Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Radio Ognjišče (foto: ARO)
Radio Ognjišče

Kolumbija v pričakovanju papeža Frančiška

Svet | 05.08.2017, 07:36 Marjana Debevec

Kolumbija je v pričakovanju obiska papeža Frančiška, ki se bo tam mudil med 6. in 11. septembrom. Dežela, v kateri se je z lanskim mirovnim sporazumom končala več kot 50-letna državljanska vojna, si prizadeva za obnovo, ki pa ni lahka. Po tolikšnem nasilju je namreč pot miru še dolga.

Predsednik Kolumbijske škofovske konference, nadškof Oscar Urbina Ortega, je v video sporočilu ob 207. obletnici samostojnosti države Kolumbijce pozval, naj naredijo prvi korak k spravi z Bogom, s svojimi brati ter s stvarstvom.

Papežev obisk bo po njegovih besedah pomemben trenutek za gradnjo miru. Msgr. Ortega je v pogovoru za Radio Vatikan zatrdil, da se je Kolumbija sposobna znova roditi. Papež pa naj bi jo spodbudil, da bi se lahko dobro, ki je v njej, razvilo v luči evangelija in njegovega pričevanja.

Na vprašanje, kaj pričakuje od besed svetega očeta, je nadškof Ortega omenil spodbudo za evangelizacijo, spravo ter za to, da se ne bi več vrnili v prejšnje stanje. Papež pa bo obiskal tudi amazonski pragozd, kjer naj bi po besedah msgr. Ortege zbrane nagovoril predvsem v luči svoje okoljske okrožnice Laudato si'. »Ta prostor ni naš, je last skupnega doma in kot pravi papež, ga moramo varovati, razvijati in pomagati ohranjati«, je še prepričan.

Po njegovih besedah ima Cerkev v Kolumbiji danes, po 50 letih konflikta, veliko priložnosti za oznanjevanje evangelija in papeževega nauka o spravi in miru, saj ima na razpolago orodja za spravo. Zakrament odpuščanja je najpomembnejši od teh orodij, je dejal nadškof Ortega in dodal, da se more oseba, ki je spravljena z Bogom, spraviti tudi z drugim človekom ter s stvarstvom. Cerkev ima torej po njegovih besedah zelo veliko dela.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...