Ljubljana, ponedeljek, 21. maj 2018, 01:00

V ŽIVO: Z Unitalsi v Lurdu 62 Slovencev

Lurška votlina
Foto © Izidor Šček

V francosko romarsko središče Lurd so minulo nedeljo z vlakom in z letalom skupaj poromali slovenski in italijanski bolniki. Gre že za dvanajsto romanje, ki ga je pripravila italijanska neprofitna organizacija Unitalsi, medse pa sprejme vedno tudi več deset romarjev bolnikov in invalidov iz Slovenije. Letos jih je 62. Spremljata jih bolnišnični duhovnik in lurški kaplan Mir Šlibar ter upokojeni ljubljanski nadškof Alojz Uran.

Kot je pred romanjem za naš radio povedal Miro Šlibar, je skupno v dvanajstih letih tega romanja v Lurd z Unitalsem romalo več kot 700 Slovencev. Tokrat jih je na letalu 18, na vlaku pa 44.

»Približno tretjina je bolnikov, povečini na vozičkih, tu pa so tudi pomočniki, medicinske sestre, zdravnica in drugi romarji,« je povedal in spomnil, da se na romanju pridružujejo geslu, ki je bilo objavljeno za 25. svetovni dan bolnikov, ki je »Čudenje nad Božjimi deli – velike reči mi je storil vsemogočni«.

»Prosili smo tudi nadškofa Stanislava Zoreta, da bo napisal pozdravno pismo, ki ga bomo kot vsako leto tudi letos prebrali na vlaku. Veselimo se tudi, da bodo z nami poleg Italijanov iz Gorice, Trsta in Udin tudi Bolgari naši so-romarji.«

Kot sporoča Šlibar, bodo imeli romarji sveto mašo v slovenskem jeziku pred lurško votlino v sredo ob 6.45, ki jo bo mogoče spremljati tudi na spletni strani Lurda. »Vse dni bomo tako povezani, mislite pa tudi na nas, da bi doživeli in prinesli veliko sonca, upanja in nove vere v Slovenijo,« je še sklenil lurški kaplan.


vabljeni k ogledu

Ne spreglejte: