Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
Odločen ne pedofiliji (foto: vaticannews.va)
Odločen ne pedofiliji

Spolne zlorabe otrok – prekiniti kulturo molka

Svet | 20.07.2017, 11:41 Marjana Debevec

V medijih odmeva poročilo o spolnih zlorabah v katoliškem deškem zboru Domspatzen v Regensburgu, kjer so med letoma 1945 in 1990 odkrili 67 primerov spolnih zlorab in 547 primerov drugih fizičnih zlorab. Poročilo navaja 49 obtoženih za fizične zlorabe in 9 tistih, ki so povzročili spolne zlorabe. Na poročilo se je odzval predsednik Komisije za zaščito mladoletnih v Cerkvi p. Hans Zollner.

Sedaj že odrasli, ki so kot otroci med leti 1945 in 1990 preživeli zlorabe, so spregovorili o svojem trpljenju, ki sta ga zaznamovala strah in nemoč. Cerkev se je takoj, ko je novica leta 2010 prišla v javnost, žrtvam opravičila in vsaki namenila odškodnino do 20 tisoč evrov.

Žal pa pred tem primeri niso bili zadostno obravnavani. Pojavlja se vprašanje, zakaj ob prvih znakih, da se je nekaj takega v preteklosti dogajalo, ni takoj ukrepal škof v Regensburgu kardinal Gerhard Ludwig Műller.

"Postopek iskanja informacija sem sprožil jaz", je za Corriere della Sera povedal kardinal Műller. Na spletni strani škofije so objavljeni vsi rezultati omenjene preiskave. Omenjeni kardinal je povedal še, da se je v prvi fazi od leta 2010 do leta 2012 storilo vse, kar je bilo takrat mogoče in potrebno.

Sedem let kasneje je po njegovih besedah lahko soditi začetke, ko so vedeli še zelo malo o povzročenih zlorabah. Kardinal Müller je povedal še, da je takrat branil ustanovo Domspatzen kakršna je danes, ko nima nič več opraviti s preteklimi zločini.

Trideset let (1964 - 1994) je zbor vodil brat zaslužnega papeža Georg Ratzinger, ki pa pravi, da se ni zavedal resnosti položaja, da gre namreč za spolne zlorabe. Namige naj bi sicer dobil že leta 1969 in potem še dvakrat. Po objavljenih rezultatih naj bi se najhujši zločini zgodili v 50. letih prejšnjega stoletja.

Predsednik Centra za zaščito mladoletnih, teolog in psiholog p. Hans Zollner, ki tudi prihaja iz Regensburga, je za Radio Vatikan izrazil zadovoljstvo, da se je o omenjenem škandalu končno odprto spregovorilo in da je to storila Cerkev sama. Regensburški škof je namreč sam pooblastil odvetnika, da je dogajanje podrobno raziskal.

»Moramo delati tako, resnici moramo pogledati v obraz in se soočiti z vsemi nepravičnostmi, grehi, zločini, ki so jih storili duhovniki in drugi zaposleni v Cerkvi. V primeru Regensburga so zlorabe izvajali tudi mnogi laični vzgojitelji«, je povedal Zollner. Odvetnik je sicer opozoril, da del krivde nosijo tudi starši, ki zlorab niso prijavili. Po besedah p. Zollnerja pa je bil vzrok za molk verjetno v tem, ker so želeli svoje otroke vključiti v to prestižno šolo, ki bi jim omogočala postati veliki glasbeniki.

Pred zlorabami so si oči zakrili tudi predstavniki policije, ki niso izvršili svoje dolžnosti, opozarja p. Zollner. Je pa po njegovih besedah težko primerjati današnji čas s tedanjim, ko je bil povsem običajno, če so otroke oklofutali v šoli.

Predsednik Centra za zaščito mladoletnih še dodaja, kako pomembno je prekiniti kulturo molka in spregovoriti o teh zločinih, da bi jih tako lahko preprečili, tako v Cerkvi, kot zunaj nje. Mogoče bo prav primer javne objave teh grozodejstev s strani Cerkve spodbudil tudi druge ustanove, da bodo storile enako in tako bolj sistematično reševale ta problem. Po podatkih je namreč kar od 3 do 4 odstotke otrok vsaj enkrat spolno zlorabljenih, večina v domačem okolju.

Svet, Cerkev po svetu
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Medved (photo: Janko Ferlic) Medved (photo: Janko Ferlic)

Letos odobren odstrel 54 medvedov manj kot lani

Ministrstvo za naravne vire in prostor je na podlagi strokovnega mnenja Zavoda za gozdove Slovenije in Zavoda RS za varstvo narave ter študije o stanju populacije medveda, ki jo je pripravila ...