Ljubljana, nedelja, 22. julij 2018, 20:28

Kolumbija v pričakovanju papeža Frančiška

Kolumbija
Foto © Wikipedija

"Cerkev v Kolumbiji ima danes, po 50 letih konflikta, veliko priložnosti za oznanjevanje evangelija."

Kolumbija je v pričakovanju obiska papeža Frančiška, ki se bo tam mudil med 6. in 11. septembrom. Dežela, v kateri se je z lanskim mirovnim sporazumom končala več kot 50-letna državljanska vojna, si prizadeva za obnovo, ki pa ni lahka. Po tolikšnem nasilju je namreč pot miru še dolga.

Predsednik Kolumbijske škofovske konference, nadškof Oscar Urbina Ortega, je v video sporočilu ob 207. obletnici samostojnosti države Kolumbijce pozval, naj naredijo prvi korak k spravi z Bogom, s svojimi brati ter s stvarstvom.

Papežev obisk bo po njegovih besedah pomemben trenutek za gradnjo miru. Msgr. Ortega je v pogovoru za Radio Vatikan zatrdil, da se je Kolumbija sposobna znova roditi. Papež pa naj bi jo spodbudil, da bi se lahko dobro, ki je v njej, razvilo v luči evangelija in njegovega pričevanja.

Na vprašanje, kaj pričakuje od besed svetega očeta, je nadškof Ortega omenil spodbudo za evangelizacijo, spravo ter za to, da se ne bi več vrnili v prejšnje stanje. Papež pa bo obiskal tudi amazonski pragozd, kjer naj bi po besedah msgr. Ortege zbrane nagovoril predvsem v luči svoje okoljske okrožnice Laudato si'. »Ta prostor ni naš, je last skupnega doma in kot pravi papež, ga moramo varovati, razvijati in pomagati ohranjati«, je še prepričan.

Po njegovih besedah ima Cerkev v Kolumbiji danes, po 50 letih konflikta, veliko priložnosti za oznanjevanje evangelija in papeževega nauka o spravi in miru, saj ima na razpolago orodja za spravo. Zakrament odpuščanja je najpomembnejši od teh orodij, je dejal nadškof Ortega in dodal, da se more oseba, ki je spravljena z Bogom, spraviti tudi z drugim človekom ter s stvarstvom. Cerkev ima torej po njegovih besedah zelo veliko dela.


Ne spreglejte: