Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Grozdje sorte refošk daje na Kraški planosti vino teran (foto: Kmetija Štoka)
Grozdje sorte refošk daje na Kraški planosti vino teran

Slovenija bo zaradi delegiranega akta o teranu tožila Evropsko komisijo

| 19.07.2017, 15:16 Andrej Šinko

Veljati je začel delegirani akt za dodelitev omejene izjeme Hrvaški pri uporabi imena teran. Za Hrvaško je zgodba s teranom s tem končana, a Slovenija aktu odločno nasprotuje, zato je do konca avgusta napovedala tožbo proti Evropski komisiji.

Minister Dejan Židan je v Bruslju ponovil slovenske argumente proti takšni izjemi, vključno z mnenjem, da je Evropska komisija prekoračila svoje pristojnosti in delovala nepregledno. V takšen način podeljevanja izjem pa so včeraj podvomile tudi Italija, Francija, Madžarska in Slovaška.

Predsednik Civilne iniciative za teran Marjan Colja pravi, da je zaradi tega zelo vesel, saj »takšnega načina delovanja Evropske komisije ne podpirata niti Italija niti Francija, kot največji pridelovalki vina na svetu«. Po njegovih besedah to pomeni, da državi podpirata stališče, da če je bila neka zaščita pravno in strokovno pridobljena, da se »ne more spremeniti s političnim aktom«.

Kmetijski minister Dejan Židan je Evropsko unijo tudi uradno obvestil, da bo Slovenija tožila Evropsko komisijo na Evropskem sodišču. Tožbo naj bi vložila najpozneje do konca avgusta.

Kaj določa delegirani akt Evropske komisije?

Delegirani akta za dodelitev izjeme Hrvaški določa, da lahko Hrvaška ime sorte grozdja teran uporabljala izključno za vino z zaščiteno označbo porekla Hrvatska Istra pod pogoji, da bosta naziva Hrvatska Istra in teran na istem vidnem polju ter da bo napis teran manjši. Prav tako pa lahko vina Hrvatska Istra, proizvedena pred uveljavitvijo akta, prodaja do izčrpanja zaloge, tudi če ne spoštujejo pogojev za označevanje.

Evropska komisija sicer trdi, da teran ostaja zaščiten kot izključno slovensko vino in da bodo pogoji za označevanje zagotovili, da ne bo zavajanja potrošnikov. Vendar pa Colja pravi, da to ne drži, saj po aktu komisije »sploh ni pomembno ali je to vino ali sorta«, kupec pa da bo v omenjenem primeru zaveden.

Minister Židan je včeraj opozoril tudi, da Evropska komisija z delegiranim aktom legalizira obstoječe nezakonito označevanje proizvodov in za nazaj legalizira kršitve pravnega reda povezave.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...