Ljubljana, nedelja, 22. april 2018, 08:34

Nadškof Zore: Na Božji klic se je potrebno odzvati

Pri sv. Jožefu na Poljanah v Ljubljani so pripravili 1. vseslovensko srečanje očetov, mož in sinov pod geslom »Tukaj sem, pošlji mene«. Zbrani so prisluhnili številnim pričevanjem in predavanju p. Vilija Lovšeta, sveto mašo pa je daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore.


Državnozborske volitve bodo 3. junija

Predčasne parlamentarne volitve bodo 3. junija, je določil predsednik republike Borut Pahor, ki je podpisal odlok o razpustu parlamenta in razpisu predčasnih državnozborskih volitev. Rok za izvedbo volilnih opravil bo začel teči v ponedeljek, odlok pa bo v uradnem listu objavljen danes.


Pregled domačih dogodkov od 6. aprila do 13. aprila

Državni zbor se je v minulem tednu ukvarjal s poročili preiskovalnih parlamentarnih komisij, in sicer je potrdil tako končno poročilo preiskovalne komisije za Teš 6, kot tudi za žilne opornice, svoje delo je končala tudi preiskovalna komisija o bančni luknji. Poleg številnih kritik, ki so letele vsepovprek, smo slišali tudi veliko medsebojnih obračunavanj med poslankami in poslanci, ki se pripravljajo na volitve. Prav tako pa je postalo jasno, da bo referendum o zakonu o drugem tiru 13. maja, saj je pritožba na ustavnem sodišču padla. Sicer pa so se poslanci ukvarjali tudi z zaščito Nove ljubljanske banke prek sprememb ustavnega zakona.


Zakaj papež ni že prej dobil verodostojnih informacij?

Žrtve spolnih zlorab v Čilu so pozdravile papeževo pismo, v katerem je priznal napako pri oceni položaja v zvezi s primerom škofa Bárrosa. Sporočile so, da so iz Vatikana prejele vabilo za srečanje s svetim očetom in pozvale k ničelni toleranci na področju spolnih zlorab.


Papež Frančišek priznal resne napake v zvezi s spolnimi zlorabami v čilski Cerkvi

Papež Frančišek je poslal pismo škofom v Čilu. V njem je priznal, da je zagrešil resne napake pri oceni in razumevanju položaja zaradi prikrivanja spolnih zlorab v tamkajšnji Cerkvi. Skrbno je prebral poročilo preiskovalca za ta primer, malteškega nadškofa Charlesa Sciclune, in njegovega pomočnika Jordija Bertomeua, ki ju je poslal v južnoameriško državo, kjer sta se srečala z žrtvami. Tem se želi sveti oče tudi osebno opravičiti, prav tako namerava v Vatikan poklicati čilske škofe.


AVDIO: Janša za Radio Ognjišče: Največja odlika slovenske družbe je trdoživost

V Pogovoru o smo gostili predsednika SDS Janeza Janšo. Z njim smo se pogovarjali o aktualnih političnih zadevah pa tudi, kako je stranka pripravljena na volitve. "Največja odlika slovenske družbe je trdoživost. Največja slabost pa je v tem, da se ne zavedamo tega, kar imamo," je uvodoma dejal Janša.


Referendum o zakonu o drugem tiru brez dvoma 13. maja, Kovačič razočaran

O zakonu o drugem tiru bomo brez dvoma spet odločali 13. maja. Ustavni sodniki so namreč zavrnili pritožbo pobudnika referenduma Vilija Kovačiča na sklep Državne volilne komisije o datumu ponovljenega glasovanja. Kovačiča to žalosti.


Zakaj krstiti otroka?

Papež Frančišek je prejšnjo sredo končal niz katehez o sveti maši, sedaj pa je začel razmišljanja o zakramentih. Pri današnji splošni avdienci je govoril o svetem krstu in odgovoril tudi na vprašanje, zakaj krstiti otroka. Vernikom, ki ne poznajo datuma svojega krsta, pa je za domačo nalogo dal, da se pozanimajo o tem. Avdience se je udeležilo kar 22 tisoč ljudi.


Papež misijonarjem usmiljenja: Bodite preprosti duhovniki, poslušni Svetemu Duhu!

Papež Frančišek je v avdienco sprejel približno 550 misijonarjev usmiljenja z vsega sveta, ki so imeli v jubilejnem letu usmiljenja pri spovedi enake pristojnosti kot Apostolski sedež. Papež se je za podaljšanje njihovega mandata odločil zaradi številnih pričevanj o spreobrnjenjih v tem času. Kot je dejal, Bog namreč potrebuje ljudi, ki bodo svetu prinašali sporočilo Njegovega odpuščanja in usmiljenja. Srečanja sta se iz Slovenije udeležila p. Robert Bahčič in p. Silvin Krajnc.


Žiga Turk: Plačali smo ceno za začetnike

Medtem ko vlada Mira Cerarja opravlja le še tekoče posle, se hkrati vneto pripravlja na volitve, ki bodo tokrat predčasne. Uradnega datuma še ni, toda kopica aktivnosti, ki jih v teh dneh že pripravljajo različne nove in obstoječe politične stranke, potrjujejo, da bodo zelo kmalu. V oddaji Spoznanje več, predsodek manj smo z dr. Žigo Turkom, nekdanjim ministrom in dobrim opazovalcem aktualnega dogajanja, komentirali vlado, akrobacije okoli priznanja Palestine in nekaj drugih pojavov, ki smo jim priče v tem času.


Novejše novice | Starejše novice