Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Notranjost oglejske bazilike (foto: www.ilpapaanordest.it)
Notranjost oglejske bazilike | (foto: www.ilpapaanordest.it)

Ob godu sv. Mohorja in Fortunata posebej slovesno v Ogleju

| 12.07.2017, 06:54

Danes godujeta sv. Mohor in Fortunat o katerima je blaženi škof Anton Martin Slomšek zapisal: "Kar sta Čehoslovakom brata Ciril in Metod, to je nam Slovencem sveti Mohor. Bil je od samega svetega Petra v našem starodavnem Ogleju za škofa posvečen in iz Ogleja se je prisvetila Slovencem zveličavna luč svete krščanske vere."

Mučenca sveta Mohor in Fortunat sta bila zavetnika oglejskega patriarhata. Oglej je bil žarišče misijonskega delovanja med Slovenci južno od reke Drave. Od leta 1461 do 1961 torej natanko petsto let sta bila prva zavetnika ljubljanske škofije, odtlej pa sta njena drugotna patrona. Na slovenskem ozemlju (južno od Drave) je njima posvečenih sedem župnijskih in petindvajset podružnih cerkva. Danes je zato posebej slovesno v Ogleju, kjer bo ob 20. uri slovesno somaševanje, med prisotnimi škofi, ki so nekdaj pripadali ozemlju patriarhata pa bo tudi upokojeni koprski ordinarij Metod Pirih.

Njun godovni dan, 12. julij, se nanaša na dan prenosa relikvij v Oglej.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...