Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc
Papež Frančišek (foto: Radio Vatikan)
Papež Frančišek

Papež Frančišek opogumil mladega smetarja iz Argentine, ki je ostal brez nog

Svet | 20.07.2017, 16:42

Papež Frančišek je presenetil mladega smetarja iz Buenos Airesa, ki je zgodaj spomladi v hudi prometni nesreči ostal brez nog. Sveti oče ga je pred dnevi poklical in mu namenil besede spodbude, saj ga je ganila njegova zgodba.

33-letnega Maximiliana Acuno, očeta petih otrok, je 22. marca med delom v eni od sosesk argentinske prestolnice zbil avtomobil, ki je vozil 80 kilometrov na uro. Acuno je utrpel hude poškodbe, zdravniki so pričakovali najslabše, a se je tri dni po prometni nesreči zbudil iz kome. Kljub amputaciji obeh nog je bil v nekaj tednih že s svojo družino.

Njegovo zgodbo je papežu Frančišku prek elektronskega pisma zaupal predstavnik oblasti v Buenos Airesu. Ko se je Acuno pred dnevi pripravljal na slovesnost, ki so mu jo pripravili v tamkajšnji mestni hiši, ga je poklical sveti oče. Povedal mu je, da se ga je dotaknila njegova moč. Spodbudil ga je, naj bo vedno usmerjen naprej, saj je dober zgled. Besede papeža Frančiška je Acuno ponovil pred več sto smetarji, ki so prišli na omenjeno slovesnost. Ob tem je vsem tudi sporočil, da Bog obstaja, da mu je vrnil življenje in mu dal novo priložnost. V Buenos Airesu razmišljajo, da bi v čast Acuni 22. marec razglasili za dan smetarjev.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.