Ljubljana, ponedeljek, 21. avgust 2017, 13:47

Veliki šmaren letos v znamenju 25-letnice posvetitve slovenskega naroda Mariji

Letošnje praznovanje velikega šmarna bo v znamenju 25-letnice posvetitve slovenskega naroda Mariji. Po osamosvojitvi so se namreč slovenski škofje odločili, da bodo naš narod posvetili Mariji, prvič so to storili 15. avgusta 1992. Od takrat obnovitev posvetitve ponovijo vsako leto. Dogajanje v Sloveniji je sicer že danes predpraznično obarvano. Škofje bodo nocoj, na vigilijo praznika, darovali slovesne svete maše, osrednje slovesnosti pa bodo jutri dopoldne.


Papež Frančišek: Vera v Boga nam daje gotovost tudi v preizkušnjah

Kljub vročemu dopoldnevu se je na Trgu sv. Petra v Vatikanu tudi danes zbrala množica romarjev. Želeli so videti papeža Frančiška, slišati njegovo besedo, skupaj z njim moliti angelovo čaščenje in prejeti blagoslov. Njegovega posebnega pozdrava so se razveselili zlasti mladi skavti iz Trevisa in Vicenze ter udeleženci narodnega kongresa frančiškanske mladine. Vsem prisotnim pa je sveti oče položil na srce temeljno sporočilo evangeljskega odlomka današnje 19. nedelje med letom, ki govori o globokem pomenu zaupanja v Jezusovo moč in prisotnost v raznih preizkušnjah življenja.


Civilna iniciativa Gozd proti umestitvi poslovne cone Dramlje

V Šentjurju je nastala Ljudska iniciativa Gozd - Gibanje za ohranitev zelene dežele. Od občine pričakujejo, da prepreči nadaljnje uničevanje kmetijskih zemljišč, mokrišč in gozdov. V tej luči poudarjajo predvsem nastajanje poslovne cone v Dramljah, saj se ne strinjajo z njeno umestitvijo. Gibanje zbira podpise za peticijo, napoveduje pa tudi javni shod po počitnicah.


Mednarodni dan mladih posvečen vlogi mladih pri graditvi miru

Danes obeležujemo mednarodni dan mladih, ki je z letošnjo osrednjo temo Mladi za mir posvečen vlogi mladih pri graditvi miru ter njihovemu prispevku k preprečevanju konfliktov, socialni pravičnosti in trajnostnemu miru. Ta dan je tudi priložnost, da se opozori na probleme mladih kot so vstop mladih na trg dela ter iskanje trajnejše namestitve.


Prekmurje tokrat udarilo še neurje z orkanskim vetrom

V številnih krajih po državi je včeraj popoldne besnelo neurje. Najhuje je bilo na Štajerskem in v Prekmurju. O podrtih drevesih in odkritih strehah so med drugim poročali iz Ljutomera, Zavrča, Lendave in Gornje Radgone. V drugi polovici noči se je vreme umirilo, danes pa odpravljajo posledice.


Papež belgijsko redovno skupnost poziva, naj preneha izvajati evtanazijo v svojih bolnišnicah

Papež Frančišek je belgijsko moško redovno skupnost, ki skrbi za bolnike in prizadete, pozval, naj preneha nuditi možnost evtanazije na svojih psihiatričnih klinikah. Kongregacija Bratov ljubezni, ki jo je leta 1899 ustanovil belgijski duhovnik, je maja letos napovedala, da bo zdravnikom dovolila izvajati evtanazijo v svojih 15-ih psihiatričnih bolnišnicah v Belgiji. Vrhovni predstojnik reda se s tem ne strinja, a očitno je moral za pomoč zaprositi tudi papeža. Če se do konca avgusta ne bodo odpovedali izvajanju evtanazije, bodo sledili ukrepi po zakoniku cerkvenega prava, lahko tudi izobčenje.


Kardinal Parolin: Nujnost iskanja miru ključni cilj obiska v Rusiji

Medtem ko ameriški predsednik Severni Koreji grozi z ognjem in gnevom, kongres pa je uvedel nove sankcije proti Rusiji, se Vatikan pripravlja na pomemben korak naprej v odnosih s Kremlinom. Vatikanski državni tajnik, kardinal Pietro Parolin, ki v Moskvo odhaja konec tega meseca, pravi, da je 'nujnost iskanja miru' ključni cilj njegovega obiska v Rusiji.


Božje odpuščanje je vir krščanskega upanja

Papež Frančišek je pri tokratni splošni avdienci v dvorani Pavla VI. spregovoril o Božjem odpuščanju, o Božjem usmiljenju kot viru krščanskega upanja. Po molitvi, blagoslovu in pozdravih v različnih jezikih je spomnil še na nedeljski pokol v cerkvi Nigeriji in zadnje nasilje v Srednjeafriški republiki. Papež upa, da bodo prenehale vse oblike nasilja in sovraštva, še zlasti v svetiščih, kjer se verniki zbirajo k molitvi.


Kovačič znova na ustavno sodišče

Pobudnik referenduma o zakonu o drugem tiru Vili Kovačič se bo na ustavno sodišče pritožil še zaradi sklepa vlade o dodelitvi 97 tisoč evrov za kampanjo. Prepričan je, da sklep nasprotnike zakona postavlja v neenak položaj, zato predlaga dodelitev enake vsote nasprotnikom zakona ali delitev sredstev med obe strani. Predlaga, da sklep vlade razveljavi in ugotovi, da je zakon o volilni in referendumski kampanji zaradi kršitev neskladen z ustavo. Glede na tematiko ustavnemu sodišču predlaga, da zadevo obravnava absolutno prednostno.


Papež vabi, da poleti okrepimo telo in duha, hkrati pa ne pozabimo na trpeče

Današnji papežev opoldanski nagovor je bil povsem počitniško obarvan. Po njegovih besedah nas že sam praznik Jezusove spremenitve na gori Tabor vabi, da razmislimo o pomenu odmika od posvetnih stvari in razmišljamo o Jezusu. Ob tem je Marijo prosil, da bi bile naše počitnice vedre in plodne. Spomnil se je tudi vseh tistih, ki ne gredo na počitnice zaradi starosti, zdravstvenega stanja, dela, finančnih omejitev ali drugih težav. Zaželel jim je, da bi bil to zanje vseeno čas sprostitve, ki bi ga razveseljevali prisotnost prijateljev in veselih trenutkov.


Novejše novice | Starejše novice