Ljubljana, sobota, 25. november 2017, 12:07

Ubogi so naša vstopnica za nebesa

Na papeževo pobudo danes obhajamo prvi svetovni dan ubogih. Za to priložnost je napisal poslanico z naslovom: »Ne ljubimo z besedami, ampak z dejanji«. V njej nas vabi, naj o revnih ne razmišljamo samo kot o tistih, za katere opravimo eno ali dve dobri deli na teden, da bi si pomirili vest. Te izkušnje bi nas morale voditi v resnično srečanje z ubogimi, s katerimi bi morali začeti deliti naše življenje. »Revni niso problem. So vir, iz katerega lahko črpamo, da bi sprejeli in živeli bistvo evangelija,« je zapisal papež. Dopoldne je v baziliki sv. Petra daroval mašo zanje, nato pa bo z ubogimi tudi kosil.


Papež: Če je tehnično mogoče, še ne pomeni, da je etično sprejemljivo

Papež Frančišek je danes nagovoril udeležence plenarnega zasedanja Papeškega sveta za kulturo. Izpostavil je pomembno vlogo znanosti in tehnologije, ki sta res poglobili znanje o naravi in človeku, vendar pa sami po sebi nista dovolj, da bi lahko dali odgovore na vsa vprašanja. Kot je poudaril, kar je tehnično mogoče in izvedljivo, ni zato že tudi etično sprejemljivo.


Odprta 23. razstava Umetniki za karitas

Uvod v Teden Karitas 2017 je bila včerajšnja slavnostna akademija Škofijske karitas Koper in odprtje razstave Umetniki za karitas na dvorcu Zemono pri Vipavi. V središču tokratne kolonije in razstave odmeva beseda apostola Pavla „Ljubezen je ... “Organizatorji so ji dodali tri pikice, škof Jurij Bizak, ki je razstavo odprl, pa je za to besedo postavil klicaj „Ljubezen je!


Evropski dan proti spolnim zlorabam otrok

Danes je evropski dan za zaščito otrok pred spolnim izkoriščanjem in spolno zlorabo, ki ga letos obeležujemo že tretjič. Proglašen je bil z namenom ozaveščanja o problematiki spolnega izkoriščanja in zlorabi otrok ter o potrebi po preprečevanju tovrstnih dejanj.


Papež: Opustitev terapevtskega zdravljenja, ko je smrt neizbežna, ni evtanazija.

Evropski zdravniki, vključeni v Svetovno zdravstveno združenje, so včeraj in danes v Vatikanu razpravljali o vprašanjih o koncu človeškega življenja. Papež Frančišek jih je v pismu pozval, naj ne vztrajajo zagrizeno pri terapevtskem zdravljenju, če to ne prispeva k dobremu celotne osebe in smrti ni mogoče preprečiti. Opustitev oziroma prekinitev zdravljenja v takih primerih ni evtanazija, ki je vedno nedopustna, je pojasnil. Te papeževe besede so nekateri mediji sporočili na način, kot da gre za preobrat oziroma novost, s čimer po mnenju portala Vatican Insider nadaljujejo večdesetletno ideološko nasprotovanje, ko gre za etične in občutljivejše teme.


Ob današnji obletnici Turnišča slovesna maša

Ob obletnici omembe stare cerkve v Turnišču bo drevi v tem murskosoboškem romarskem svetišču sveta maša, ki jo bo daroval škof ordinarij Peter Štumpf. Prav na današnji dan, 16. novembra pred 750 leti, je nastal prvi zapis o stari cerkvi v Turnišču. Župnik Toni Brinjovc upa, da je letošnje jubilejno leto prineslo tudi duhovno bogastvo med verniki.


Kramli: Osnovnošolec ne more imeti v lasti pametnega telefona!

November je mesec preprečevanja zasvojenosti. Na nacionalni konferenci, ki je bila v Kongresnem Centru Thermana v Laškem, je bila v ospredju »net genearcija«, strokovnjaki jo imenujejo tudi »generacija Z« ali »e-generacija«. V vabilu na konferenco, ki povezuje strokovnjake iz različnih strok in sektorjev, so jo opisali kot pretirano zaščiteno od svojih staršev in starih staršev, navajeno opravljati več opravil naenkrat, želela bi vse, in to takoj. Zasvojenostim pa smo posvetili tudi današnjo oddajo Pogovor o.


Papež: Maša je najvišja oblika molitve, oseben odnos z Bogom

Papež Frančišek nadaljuje niz sredinih katehez o evharistiji. Danes je med drugim poudaril, da maša ni spektakel ali muzej, ampak molitev, živo srečanje z Gospodom. Za pripravo na mašo pa je potrebna tišina, ne klepetanje, je dodal sveti oče.


Podjetnik leta Miran Andrejek, obrtnik leta Slavko Kržišnik

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije je na Brdu pri Kranju že 15. podelila svoje nagrade. Podjetnik leta je postal Miran Andrejek iz Avto centra Andrejek, nagrado obrtnik leta pa so podelili Slavku Kržišniku iz podjetja S.VAR, ki se ukvarja z obdelavo kovin in izdelavo vodnih turbin.


Molitveno bogoslužje za mir v Južnem Sudanu in Kongu

Papež bo prihodnji četrtek, 23. novembra, v vatikanski baziliki vodil molitveno bogoslužje za mir v Južnem Sudanu in Demokratični republiki Kongo.


Novejše novice | Starejše novice