: Bližnji vzhod joka, danes trpi in molči, medtem ko ga drugi v iskanju moči in bogastva teptajo

V kraju, kjer častijo relikvije sv. Nikolaja v Bariju je dopoldne potekala molitev za mir na Bližnjem vzhodu, ki so se je poleg papeža Frančiška udeležili tudi predstavniki različnih krščanskih cerkva. Za komentar srečanja smo vprašali urednika Ognjišča mag. Boža Rustjo.


Umrl kardinal Jean-Louis Tauran, dober poznavalec Slovenije

V Vatikanu je minulo noč umrl kardinal Jean-Louis Tauran, predsednik Papeškega sveta za medverski dialog. Po rodu je bil Francoz, doma iz Bordeauxa. Vrsto let je bil v vatikanski diplomaciji od leta 1990 kot tajnik Svetega sedeža za odnose z državami. V tej vlogi je spremljal osamosvojitveni proces v naši državi, nas večkrat obiskal in deset let po osamosvojitvi podpisal sporazum o pravnih vprašanjih med Vatikanom in Slovenijo.


V Bariju prvič skupaj s papežem vsi voditelji Vzhodnih cerkva

Sveti oče bo v soboto obiskal ekumensko mesto Bari, kjer bo s predstavniki različnih krščanskih cerkva molil za mir na Bližnjem Vzhodu. Gre za dogodek, ki bo potekal prvič v zgodovini, saj se bodo v molitvi zbrali voditelji skoraj vseh Cerkva z omenjenega območja.


Sveta Ciril in Metod

Obhajamo slovesni praznik sv. bratov Cirila in Metoda, slovanskih apostolov in sozavetnikov Evrope. Imenujemo ju tudi apostola Slovanov zaradi pomembnega misijonskega dela med slovanskimi ljudstvi. V ljubljanski nadškofiji sta glavna zavetnika, v mariborski nadškofiji pa druga zavetnika nadškofije. V murskosoboški škofij je sv. Metod glavni zavetnik škofije, njun god pa v Cerkvi na Slovenskem obhajamo kot slovesni praznik. Zato bodo na današnji praznik v mariborski stolnici duhovniki jubilanti obhajali zahvalno sveto mašo.


Papežev obisk Barija: Bližnji Vzhod ne obstaja brez kristjanov

Na Tiskovnem uradu Svetega sedeža so dopoldne predstavili papežev sobotni obisk ekumenskega mesta Barija, med katerim bo sveti oče s predstavniki različnih krščanskih cerkva molil za mir na Bližnjem Vzhodu. Najprej bo počastil relikvije sv. Nikolaja, sledila pa bo ekumenska molitev za mir.


Škof Stanislav Lipovšek v Celju obhajal 50 let mašništva

Celjski škof Stanislav Lipovšek je včeraj v do zadnjega kotička polni stolnici sv. Danijela v Celju obhajal zlato mašo. Slovesnosti so se udeležili tudi številni duhovniki, redovniki in redovnice. Voščilo je škofu Lipovšku poslal tudi papež Frančišek, ki je zapisal, da Boga prosim, naj mu, ko obhaja to obletnico, podeli iz nebes obilje milosti in tolažbe.


Novejše novice | Starejše novice